Minimalac povećao cene komunalnih usluga u Subotici

Nema tačnog podatka o tome koliko zaposlenih u Srbiji prima minimalac, postoji samo okvirni da je to oko 15% radnika, al gle čuda, upravo taj minimalac koji je još daleko od potrošačke korpe, makar i one minimalne, uspeo je da pokrene povećanja cena komunalnih usluga u Subotici.

U obrazloženju odobrenog, ne malog poskupljenja (20-30%) komunalnih usluga za pet preduzeća, koje sledi od 1. februara, sekretar za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić je rekao: “Određeni rashodi rapidno su rasli prethodnih godina. Od 2015. godine, cena minimalnog rada na mesečnom nivou bila je od 21.200 do 22.200 dinara, a sada je projekcija za 2021. godinu da će ona biti između 32.800 i 35.800 dinara, u zavisnosti od sati rada”.

Kako sve to izgleda iz ugla radnika kojima će budžet biti dodatno opterećen, a potrošačka korpa još dalje, najbolje je da razmotri svako za sebe, jer od kako su plate nekako postale tajne, pa najčešće ne znamo ni zaradu kolega iz firme, preostaje nam da jedinu pouzdanu cifru – našu platu uporedimo sa zvaničnim statističkim brojkama.

Kada se govori o životnom standardu najčešće se kao parametar uzima prosek zarada, a on je prema poslednjim, danas objavljenim podacima u Srbiji u novembru prošle godine bio 60.926 dinara. Za većinu je ovo nedostižna cifra.

Od 2018. Republički zavod za statistiku računa i medijalnu  zaradu, koja je zapravo srednji  iznos zarade i deli skup zaposlenih na dva jednaka dela, tako da polovina prima manje, a polovina više od toga iznosa. Medijalna zarada za novembar iznosila je 46.861 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa, dakle 14 hiljada dinara manje od prosečne republičke plate. Tu bi se već mogli naći.

Poslednji dostupni podaci o strukturi zaposlenih prema visini neto zarade iz septembra 2019, koje takođe evidentira RZS, kažu da je zaradu do 30.000 dinara imalo oko 26 odsto zaposlenih, dok je 30 odsto zarađivalo od 30.001 do 45.000. Zaradu od 45.001 do 60.000 dinara imalo je 19 odsto zaposlenih, dok je iznos od 60.001 do 90.000 bio na računima 16 odsto zaposlenih. Preostalih 10 odsto zaposlenih zarađivalo je 90.001 i više. Stanje se možda menjalo za koju hiljadu, ali odnos je tu negde.

Kada se sve to uporedi sa prosečnom potrošačkom korpom koja je u oktobru prošle godine bila 73.836,13 dinara i minimalnom od 37.891,07 dinara, jasno je da je mali broj zaposlenih u Subotici do kojih stiže meso iz “naše” sarme.KOMENTARI

 1. Minimalac kaže:

  Šta da rade nezaposleni, penzioneri sa 15.000, radnici sa minamalcem. Ne mogu ni pola korpe kupiti, a gde su režije, decu za školu, lekovi, još ko ima kola, kućnog ljubimca, slavi slavu, negde otputuje?Ko preživi pričaće!

 2. Salamander kaže:

  Nije toliko važno kolika je plata nego koliko i šta sa njome možeš kupiti – ovako je samo presipanje iz šupljeg u prazno jer nam statistički plata raste a platežna moć smanjuje i ne može niko da mi dokaže suprotno. Statistika je čudo pa ćemo u zlatnom dobu zarađivati više, a mnogo više ćemo i da trošimo da održimo koliko toliko isti standard…to samo znači ponovo idemo u pravcu siromašenja kao i prije ali na lepo zapakovan način.

 3. Caru carevo kaže:

  Pročitao sam samo naslov, za ostalo nemam dovoljno jak želudac.
  Proklet bio i onaj koji minimalac određuje i onaj koji diže cene zbog minimalca!

 4. Pera kaže:

  Četiri koraka MMF-a do prokletstva (The IMF’s Four Steps to Damnation)

 5. Gligorije kaže:

  Pera
  Proslo ti je vreme, ostario si….

 6. Rax kaže:

  Pa neke plate, a pogotovo penzije su taman dovoljne da pokriju trosak za maske, koje nam drzava propisuje kao obavezne. Ja sam za vreme zatvaranja izracunala, da neko ko radi, a po propisu menja maske ( na 3 sata), trebao bi mesecno 9000 dinara samo za maske. Racunala sam sa tadasnjim cenama maski, koje su bile ca.120 din. + rukavice ,koje su tada bile preporucene. Ne zaboravite, da se mi sada nalazimo u zlatnom dobu

 7. Pera kaže:

  @Gligorije

  Nešto se mnogo baviš mnome, uporno me se ne otkačinjete. Trn u oku, jebi ga.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 5 =