“Mostovi umesto zidova” – izložba o “gvozdenoj zavesi”

Mađarski kulturni centar “Nepker” u Subotici prvi je u Vojvodini domaćin izložbe “Mostovi umesto zidova” koja je posvećena tridesetoj godišnjici pada Berlinskog zida, a 9. novembra, kada je zauvek i zvanično pala “gvozdena zavesa”, fotografije Muzeja iz Berlina biće izložene i u sedištu Nemačkog narodnog saveza.

Oko 45.000 tona žice, visoke 3,6 metara, postavljeno je 1961. godine kako bi bio podignut Berlinski zid, “gvozdena zavesa” koja je podelila tadašnju Zapadnu od Istočne Nemačke.

RTV (Aleksa Otašević)

Na njemu je bilo 186 tornjeva sa mitraljeskim gnezdima, sa kojih je ubijeno oko 400 ljudi koji su pokušali da ga pređu. Najmlađe je bilo jedno dete od svega 15 meseci, a najstarija baka od 80 godina.

Fotografije kojima su dokumentovani ti događaji, Muzej iz Berlina ustupio je Mađarskom kulturnom centru “Nepker”u Subotici, gde je, povodom tridesete godišnice od njegovog rušenja, priređena izložba pod nazivom “Mostovi umesto zidova”.

“Mađarski kulturni centar prvi otvara izložbu na tu temu jer je Mađarska bila ta koja je prva presekla žicu te “gvozdene zavese” koja je delila Evropu i narode. Pad “Berlinskog zida” je važan i zbog toga što je budio veliku nadu. Setimo se samo rok grupe Skorpions koja je tada pevala pesmu Vetar promena. Setimo se Crvenog trga u Moskvi. Na desetine hiljada mladih Rusa palilo je sveće i pevalo pesme o tome da će biti bolje…”, kaže istoričar Rudolf Vajs, predsednik Nemačkog narodnog saveza.

RTV (Aleksa Otašević)

Berlinski zid delio je Istok i Zapad punih 28 godina, a početak njegovog kraja dao se naslutiti 19. avgusta 1989. godine kada je, nedaleko od Šoprona u Mađarskoj, održan Panevropski piknik. Tada je, na nekoliko sati, bila otvorena granična rampa kod sela Piuspusta, a za to kratko vreme oko 600 istočnih Nemaca prešlo je u Austriju, a zatim i u Zapadnu Nemačku.

“Ova izložba je značajna jer je prva u Vojvodini koja se bavi ovom temom u ovoj jubilarnoj, tridesetoj godini od pada Berlinskog zida. I ima još jednu zanimljivost. Naime, pre 30 godina, svi smo mislili da ćemo biti deo jedne velike Evrope, da će ceo svet uživati u slobodi. Nažalost, danas još postoje zidovi. Evo, korejski narod je podeljen. Severna i Južna Koreja podeljena je jednim nesrećnim zidom tako da ima još šta da se radi, i dalje moraju da se ruše zidovi”, kaže Vajs.

RTV (Aleksa Otašević)

Krajem juna 1989. godine žičanu ogradu Belinskog zida simbolično su presekli tadašnji ministri inostranih poslova Austrije i Mađarske, Alojz Mok i Đula Horn, a “gvozdena zavesa” konačno je pala 10. septembra kada je više od 13.000 Istočnih Nemaca ostvarilo svoj san i slobodno prešlo u Zapadnu Nemačku.

Izložba “Mostovi umesto zidova”, koja je priređena u čast 30. godišnjice od pada Berlinskog zida, nakon Mađarskog kulturnog centra “Nepker”, od 9. novembra biće priređena i u Nemačkom narodnom savezu.

 

RTVKOMENTARI

 1. Mic po mic... kaže:

  Alojz Mok i Đula Horn,…su imali veliku ulogu u stvaranju i samostalne slobodne Hrvatske…
  Zaboravio je da Kaže ‘istoričar’ Vajs…

 2. Tarabic kaže:

  A od kad do kad je izlozba u Nepkeru?

 3. B kaže:

  Ponose se što su prvi presekli žicu, a sada potrošili milione na ogradu. Apsurd.

 4. Fux.. kaže:

  Kažu da će izložba biti u Nemačko-Austrijskom udruženju Mariatheresienpolis u Subotici ,ulica 10 Oktobra br 2 ( poznatije kao Rudić ulica )-video sam plakate na ulaznoj kapiji haustora.

 5. Mic po mic... kaže:

  @ B : Badava su presekli žice kada su im u glavi ostali žice…i to zahrđale.

 6. Vox populi kaže:

  Kao što i u reportaži tačno stoji: Izložba će biti u sedištu Nemačkog narodnog saveza. Adresa je Karađorđev put 72 u Subotici. Izložba će biti otvorena povodom 30 godina od pada Berlinskog zida 9.11.1989 – 9.11.2019.
  Vidim po komentarima da neki imaju problema sa razumevanjem mesta održavanja izložbe. Nema problema, tu smo da pomognemo onima koji ne shvataju šta u reportži tačno stoji a i da ispravimo ono što u komentarima namerno navodi na pogrešnu informaciju.

OSTAVITE KOMENTAR