Мобилни телефони искључили 50.000 фиксних

Србија je за десетак година, прешла пут од земље у којој се на фиксни број чекало годинама до земље у којој је мобилна комуникација потиснула стабилну, а фиксни телефони, практично, престали да буду потеба.

 

Будући да је то тренд и у Европи, ето Србије међу развијеним земљама.

 

Мобилни телефони, који су до пре само деценију за многе били недоступни – због цене апарата и квалитета услуге, као и инфраструкутре која ову врсту комуникације прати – сад су до те мере завладали Србијом да, по свему судећи, пруизмају примат у телефонији. Тако је Србија, за десетак година, прешла пут од земље у којој се на фиксни број чекало годинама до земље у којој је мобилна комуникација потиснула стабилну, а фиксни телефони, практично, престали да буду потеба. Будући да је то тренд и у Европи, ето Србије међу развијеним земљама.

 

Број оних који отказују фиксне линије није велики јер, како су  изјавили  у Телекому „Србија”, за протеклу годину телефонску претплату отказало је око 1,5 одсто укупног броја корисника. Међутим, када се то преведе на језик бројки, од укупно око три милиона корисника у Србији, сада је око 50.000 фиксних телефонских линија мање него лане.

 

Иако, највероватније, има много разлога за отказивање фиксних линија, слободно се може рећи да мале плате грађана Србије нису међу најважнијим. Пре би се могло рећи да је разлог у томе што поседовање мобилног телефона омогућава да се на даљину разговара с било којег места, да је успостављање везе лако, али и што се уз модерне мобилне телефоне може једноставно приступити интернету, обављати низ послова, а не бити на конкрентонм месту, рецимо, у канцеларији. Треба рећи да је „добијање” фиксне линије 5.900 динара, колико је понуда Телекома „Србија„. Овај издатак се може платити у више месечних рата, што јесте олакшица, али је и око 60 евра. Када линија „стигне”, месечна претплата је око 500 динара, што је многима месечни изадатак за мобилни телефон. Па онда, пошто фиксни телефон све мање користе, отказују фиксну линију.

 

Уз то, сасвим сигурно је да грађани наше земље просто воле мобилне телефоне и да многи имају више апарата и корисници су више мрежа. Томе доприноси и то што су мобилни телефони постали доступни, или бар доступнији него неколико година раније, јер се апарат може купити и за 30 евра. Зато је све чешће дешава да су „мобилна” и деца од свега неколико година, али и најстарији грађани Србије, који су, када су се мобилни телефони појавили, бежали од тадашњег чуда технике.

 

Извесно је да ће, без обзира на то што ће модерна технологија, сигурно је, и даље напредовати, и мобилни телефони, који већ одавно нису само то већ много више, бити све бољи и с више функција и дефинитивно постати доминантни у свету комуникација, фиксна телефонија бити потиснута, али не и сасвим угашена. Иако се тешко могу поредити, слично се дешава с књигом и интернетом – предвиђање да се књиге неће штампати јер се могу читати на екрану кућног рачунара, срећом се није обистинило па ће бити и оних који ће сачувати фиксни телефон. Све док они који ће бити на тржишту телефонских комуникација не донесу одлуку да укину ту врсту услуге.

 

Уз низ предности, које без сумње моблини телефон и модерна технологија нуде, употреба мобилних телефона довела је и до тога да је све мање оних који знају број телефона чланова своје породице, а већ о другима не треба ни говорити. Постајемо заборавни и не морамо да мислимо јер све је у мобилном на додир прста.

 

Д. Млађеновић  (Dnevnik)KOMENTARI

 1. Vlada kaže:

  Da li postoji opcija da se fiksni telefon odjavi a da adsl ostane?

 2. dasHHa kaže:

  @vlada za sad ne postoji ta opcija ali bice uskoro i takva ponuda sa nesto vecom pretplatom na ADSL sto u sustini dodje na isto.Veoma brzo bi telekom izgubio veliki broj fiksnih linija da ponudi ADSL i/ili IPTV bez telefonske linije.Ima dobar primer u Hrvatskoj gde postoji opcija bez telefonske linije i pretplata je u tom slucaju 50% veca na ADSL uslugu u odnosu na duo ili triple play paket.

 3. Samo mišljenje kaže:

  Oni koji poseduju kablovski internet npr. SBB imaju tu privilegiju da otkazu fiksni telefon. Nazalost mi u Subotici to nemamo.

  Bezobrazno je skupa preplata za fiksni. Ja npr. imam hrvatski broj za 200 din mesecno, madjarski za 200 din godisnje, a americki 50 din mesecno i sve to bilo gde sam u svetu, samo da imam internet, a internacionalni fiksni broj za dzabe.

  Na fiksni srpski broj me skoro niko ni ne zove, jer 90% razgovora mi je preko neta, a 10% preko mobilnog.

   

 4. Blaza kaže:

  Iskreno, samo i isključivo zbog ADSL-a ima poente držati fiksni telefon. Uz skype i mobilni, fiksni je samo dodatni (nepotrebni) trošak.

 5. Fijakerista kaže:

  Ne odjavljuju ljudi fiksni zbog mobilnog (ni mobilni nije baš jeftin), nego zbog bahatosti, pohlepe i bezobrazluka „Telekoma Srbija“! Malo gde su cene ovakve u odnosu na usluge i standard. A o odnosu  prema korisnicima da i ne govorimo. A Zakoni su, naravno, uvek na njihovoj strani jer su deo iste bande.

 6. Uros kaže:

  Odjavio sam fiksni zbog bahatog ponasanja Telekoma i bespotrebnog iskljucivana. A onda naplate ponovno ukljucenje 500 din. To je vrhunski bezobrazluk. I ostace skroz bez preplatnika cim se Orion prosiri i na Suboticu. Ili ako SBB to uradi. Tako ce ostati bez preplatnika ,a to im i treba zbog bahatosti.

OSTAVITE KOMENTAR