Možemo skupa

»Sigurno je da su temelji naše kršćanske vjere zajednički, te tako gledano po vjeri smo bliži jedni drugima nego li što smo udaljeni«, rekao je apostolski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš

Panel diskusija pod nazivom »Kršćani zajedno« održana je 22. siječnja 2023. godine u pastoralnom centru Augustinianum u Subotici.

Budući da je u tijeku Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, na ovome razgovoru o ekumenizmu među konfesijama susreli su se gvardijan franjevačkog samostana u Subotici fra Zdenko Gruber, subotički paroh protojerej otac Dragan Stokin, svećenik Reformatske crkve u Subotici Harangozó László i župnik u Temerinu vlč. dr. Szöllősi Tibor.

U pozdravnom dijelu nazočnima se obratio apostolski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekaš koji je između ostaloga naglasio »Kada je molitvena osmina nekako je čovjek pomalo i žalostan jer smo razdvojeni, ali ovo vrijeme u nama ujedno budi nadu da se ipak trudimo oko jedinstva. To je prigoda za zbližavanje. Sigurno je da su temelji naše kršćanske vjere zajednički, te tako gledano po vjeri smo bliži jedni drugima nego li što smo udaljeni.«

Nakon kratkog izlaganja predstavnika različitih konfesija uslijedio je dijalog s prisutnim vjernicima, koji su imali priliku pitati ili iznijeti svoje iskustvo na ovu temu.

Svi su se složili oko istoga da je ovaj dijalog itekako potreban, kako bi svi zajedno mogli u svojoj različitosti rasti u zajedništvu i jedinstvu.

»Mislim da je jako dobro što smo se našli. Važno je da prepoznamo ono što je dobro jedni kod drugih, da se damo obogatiti onim što je dobro. Ovo je pravi put, jer mi jesmo jedna Crkva, koja ne živi to što jeste – to bi rekao da je naša dijagnoza,« istaknuo je fra Gruber i pojasnio kako vremena nisu naša, nego je naše da se zalažemo, da sijemo dobro. Također, ovom prilikom je podsjetio da puno dobrih plodova baštinimo od generacija koje su bile prije nas. Naše je da sada sijemo, a plodovi će doći kada budu trebali. Istaknuo je kako je ovo pozitivna budućnost, te da na putu približavanja trebamo raditi na sebi, na svetosti i moliti za zajedništvo u svakodnevnom životu.

Razgovor je tijekom večeri vodio moderator vlč. mr. Mirko Štefković.

Ž. V. / Tiskovni ured Subotičke biskupijeKOMENTARI

  1. Tolerantnost kaže:

    Subotica i cela Srbija je sredina gde se poštuje različitistosti. Jedni druge podržavamo i ujedinjujemo se u nevoljama i zajedno se veselimo slavljima svih vera. Možemo da budemo primer drugim evropskim gradovima koji samo pričaju o toleranciji, a mi pokazujemo i na delu. Manjine su podjednako značajne i imaju sva prava kao i većina.

  2. Đole kaže:

    Bog je jedan! Ceremonijalno ritualne razlike kao i tumačenja svetih spisa su proizvod ljudskog uma. Suštinski, među ljudima nema razlike. Svako ali bukvalno svako na ovom svetu rađa se kao suština ljubavi, dobrote i lepote. Međutim, šta ćemo postati u procesu nastanka ličnosti tokom života na Zemlji zavisi od nas samih. Uvek imamo IZBOR a taj izbor uvek je između dobra i zla, između svetlosti i tame. Birajmo zato UVEK put ka ljubavi, dobroti i lepoti jer nas samo taj izbor čini ljudima u punom smislu tog značenja. Sve ostalo je tužna i strašna greška, zabluda i patnja. Brat je mio ma koje vere bio, kaže stara i istinita izreka. Jer bol je bol, tuga je tuga i patnja je patnja za SVAKO ljudsko biće. Bez razlike. Takođe su to i radost, sreća, zadovoljstvo.
    Prema tome, budimo ljudi. Lepota sveta ogleda se između ostalog i u neizmernoj različitosti. Ruža je lep cvet sa predivnim mirisom…ali zamislite samo da je na ovom svetu od cveća jedino ruža! I da nijednog drugog cveta nema! Svet bi u tom slučaju bio u ogromnoj meri uskraćen za svoju veličanstvenu i sveobuhvatnu lepotu! Srećom to nije slučaj. Isto tako, da na ovom svetu postoji samo jedna nacija svet bi bio uskraćen za svoju veličanstvenu i sveobuhvatnu lepotu. Lepota sveta ogleda se u ogromnom broju različitih nacija, stvari i pojava. Ali JEDINSTVENOST u bezmerju svih tih različitosti svetu daje onu večnu i božanstvenu lepotu. Zato, budimo ljudi i volimo iskreno jedni druge. Jer samo Ljubav, Dobrota i Lepota sadrže u sebi večni smisao i predstavljaju temelj večnog postojanja.

OSTAVITE KOMENTAR