Mira Banjac predsednica palićkog festivala

Ovogodišnji 21. Festival evropskog filma održaće se od 19. do 25 jula na Paliću i u Subotici, a prikazaće oko 85 filmova u više programskih celina. Novi predsednik Saveta Festivala je slavna glumica Mira Banjac, a dosadašnji predsednik Branislav Lečić ostaje član Saveta i u narednom mandatu.

 

Mandat je na današnjoj sednici Saveta u Beogradu ponovljen direktoru Radoslavu Zelenoviću. Za umetničkog direktora izabran je Nikolaj Nikitin, a selektor je Petar Mitrić. Članovi Saveta su izvršni producent  Blažo Perović, Gordan Mihić, Zoran Djerić, Sabolč Tolnai, Zoltan Šifliš, kao i Lečić, Zelenović i Mitrić. 

 

Lečić je izjavio da "štafetu" predaje poštovanoj koleginici, ali da će sa zadovoljstvom i dalje raditi u Savetu festivala koji je "pravi dar zbog svog specifičnog duha i pogleda na filmsku umetnost". 

 

Ovaj festival je ozbiljan izvor nadahnuća za naše filmske stvaraoce i prilika za kontakt sa evropskim kinematografijama, rekao je on na konferenciji za novinare posle sednice. 

 

Banjac je napomenula da dugo prati ovaj festival, još pre nego što je postala član Saveta, tako da sada samo menja poziciju. 

mira banjac

"Čeka me posao da sačuvamo ono što su tako dugo i sa mnogo muke gradili Zelenović i ekipa. Stvorili su nešto neprocenjivo, održali programski koncept u potpunosti i evo opstaju na tih, vaspitan način, ćuteći i radeći", naglasila je ona.

 

Zelenović je istakao da se raduje novom izdanju festivala jer "danas u kulturi ima toliko neizvesnosti da je sve što uspe da se održi – pravi dogadjaj".

 

"Usta su nam puna Evrope, a mi evo već 11. put imamo festival posvećen isključivo evropskom filmu", rekao je on, podsetivši da je u prvoj deceniji ova manifestacija tragala za svojim profilom. 

 

Direktor je dodao da raduje podrška Ministarstva kulture, Pokrajine i Grada Subotice, a posebno to što je domaća publika prihvatila koncept festivala. 

 

Perović je precizirao da je ovogodišnji budžet oko 220.000 evra – devet milona dinara od Ministarstva kulture, 9,8 miliona od Pokrajine i nešto više od pet miliona od Grada. 

 

"Pokrajina je svoju obavezu već ispunila, a sa Ministarstvom i Gradom imamo ugovor, ali ne znamo kada će novac biti uplaćen", rekao je on. 

 

"Pripreme teku u ambijentu koji je destimulativan, ali radimo kao ljudi koji imaju misiju da kulturu ove zemlje učinimo prepoznatljivom u Evropi", izjavio je on, napominjući da festival nema pravu infrastrukturu, bioskopske sale i modernu opremu, a ni Palić turistički i ekološki još nije na nivou svojih potencijala.

 palic 2014

Mitrić je najavio da će program ipak biti kvalitetan i aktuelan, a ocenjivaće ga medjunarodni žiri čiji će predsednik biti slavni francuski filmski poslenik Pjer Anri Delo (Pierre Henri Deleau), koji je na festivalu u Kanu ustanovio čuveni program "15 dana autora".

 

Od konkretnih naslova za sada je novinarima otkriven samo ovogodišnji kanski pobednik "Zimski san" turskog reditelja Nuri Bilge Čejlana, koji će biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala na Paliću. 

 

U glavni takmičarski program, koji će imati 13 filmova, uvrštene su i premijere dva srpska filma, jedan će učestvovati u takmičarskoj selekciji "Paralele i sudari" (medju 10 naslova iz istočne i jugoistočne Evrope), a čak sedam-osam filmova srpskih autora u programu "Mladi duh Evrope". 

 

Uz stalni ciklus "Novi madjarski film", ove godine se prikazuje i ciklus "Novi gruzijski film", najavio je Mitrić. 

 

Stalni deo festivala je i program ekoloških dokumentaraca "Eko dox" u selekciji Igora M. Toholja, kao i omaž dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" – jednom domaćem i jednom stranom autoru za ukupan doprinos kinematogafiji. 

 

U planu su, kao i ranije, izložbe i tribine, ovoga puta na teme "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu" i "Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja".

 

B92KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR