Može da se usvoji beba od 3 meseca do deteta od 18 godina

Usvojenje deteta je čin plemenitog karaktera, i kao takav zavređuje afirmaciju i podršku društva u najširem smislu. Brojni suptilni procesi koje usvojenje pretpostavlja, utvrđeni su zakonom, i u domaćoj praksi se sprovode institucionalizovano, uz podršku i pomoć stručnih službi. Usvojenje (adoptivno roditeljstvo) je za određeni broj dece jedini način da steknu porodicu, a za jedan broj ljudi isključivi način da se ostvare kao roditelji.

 

 

Centar za socijalni rad ili, kako se po zakonu zove – organ starateljstva, jeste institucija koja prima zahteve, sprovodi stručne procedure, i utvrđuje opštu podobnost svakog para ili pojedinca koji aplicira za usvojenje deteta. Kada se obavi kompletna stručna procedura, podaci se dostavljaju Ministarstvu rada i socijalne politike, koje vodi Nacionalni ili jedinstveni registar usvojenja. U njega se slivaju podaci o svim porodicama na nivou Srbije koje su dobile opštu podobnost za usvojenje deteta.

 

U Subotici od početka godine dve porodice su usvojile dete, dok je dvoje dece usvojeno od porodica iz drugih opština. Na uzajamnom prilagođavanju sa mogućim  usvojiteljima  u našem gradu trenutno je jedno dete iz druge opštine, dok je jedno dete iz naše opštine na prilagođavanju u porodici iz druge opštine. U Centru za socijalni rad objašnjavaju da se usvajanje dece obavlja preko centralnog registra, a dužina čekanja na dete zavisi od zahteva usvojitelja.

 

Usvojitelj može usvojiti bebu od tri meseca, ali i mladića ili devojku do 18 godina.

 KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  hocu da usvojim bebu vera ulica 7.juli br.11 telefon 063258398

 2. Anonimni kaže:

  izvinite pogresila sam pa vam opet pisem hocu da usvojim bebu ulica 7.juli br.11 velika bela kuca i siva kapija.

 3. ana kaže:

  imam pitanje,ako su supruznici veca razlika u godinama mogu li usvojiti bas bebu.Ja bi volela bas bebu.

 4. Re: kaže:

  Gde mogu pogledati odgovore za koje su postavljene na ovom sajtu???

 5. Re: kaže:

  Kako niko neodgovara na ova pitanja???????

 6. Dijana kaže:

  Ja zelim osvojiti bebu

 7. Milica kaže:

  JA ZELIM DA USVOJIM BEBU JER IMAM ZELJU DA BUDEM MAJKA MNOGO BI VOLELA DA DOBBIJEM BEBICU BILA BI PRESRECNA IMAM 21 GODINU HVALA !

 8. Dobra vila kaže:

  @ milica

  Za pocetak nadji jednog solidnog i pristojnog decka. Udaj se, sredite sebi dom i onda lepo polako krenite sa decom. Neka vam bude sa srecom.

OSTAVITE KOMENTAR