Među 38 dobrovoljnih vatrogasaca u Bajmoku i nekoliko dama

Biti dobrovoljni vatrogasac u Bajmoku kod Subotice predstavlja stvar ponosa više od jednog veka. U prvim redovima kada se gasi požar su i dame, a njihov omladinski klub državni je prvak i predstoji im vatrogasna olimpijada u Sloveniji.

Još od 1894. godine Bajmok ima svoje dobrovoljne vatrogasce. Društvo danas, po zakonu o dobrovoljnom vatrogastvu, ima Dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu i Omladinski klub. Među 38 dobrovoljnih vatrogasaca je i nekoliko dama, koje ravnopravno s muškim kolegama učestvuju u zadacima gašenja požara. I ne samo to, osim što nose vatrogasnu uniformu od malih nogu, učestvuju i u procesima obuka omladinca kako bi spremili nove generacije dobrovoljnih vatrogasaca.

Izvor: RTV

„Jako su zainteresovani, što mi je jako drago. Znači, imaju potencijala i žele da nastave dalje, ima dosta njih koji bi da idu i u profesionalce, ali o tom potom. Oni su trenutno još četrnaest – petnaest godina, tako da imaju još vremena, ali – da, bave se. Inače su od šest godina sa nama u društvu, tako da ih polako pripremamo baš za te akcije, da mogu dalje da nastave i da budu dobrovoljni vatrogasci“, kaže članica DVD Bajmok Verica Šindrić.

„Mi vodimo sa mužem omladinsku ekipu, imamo mušku i žensku ekipu, znači to su momci od osamnaest godina pa na više, isto tako i cure od osamnaest godina pa na više. Prošle godine smo treće mesto osvojili sa momcima na državnom prvenstvu. Trudićemo se da to popravimo. Znači, to su momci koji su sada puni adrenalina, i vole to da rade i željni su i među prvima stignu kada čuju sirenu“, dodaje njena koleginica Ildiko Sili.

Izvor: RTV

Osim družbe i takmičenja, biti član podmlatka dobrovoljnog vatrogasnog društva predstavlja prednost prilikom zapošljavanja u redove profesionalaca.

„Tako da je čak i izmenom novog pravilnika o prijemu za vatrogasce, donet i taj dodatak da, recimo, kada oni prođu sve te neke zakonom propisane provere, dobijaju deset odsto više poena prilikom zapošljavanja“, ističe komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona u Subotici Goran Ljubisavljević.

Kao državni prvaci, podmladak ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva očekuje učešće na vatrogasnoj olimpijadi u Sloveniji, u drugoj polovini jula, ali im je za taj put potrebna finansijska podrška.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Subotica kaže:

    Bravo za vatrogasce i dame vatrogasce . Nema danas poslova koje mogu samo muškarci ili žene . Ko se potrudi i voli posao koji radi taj može sve. Srećno vam bilo, vi ste svi naši heroji!

  2. Anonimni kaže:

    Bravo za tim vatrogasaca za muskarce i zene

OSTAVITE KOMENTAR

63 + = 71

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: