Ministar poljoprivrede zbunio ovce na imanju u Bačkom Dušanovu?

Poseta ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića Subotici, imala je za cilj da u predizbornoj kampanji poljoprivrednim proizvođačima pokaže da ih nije zaboravio i pohvali ih što u velikoj meri apliciraju za sredstva i subvencije Vlade Republike Srbije.


Dveri Subotice smatraju da je to samo još jedan neuspešan medijski trik vlasti da se pokaže navodna velika briga za poljoprivrednike. Kao da su svi građani naivni i ne znaju da subvencije dobijaju isključivo članovi naprednjačke klike.
Poljoprivrednicima su subvencije sa 12000 dinara smanjene na 4000 dinara po hektaru. Čak ni te umanjene sume nisu isplaćene za prethodnu godinu, a o ovoj i da ne govorimo. Na zahtev lokalnih poljoprivrednika da Grad proglasi elementarnu nepogodu izazvanu ledom, kojim je uništilo veliki deo zasada i ostavilo bez značajnog dela zarade, niko se od nadležnih nije ni osvrnuo. Da li je Ministarstvo poljoprivrede rešilo malim proizvođačima dug za socijalno i penzijsko osiguranje? Naravno da ne, Vlada Republike Srbije je mogla da donese uredbu kojom bi se dala mogućnost da mali poljoprivredni proizvođači mogu da biraju da li da uplaćuju doprinose za penziono osiguranje ili ne , kao u nizu država u Evropi.

Jedina pomoć na koju su poljoprivrednici mogli da računaju , stizala je od susedne države Mađarske. Mađarska vlada je preko fondacije Prosperiti davala poljoprivrednicima mogućnost da prošire proizvodnju, da kupe mašine, mehanizaciju ili plastenike. Naša Vlada RS je predvidela određena sredstva kao vid pomoći poljoprivrednicima ali po starom običaju taj novac nije nalazio put do našeg seljaka, već do tajkuna ili političkih sledbenika naprednjačke klike.
Kada bi Vlada Republike Srbije iskreno želela da pomogne poljoprivrednim proizvođačima i obezbedila im malo ravnopravniji položaj u odnosu na poljoprivrednike u EU, povećala bi subvencije bar do visine subvencija zemalja u okruženju i ukinula akcize na gorivo za sve poljoprivredne proizvođače.

Vlast potcenjuje inteligenciju poljoprivrednika, podmećući im svoju licmernu brigu o njima. Čak i on malo novca koji podele seljacima, zapravo se preliva iz stranih fondova, a dodeljuje po partijskoj liniji. Umesto da proizvođačima uliju poverenje, političari samo izazivaju sumnju, jer je većina tih funkcionera zaglibila u poslove izvan zakona.
Ko više i na osnovu čega može da poveruje u prazne priče ministra Nedimovića i njegovog kompanjona sa lokala, Labana.
Ovce na imanju u Bačkom Dušanovu, koje je obišao ministar Nedimović, zbunjene, su možda i poverovale u obećanja ministra ali iskusni poljoprivrednici sigurno nisu.

 

ГРО Двери у СуботициKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Tacno tako

  2. Croat kaže:

    Subvencije ne isplacuju znam iz prve ruke.

  3. Slavisa kaže:

    Subvencije nisu isplatili meni licno za proslu godinu a 2019 da ne pominjem sramota koliko lazu vise ove poljoprivrednike

OSTAVITE KOMENTAR