Mnogi ugostitelji u Subotici stavili ključ u bravu

U protekle, bezmalo dve, godine, ugostitelji u Srbiji se suočavaju sa velikim izazovima. Sa jedne strane to je opstanak na tržištu, a sa druge očuvanje radnih mesta. Mnogi nisu izdržali, a oni koji jesu nadaju se završetku epidemije i vraćanje života u normalu.

U Subotici su mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata morali stave ključ u bravu. Neki za stalno, a neki privremeno, dok se ponovo ne stvore normalni uslovi za rad. Država jeste pružila pomoć, ali kako kažu, pre svega za očuvanje radnih mesta. I pored toga mnogi radnici u ugostiteljstvu su ostali bez posla.

„Sada radimo sa minimalnom radnom snagom, da bismo opstali, da bismo bili pozitivni. Jedini je uslov da svi radnici na vreme dobiju platu i da ima smisla ono što radimo. Nažalost mnoge kolege su se već predale i zatvorile su svoje lokale. U priči sa ostalima vidimo da se sve više njih nalazi u istoj situaciji i samo čekaju trenutak kada će zatvoriti“, ističe Oliver Vicai, ugostitelj iz Subotice.

Menadžer jedne subotičke sale za izdavanje, Norbert Piuković kaže da su otpustili sve zaposlene, jer posla već odavno nema. Ovo je period kada se u normalno vreme uveliko planiraju balovi, ali njih ni ove godine neće biti. Građani se, kaže, interesuju za iznajmljivanje sale, ali se samo retki odlučuju da nešto i organizuju, a i ti događaji su uglavnom ograničeni do večernjih časova, zbog poznatih mera vezanih za kovid propusnice.

Turizam, koji se u značajnoj meri naslanja na usluge ugostiteljstva, nalazi se u malo boljoj situaciji, a i pomoć koju su zaposleni u turizmu dobili od različitih nivoa vlasti je ipak konkretnija. Kada je u pitanju Pokrajina, sredstva za ovu godinu su već spremna, kaže za RTV resorni sekretar Nenad Ivanišević.

„Očekujemo da najmanje 200 miliona bude plasirano kao direktna pomoć, kao nepovratna sredstva. Važno je da naglasim da Sekretarijat daje nepovratna sredstva, a važno je samo da sredstva budu upotrebljena za namenu za koje se konkurisalo, da budu opravdana. Ono što mogu da kažem sa velikim zadovoljstvom jeste da je 99,2 odsto novca upotrebljeno na adekvatan način i opravdano, što pokazuje veliku želju ljudi u turizmu da razviju turističke potencijale“, dodaje Ivanišević.

Ivanišević je takođe podsetio i na činjenicu da su zahvaljujući subvencijama u protekloj godini uspeli da sačuvaju 4 hiljade radnih mesta, a otvoreno je i 500 novih.

 

RTV



KOMENTARI

  1. zorica kaže:

    Ne stoji da su mnogu stavili kljuc u brave istina jeste nam malo tesko ali kad bih raspodela srestava bila pravednija nebih niko stavio evo vrli predsednik udruzenja znamo ko je je od doticnog gospodina ovde vec imenovanog dobio mnogo novaca prosle godine to se sve moze videti na sajtu doticnog ministarstva a,,,,uskoro otvara a ne zatvara jos jedan loka pab,,,,tako da nije bas sve crno,,,,

  2. Prijatelju.. kaže:

    Duže od dvadeset sati uveče i nema šta da rade kafane i restorani, kada rade sve je samo na štetu okoline. Silne pištaljke i prijave protiv pijanih gostiju i vlasnika kafana samo su dokaz tome.

  3. Milutin kaže:

    Svi zatvaraju ali rade na crno i puni su natpisa na ulaznim vratima i stavljaju zavese da se nevidi unutrašnjosti.

  4. Pikolo kaže:

    Nadam se da ce ovako ostati i posle kovida, maksimum zabava do 22:00, posle kuci i spavanje. Sta ima da se kur**ju i pijance, tuku i svadjaju, ova omladina se previse opustila.

  5. Subotica kaže:

    Ne zatvaraju se samo ugostiteljski objekti nego i druge prodavnice, butici. Nema narod para, a ko ima ide u veće gradove pa se tu provodi ili pazari. Kod nas još opstaju pekare, kockarnice, apoteke i poneki restoran na koji smo navikli.I pre kovida je bilo ovako.

  6. Mister No kaže:

    Svakog svoja rana boli,naravno. U Mađarskoj je slična situacija,ako je za utehu. Mnogi mađarski ugostitelji su stavili ključ u bravu,i čekaju bolja vremena.

  7. turizmolog kaže:

    Evo Bajmok se razvija u pravcu seoskog turizma a od sela smo daleko. Primer je „Miljner salaš“ koji se nalazi u samom centru naselja a arhikteturom podseća na građevine 80-tih. Što se tiče jelovnika možete naći tipična salašarska jela, jela sa roštilja. On računa na goste koje će da obiđu Pačirsku banj i Skenderevsko jezero. Verovatno će da dobije Mišelinovu zvezdu ako je žiri poludeo. Ukratko Mulerov salaš je kao što je zgrada mesne zajednice. Da bi dostigli takav uspeh morate biti preletač i da vas neko pogura.

    • Prijatelju.. kaže:

      Ovde su tipična salašarska jela konto ono krompirača. meso i slično.odakle se ovi smabdevaje mesom?

  8. Zoran kaže:

    @turizmolog

    Ali je zato dotični dobio subvenciju pokrajine, baš me interesuje po kojem kriterijumu.

  9. Tahir paša kaže:

    Da je ovaj članak napisan na subotica.com Ivanišević bi se islikao na jedno dvadesetak slika i objavio ih kao ilustraciju priče. Hvala vam što niste kao taj sajt, gradsubotico.

  10. Vasilije kaže:

    Nije tacno da mnogi zatvaraju. Upravp danas sam video da se otvara u strogom centru grada iskreno receno i mnogo ih je ako ukljucimo poslaticarnice i kladionice.
    Jedino cega nema kao nekada su restorani
    Ili kafane klasicni ss dobrom muzikom sli to je vec nesto drugo.

  11. joža kaže:

    I onda ko veli da SNS partija nije demokratska ? Gosp. Ivanišević jedan je od glavnih bio u bojama DS-a kod Oktobrske revoluciji a sada je pod skutama Vučić Aleksandra. I još neko da nam kaže da je predsednik Vučić jisključiv.

  12. pista kaže:

    Sve se to ponovo otvara vec u martu, a u aprilu ce raditi punom parom. Do kampanje i izbora ce se malo klackati, a onda krece sve punom parom samo da izbori prodju.

  13. Steva kaže:

    Najviše volim citati komentare ovih najverovatnije penzionera ili ljudi u krizi srednjih godina koji pričaju kako ni ne treba da rade kafane i ostala sranja i kako se sto bi jedna osoba rekla “omladina opustila”…mene samo zanima šta je bilo pre 20-30-40 godina kad su oni bili mladi, pijančenje i noćno ludovanje je bilo mnogo prisutnije. To sto se vi niste izživeli za života pa serete mladima da i oni ne trebaju nije nas problem.

    • Penry kaže:

      To što si ti pijandura koji smatra da je život život jedino ako je proveden u kafani, ne znači da smo svi tako površni. Mnogi tj većina mladih ima mnogo pametnije preokupacije u životu i nisu nikada ni kročili u bircuze, a da ti iz njih ne izlaziš vidi se po primitivnom jeziku koji koristiš.

  14. ZgemboAdislic kaže:

    Ionako je kafana do kafane
    Trči trči pa kafana
    Ne znaš šta ćeš,otvori kafanu,i misliš,evo,puno svaki dan!
    Malo morgen
    Malo ubermorgen
    Kvalitet opstaje!

  15. Zoki kaže:

    A cene u lokalima enormno povećane, možda je to razlog slabije posete.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: