Miljana: Kako sam postala sankašica

Miljana Đurović (16) pre dve godine nije ni znala da postoji sankanje kao takmičarski sport, a danas je reprezentativka Srbije, iako je rođena i odrasla u ravnici.

miljana-djurovic-01-foto-privatna-arhiva_f

Miljana Đurović (druga s leva)

 

– Ni kao dete se nisam sankala jer u Subotici ne postoji ni jedno brdo. Nisam mogla ni da sanjam da ću jednog dana da se bavim ovim sportom i čak nastupim na Svetskom juniorskom prvenstvu koje je nedavno održano u Insbruku – kaže Miljana. Odlična učenica Srednje ekonomske škole “Bosa Miličević” kaže da je počela da se bavi sankanjem zahvaljujući treneru Branislavu Jovanoviću.

 

– Pre dve godine je došao u Novi Sad i pričao nam kako bi voleo da oživi ovaj sport u Srbiji. Predložio mi je da počnem da se bavim sankanjem. Bila sam skeptična jer nisam ni znala da postoji ovaj sport, ali sam počela malo da istražujem po internetu i čitam forume, pa sam se na kraju i zainteresovala – priča Miljana.

 

Problem je bio novac, ali tu je uskočila Međunarodna sankaška federacija, koja je Miljani obezbedila opremu za treninge i takmičenja, a sponzorisala je, većim delom, i treninge u Nemačkoj i Austriji, jer u Srbiji ne postoje uslovi za bavljenje ovim sportom.

– Iako je sve to krenulo dosta neozbiljno, brzo je na stazi proradio adrenalin i sada ne mogu da zamislim svoj život bez sankanja – kaže Miljana.

 

Ona je, posle nekoliko učešća na trkama Svetskog kupa, prošle godine počela sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo na kojima je učestvovalo više stotina takmičara iz razvijenih zemalja, sa dugom tradicijom u sankanju. Miljana je prebrodila sve teškoće i našla se među najboljim svetskim sankašicama u svom uzrastu.

 

– Njenu sreću zbog plasmana umalo je pokvarila realnost jer nije bilo dovoljno novca, ali, nakon niza peripetija i suza, otputovala je u Insbruk potpuno sama, bez tima i trenera – priča Dušanka, Miljanina majka.

U Insbruku Subotičanka je neočekivano dobila pomoć od timova BiH i Hrvatske.
– Trener reprezentacije BiH Senad Omanović je radio sa mnom i mnogo mi pomogao, a za prevoz na treninge i takmičenje, kao i za smeštaj, pomogao mi je hrvatski nacionalni tim. Na kraju sam zauzela 44. mesto, ali da sam radila duže sa specijalnim rukavicama za sankanje, mogla sam i bolje. Sada je sezona završena, a za narednu se pripremam sa kondicionim trenerom Milanom Jovanovićem i očekujem bolje rezultate – kaže Miljana Đurović.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR