Mirnije praznovanje Božića po gregorijanskom kalendaru

Ulice Subotice utihnuće danas jer je ovde, kao i u većini naselja na severu Bačke, gde pretežno živi stanovništvo katoličke vere, prvi dan Božića. To je uobičajena slika za velike praznike kada jedan broj ustanova i trgovina ne radi, a ljudi se povlače u svoje domove da sa članovima porodica proslave Božić.

Za razliku od Uskrsa proletos, kada rimokatolici i vernici koji slave po gregorijanskom kalendaru zbog vanrednog stanja nisu mogli da prisustvuju misama u crkvama, već su ih pratili posredstvom televizijskog programa ili onlajn na društvenim mrežama, vernici sada mogu da obeleže Božić i dolaskom u crkve na misu.

U Subotičkoj biskupiji kažu da je i na ponoćnoj misi na Badnje veče, kao i misama, koje se po rasporedu održavaju na hrvatskom i mađarskom jeziku, bilo moguće prisustvo uz strogo pridržavanje mera, što znači uz nošenje zaštitne maske i držanje distance.

U katoličkim, ali i reformatskim i protestantskim crkvama i verskim objektima od početka pandemije ograničen je broj vernika u hramovima na način da su obeležena mesta koja se mogu zauzeti.

Osim toga, po preporuci iz Vatikana povećan je broj misa, čak se ponegde drže i dve mise u ponoć, a na sam dan Božića u crkvama u Subotici i okolini biće održano do 40 misa u različitim terminima, upravo kako bi se izbegle gužve.

Pripreme za Božić za vernike koji slave po gregorijanskom kalendaru počinju četiri sedmice pre samog praznika, i to je vreme Adventa, vreme najave. To je period kada se, kako propoveda hrišćansko učenje, vernici pripremaju za dolazak svetlost kojom se simboliše rođenje Hrista.

Uobičajeni simbol Adventa je venac sa četiri ljubičaste sveće, od kojih svaka predstavlja određene vrednosti: nadu, mir, radost i ljubav, a svake nedelje pali se po jedna sveća.

Ove godine vernicima je božićnu poruku uputio novi biskup Subotičke biskupije monsinjor Slavko Večerin, u kojoj je pozvao vernike da odgovore „Svom hrišćanskom pozivu da budemo so zemlje i svetlost sveta, da budemo kvasac društva u kojem živimo.

Očigledno je da u našem društvu vlada letargija, beznađe, bezidejnost. Mi hrišćani pozvani smo ponovo da u ovo društvo vratimo optimizam i nadu ma kako teško bilo”, stoji u biskupovoj poruci.

U Subotici živi veliki broj mešovitih porodica u kojima se proslavljaju oba Božića, i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru. Običaj je da ovde čestitanje praznika počinje već na Badnji dan po gregorijanskom kalendaru ili ranije.

Ove godine izostala su okupljanja, karakteristična prethodnih godina, na kojima rukovodioci grada, brojnih preduzeća, ustanova, ali i političkih partija pozivaju svoje saradnike kako bi im zahvalili na zajedničkom radu tokom godine.

I mada su gužve po trgovinama počele nekoliko dana pred Božić po gregorijanskom kalendaru, one ipak nisu tako velike kao što je to bilo prethodnih godina. Epidemija korone je, kao i na sve, uticala i na to da se praznik slavi mnogo mirnije i skromnije.

PolitikaKOMENTARI

  1. vjernik kaže:

    Gdje se na netu može pročitati božićna čestitka novog subotičkog biskupa?

  2. AC kaže:

    Na aplikaciji Subotica info

  3. vjernik kaže:

    Pogledao sam na subotica.info.Ima samo čestitka Bakića i Pastora.Drugo ništa.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 33 = 41