Mraz oštetio kajsije i breskve subotičkim voćarima

Voćari iz Tavankuta, čuvenog subotičkog voćarskog kraja, i ove godine će kajsije kupovati na – pijaci. Mraz je po ko zna koji put u poslednjoj deceniji obrao ovo voće u Subotici i okolini. Dok se štete sabiraju, rešenja za promenu klime koju karakterišu blage zime i mrazevi u aprilu – nema.

Od breskve i kajsije i ove godine u Subotici – ništa. Umesto voćara, ove voćke još u cvetu obrao je mraz. Nešto bolja situacija je sa jabukama, gde u zavisnosti od sorte i terena šteta ide i do 90 odsto. Jedino odoleva sorta greni smit, kao i sorte krušaka. Kada se sve sabere šteta na rodu je već sada između šesdeset i sedamdeset odsto.

“Mogu slobodno reći da se zaista plašimo kakva će ova godina biti pošto je ovo već neko treće ili četvrto jutro kako imamo mraz i još se naredna dva dana najavljuje mraz, tako da se već vidi da će neke kulture definitivno podbaciti, da će biti stopostotna šteta, a kod nekih će ih i biti još nešto, ali, moramo sačekati još da vidimo, da se ovo sve završi”, kaže Marijan Davčik iz Zemljoradničke zadruge “Voćko” u Tavankutu.

Prolećni mrazevi, temperature u minusu početkom aprila, na žalost voćara nisu novost već se ponavljaju već nekoliko godina. Veći problem predstavljaju blage zime, gde nema dubokog zimskog sna, već biljke s prvim februarskim suncem krenu u vegetaciju koju dotuče mraz u aprilu.

“Ti mrazevi su se desili u različitim fenofazama cvetanja voća. Znači, najveće štete pretrpi voće koji se u danima sa mrazem, čiji su cvetovi bili otvoreni. Znači, ako su cvetovi već zatvoreni oni su delimično zaštićeni. Znači, to zavisi i od lokaliteta, zavisi i od sortimenta i tako dalje, tako da – biće šareno što se toga tiče”, kaže koordinator Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Olga Vidaković.

Da li je sistem anti-frost rešenje? Nakon ogromnih ulaganja u protivgradne mreže i niskih otkupnih cena poljoprivrednici sami ne mogu da isfinansiraju ovakav sistem. Pogotovo ne na iscepkanim parcelama malih proizvođača. 

RTVKOMENTARI

 1. Trovach kaže:

  Postoje preparati kojima se vocke prskaju nekoliko dana pre najavljenog mraza i mogu ublaziti stete kao da je temperatura bila za 2-3 stepena visa. Zadimljavanje upotrebom vlaznog biljnog materijala daje slicne rezultate (naravno, u gradu nije preporucljivo zadimljavati pored ionako prevelikog zagadjenja), a te dve mere u kombinaciji daju jos bolje rezultate. Nazalost, najlakse je nista ne preduzeti, pa posle kukati. Znam ljude koji su prosle godine imali solidan rod kajsije, ali su zrtvovali nekoliko neprospavanih noci.

 2. Huki kaže:

  Naši stari su znali što treba činiti kada dođu mrazni danu u ovom periodu.Palili su stare suve grane u vočnjaku da bi stvorili dim. Na taj način su sačuvali plodove od smzavanja…

 3. Trovach kaže:

  Zaboravio sam da napomenem da je jako korisno i krecenje stabala (pogotovo kajsije) jer bela boja odbija suncevu svetlost, deblo se manje zagreva i kretanje sokova se malo odlaze. Dovoljno je da se cvetovi otvore dan-dva posle mraza, pa da deo roda bude spasen. Samo, krecenje treba obaviti krajem jeseni, najkasnije do polovine januara. Ja sam koristio nerazblazen gaseni krec i taj sloj je na deblu ostajao bar 2 godine. Nikakvo dodavanje sumpora i soli nije potrebno (so cak zaslanjuje tlo). Kajsija ima jako kratko pravo zimsko mirovanje i ako nastave niske zimske temperature nastupa prisilno mirovanje. Cim otopli, ona krece sa vegetacijom. Mi smo imali dosta topao kraj februara i mart i kajsija je malo poranila sa cvetanjem, a tada su naisli kasni prolecni mrazevi poslednjih dana.Kajsija nije poreklom sa ovog podneblja, nego iz Kine, a tamo nema toliko temperaturnih kolebanja. Obicno vise nema kasnih mrazeva. Zato nase podneblje ne odgovara potpuno kajsiji, a ni breskvi. Jedino sto mozemo uraditi je da se prilagodimo osobenosti vrsta.

 4. Gligorije kaže:

  Trovach
  Agrar?

 5. Croat kaže:

  trovach , zaista niam znao za taj fazon sa krecom, ja sam mislio da je to zbog insekata. Zaista domisljato !

 6. Trovach kaže:

  @Croat…Sa malim zakasnjenjem; krec ne suzbija insekte. Zamisli koliko on smeta muvi na plafonu. U tu svrhu se za “zimsko prskanje” na jednako domisljat nacin koriste preparati na bazi mineralnog ulja. Ono samo po sebi nije otrovno, ali prekrije zimska jaja i tek izlegle larve, pa ih ugusi. Znaci, deluje na njih fizicki, a ne hemijski, ali je efikasno samo ako se tretman odradi u pravo vreme. Naravno, ne moze suzbiti insekte koji ce kasnije doci sa strane. Za njih se vec koriste otrovniji pesticidi.

 7. Pravdoljub kaže:

  Po mom skromnom mišljenju, deca će nam iz udžbenika učiti za već par godina šta je to kajsija. Smatram da kajsijama po klimatskom procesu opstanka na ovim prostorima nema.

 8. Trovach kaže:

  @Pravdoljub…Problem je, samo, sto se ne uvazavaju osobine i zahtevi kajsije (pa i breskve) i njihovo poreklo iz nesto toplijeg i klimatski stabilnijeg podneblja, pa se forsiraju neke sorte koje prerano cvetaju, a nista se ne cini da se te vocke zastite od mraza, mada je i kasnija zastita tokom vegetacije nedovoljna. Kada vidim rupicaste listove i pegave plodove znam da su te vocke prepustene same sebi i da ih vlasnik obilazi samo tokom (eventualne) berbe.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 6 =