Mladi uče da pripremaju jednostavne i zdrave obroke

Naviku da svakodnevno doručkuje ima  58 odsto školske dece, dok voće i povrće svakodnevno unosi tek 42 odsto, pokazalo je Međunarodno istraživanje o ponašanju učenika u vezi sa zdravljem koje je po prvi put sprovedeno u Srbiji prošle godine. Kako bi promovisali zdrave navike u ishrani, ali i podstakli mlade da sami pripremaju obroke, stručnjaci Zavoda za javno zdravlje i ove godine su organizovali akciju „Mladi kuvaju“ u Hemijsko-tehnološkoj školi.

Iako pohađaju drugi razred srednje škole, đaci iz naše ankete već – kuvaju. Kažu da se trude da se pravilno i zdravo hrane, iako priznaju, da u školu retko donose hranu od kuće.

Profesorka stručnih predmeta i praktične nastave za pekare, Danijela Mutabdžija, kaže da se u Hemijsko-tehnološkoj školi trude da popularizuju pravilnu ishranu kako bi se deca ubuduće tako i hranima. Međutim, njeno iskustvo ipak govori da većina konzumira brzu hranu.

Kako bi deca naučila da koristeći jednostavne i kvalitetne namirnice sama pripreme obroke, lekar i nutricionista Zavoda za javno zdravlje su kuvala sa njima. Na meniju su se našli cezar salata sa piletinom, mafini sa povrćem i zdrav kolač sa jabukama i ovsenim pahuljama.

„Mladi kuvaju“ je tradicionalna akcija koja se svake godine održava u Hemijsko-tehnološkoj školi povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom.

TV SuboticaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR