Mlinari prinuđeni da smanje isporuku brašna T-500 u malim pakovanjima

Udruženje mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Srbije „Žitounija“ saopštilo je da će, zbog duga države od 240 miliona dinara za brašno tipa 500, čija je cena zamrznuta, mlinovi biti prinuđeni da trgovinama smanje isporuke tog brašna u manjim pakovanjima do pet kilograma.

„Mlinovi su u februru, martu i aprilu ove godine bili prinuđeni da pšenicu kupuju na tržištu jer je Republička direkcija za robne rezerve nije isporučila po subvencionisanim cenama, a brašno u pakovanjima od kilogram do pet kilograma su prodavali po zamrznutim cenama od 36 do 44 dinara, zavisno od toga kako je kod kog proizvođača zatečeno stanje pre ograničavanja rasta cena u novembru prošle godine“, rekao je danas za Betu direktor tog udruženja Zdravko Šajatović.

Dodao je da zbog rasta cene pšenice na tržištu, koja je sada 42 dinara po kilogramu, više nije moguće prodavati brašno po cenama od 36 do 44 dinara jer je u vreme ograničavanja cene brašna pšenica koštala 23 dinara.

Mlinari, prema njegovim rečma, sada prave velike gubitke u proizvodnji brašna i biće prinuđeni da smanje isporuku mailh pakovanja, do pet kilograma i brašno ponude u većim pakovanjima, od 25 kilograma čija cena nije zamrznuta.

Šajatović je rekao da ni posle više intervencija nisu dobili odgovor od države kada će platiti dug.

„Minimalna cena brašna, sada kada je cena pšenice dostigla 42 dinara, je 54,6 dinara“, rekao je Šajatović.

RTVKOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Ekonomski tigar…

 2. Nikola kaže:

  Izađe Vođa na TV-Ima svega, magacini robnih rezervi, brašno, ulje, ma ima svega!!!
  Izađe ponovo-Pokradeno, prazni magacini, vlasnici magacina u kojima su držane robne rezerve predstavljali lažno stanje u papirima. Skandal.

  Inače, ako nisi član Vođine sekte, baaaš možeš dobiti ugovor za čuvanje i skladištenje robnih rezervi. Jašta…
  A da, uz sve to, žito i brašno su u ogromnim količinama u poslednjih četiri-pet meseci izvoženi u Severnu Makedoniju i Albaniju.
  A nama sad lepo manja pakovanja brašna. Ako ga uopšte bude na policama.
  E pa tako nam i treba kad Vođa i njegova sekta svaki put dobiju izbore. Sedite kući taj dan umesto da izađete i glasate protiv njih? Izvolite sad lepo, za bolje nismo.

 3. Anonimni kaže:

  poicelo je… sad ce nam za aprilsku kataklizmu biti kriv martovska agresija….

 4. ................................................. kaže:

  Ajmo sada lepo pokupovati male kućne mlinove i krenuti sa meljavom kod kuće..

 5. Jelenko kaže:

  @Croat
  Tuđmane, bečki konjušaru.

 6. Mecca kaže:

  Ovaj prilog pokazuje koliko nam je vlast neobrazovana, nestručna i korumpirana. Ne znaju da odrede prioritete u sprovođenju aktivnosti, kao što ne umeju da prepoznaju ni najpovoljnije vremenske okvire za sprovođenje određenih radnji.
  Prošle godine su za 100 miliona evra mogli da otkupe i uskladište u vidu robnih rezervi bar 400.000 – 450.000 tona pšenice, što je količina koja zadovoljava potrebe zemlje u periodu oko pet meseci. Da su ove godine prodali tu količinu mlinarima po istoj ceni ili nešto skuplje (zbog troškova lagera), sa tim količinama period subvencionisanja cene brašna se mogao rastegnuti i čitavu godinu.
  U dve godine, trošak za državu bi bio 0 evra, a dobit bi bila stabilno tržište osnovnom životnom namirnicom. Ovako, delili su pare iz helikoptera, i kome treba i kome ne treba, nakrali su se kroz naduvavanje svih cena za kupovinu roba i usluga u javnom sektoru, a za popunjavanje robnih rezervi nisu imali ni para, a čini mi se ni znanja.
  Stanovnicima Srbije se dešava upravo ono što je u Maratoncima poručio Siniša Kovačević kroz Pantelijin testament: „Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti.“

 7. Tramp kaže:

  Stalno govorim ,korupcija i korupcija.Ništa nije urađeno da se to suzbije,čak što više povećalo se do neba.Nazalost za sve su krivi najstariji .Oni su glasačka mašina. U Srbiji, od rođenja do groba sve se vrti oko korupcije i MITA.

OSTAVITE KOMENTAR

6 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: