Moguće ukidanje besplatnog prevoza

Lokalna samouprava Subotice duguje 53,4 milionara dinara Javnom preduzeću Suboticatrans, a ukoliko čelnici grada ne izmire svoje obaveze, direktor ovog preduzeća Aleksandar Aleksić kaže da neće imati drugog izbora nego da ukine besplatni prevoz za penzionere, đake i sportiste.

suboticatrans

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai kaže da je dug prema ovom preduzeću mnogo manji, a ovaj istup direktora preduzeća ocenio je nekorektnim, pošto smatra da preduzeće bez subvencija iz gradskog budžeta ne bi moglo da opstane ni nekoliko meseci.

„Od 85 voznih jedinica, trećina vozila je za otpis, a svake godine se troše velike sume novca za njihovo osposobljavanje. Najbolje rešenje bi bilo da se vozni park obnovi, o čemu su i vođeni razgovori. Za to i druge potrebe ovog preduzeća, gradonačelnik trenutno nema mnogo sluha“, rekao je Aleksić.

Na ove optužbe danas je reagovao gradonačelnik Subotice Jene Maglai koji je u razgovoru sa novinarima subotičkih medija istakao kako je ovakva izjava direktora Aleksića – nekorektna.

On je izneo da su obaveze grada prema ovom preduzeću 28 miliona dinara, da je za ovu godinu za ovo preduzeće predviđeno 228 miliona dinara, od čega je do sada uplaćeno oko 138 miliona.

„Smatram da je veoma nekorektna izjava gospodina direktora vezano za obaveze grada. Posebno s obzirom koliko smo uradili i prošle godine i koliko pokušavamo da pomognemo Suboticatransu i ove godine. Da nema budžeta grada Subotice, da nema subvencija – Suboticatrans ne bi mogao da opstane na tržištu realno ni nekoliko meseci“, smatra Maglai.

On je naglasio da niko ne može da preti ni penzionerima niti đacima da ih neće prevoziti, jer je Grad osnivač tog preduzeća.

Maglai je dodao da grad treba da vodi računa ne samo o ovom, već i o mnogim drugim preduzećima, te da je Subotica jedan od retkih gradova koji je imao uredan javni prevoz svih prethodnih godina, ali i javnu rasvetu, snabdevanje vodom ili toplotnom energijom.

„Mislim da je to rezultat toga što kompletan sistem držimo pod kontrolom, a ne može biti jedna firma izuzeta iz tog sistema i da uživa određene privilegije vezano za plaćanje određenih obaveza ili samo da o njemu vodimo brigu“, zaključuje gradonačelnik Subotice.

 

TanjugKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Jbt koji fasisti. Pogledaj tu kantu kojom oni prevoze ljude. Pa to nije nista drugo nego tipicno limeno korito na tockovima kakvo se „Malo vozeno, baba isla na pijacu i u Crkvu“, a od 1985 ga nije dirala, nalazi kod subotickih prevaranata polovnim vozilima.

 2. Anonimni kaže:

  Da se razumemo: BESPLATAN PREVOZ ZA PENZIONERE JE VEĆ UKINUT! Za ostale pomenute grupe građana ne znam…

 3. kix kaže:

  Pa moraju nekaku zaraditi za finansiranje troskova koje su stvorili migranti…

 4. bane kaže:

  U nekim gradovima prevoz za đake je besplatan, ili je, u najmanju ruku cena minimalna, tj. simbolična… Hoćemo li, poput ruralnih sredina, sretati đake-pešake ? Da li će dete od 7-8 godina po snegu i ‘kijametu’ pešačiti od Srpskog šora do škole J.J.Zmaj ??? Da ne govorim o vozilima koja saobraćaju u prigradska naselja… Kao u onoj pesmi: ‘Imali smo kola, ali su ih svinje pojele do pola’…

 5. Milovan kaže:

  Suboticatrans je ceo za otpis! Ne samo vozila. Propala firma totalno, a autobusi više ni na šta ne liče. Toliki broj vozila ima svaka veća selendra u južnoj Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: