MTV nagrada u Subotici (Televizija u nas, nekad)

Iako je prvi televizor i televizijski program, kod nas viđen još tridesetih godina u Philipsovom paviljonu beogradskog Sajmišta, opštepoznati svetski događaji koji su usledili, odložili su dolazak tog čuda u živote Evropljana. Krajem pedesetih, ne zaostajući za drugim zemljama, Jugoslovenska Radio Televizija pokreće svoj program. Prvi glas koji će kod nas progovoriti iz te kutije, bio je glas naše Žedničanke Olge Mandić.

Olga Mandić (udata Nađ) spiker eksperimentalnog programa Televizije Jugoslavije 1958. godine

Slika

TV aparati mogu da se izbroje na prste. Prvi televizor u Subotici, nalazi se u izlogu prodavnice TEHNIKA na Korzou, gde građani sa ulice mogu da prate program. Drugi je u klubu boraca. Jedan od ratnih veterana je posebno zadužen da rukuje tom spravom koja je skupa sto đavola.

Slika

Svaka naredna decenija, nosila je sa sobom nešto novo za ovu magičnu kutiju. Sedamdesete su donele KOLOR televiziju. Nije tako davno bilo kada se u oglasu, reklami ili nagradnoj igri, posebno naglašavalo da je TV u KOLORU.

Slika

Osamdesete su godine VIDEO a krajem osamdesetih i početkom devedesetih, u subotičke domove je počela da se uvlači kablovska televizija. Sa dotadašnja „dva i po“ domaća kanala, repertoar se proširio na svih 16. Mladu generaciju je posebno interesovao taj famozni MTV. Ta televizija se tada unekoliko razlikovala od ovog današnjeg MTVa. Bio je to MTV UK, više muzike a manje priče, žanrovske emisije sa popularnim voditeljima, tada već zvanim VJ (Vi Džej – video džokej). King, Steve Blame, Sonya Saul…

 

Sonya Saulić
Slika

Početkom devedesetih, krenuli su sa nagradnim igrama i ona najbolja, stiže pravo u Suboticu, na Radijalac. Braća Žolt i Akoš Varga, tada tinejdžeri, poslali su pismo u London, u kojem je bio odgovor na nagradno pitanje : ko je predgrupa Billy Idola na njegovoj turneji. Iz gomile koverata, izvučena je njihova. Nagrada: gostovanje na koncertu Bili Ajdola u Londonu i motocikl HARLEY DAVIDSON ručne izrade, sa potpisom pomenutog rok stara.

Usledilo je nezaboravno putovanje u London, gde im je na raspolaganju bila limuzina i boravak u luksuznom hotelu. Nakon toga, koncert i koktel iza bine sa Bilijem i ljudima iz show businessa, a tu se nalazio i Harley, ispod božićne jelke. Ključeve im je uručio, ko bi drugi do naš Billy.

Akoš i Žolt sa nagradom, 1991. godine
Slika

Nagradna igra je nastavljena ali nagrade više nisu bile ni približno zanimljive. Uglavnom su to bile večere sa nekim poznatim i slavnim.

Recimo, sa Majkl Džeksonom. Šta čovek da razgovara sa njim?! Đe si Đekson ?

Bila je i romantična večera sa Shade. Hm, da… To je već drugo.KOMENTARI

  1. Komšija Pera kaže:

    Uvažavajući tekst gospodina Lanskog moram da dodam neke korekcije istine radi.
    Braća Žolt i Akoš Varga nisu živela na Radijalcu već u ulici Evgenija Kumičića br. 17. Po motocikl Harley Davidson u London putovao je njihov otac Ištvan Varga tadašnji sudija Privrednog suda u Subotici. Svečanost uručivanja motocikla bila je dirktno prenošena na MTV TV tako da su mnogi subotičani mogli da vide sretnog tata Vargu kako je motocikl uzjahao na bini. Motocikl je stigao u Suboticu nekoliko nedelja kasnije i odmah smešten u njihovu garažu pozadi zgrade u kojoj su stanovali. Fotografija gde su braća sa motorom snimljena je ispred njihove garaže!

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: