Muljem iz Palića sanirati deponiju

Na inicijativu biologa dr Gabora Mesaroša, člana Saveta za vode pri preduzeću „Park Palić“ i savetnika gradonačelnika za zaštitu životne sredine, mulj sa obale Palića najkasnije od proleća biće premešten na gradsku deponiju i koristiće se za sanaciju delova koji se ne koriste.

 

 • Predložio sam da o istom trošku rešimo dva problema. Delovi deponije koji su napušteni bi mogli da se saniraju upravo muljem koji dolazi u Palić. Potrebno je materijal na deponiji dodatno sabiti i prekriti organskim materijama, a zatim sledi sadnja trave i drveća. Pošto već imamo digestovani mulj s obale Palića, on će poslužiti kao kompost. Prenos bi radila JKP „Čistoća i zelenilo“. Preostaje da se organizuje pristup kamiona gde bi  mulj bio dostavljan. Nejasno je zašto do sada to nije urađeno – kaže Mesaroš.

 

Godišnje sa obale u jezero veličine oko 600 hektara slije više od 3.000 tona mulja.

 

– „Čistoća“ je prihvatila posao za koji je iz budžeta izdvojeno 5,5 milona dinara i u okviru kojeg će biti kupljena specifična vrsta bagera zbog strmog terena na deponiji – prenosi današnji Blic.

 

brod-mulj-palicko-jezeroKOMENTARI

 1. robinson crusoe kaže:

  bice izbora uskoro……

 2. djomla kaže:

  Da dopunim malo tekst.

   

  Nije u pitanju mulj koji se nalazi u jezeru već mulj iz kaseta pečistača nastao kao posledica prečićavanja otpadnih voda. Drugim rečima, to je onaj mulj koji nije zavšrio u jezeru zahvaljujući radu prečistača.

   

  Elem, takav mulj bi se mogao transportovati do deponije koja je blizu gde bi bagerom on raspoređivao na onim delovima deponije koji se više ne koriste a to je rubni deo preba Veterinarskom zavodu i Gradskom stadionu.

   

  Tehnički problem je nedostatak barem neke saobraćajnice koja bi se morala uraditi. Ništa ozbiljno, već dovoljno čvrsta podloga da izdrži teret kamiona pošto je taj deo terena močvaran.

   

  Čistoća bi naknadno ozelenila sanirane površine.

   

  Grad ne mora za ovaj posao da radi javnu nabavku i angažuje privatne firme ukoliko ceo posao realizuju javna preduzeća Vodovod i Čistoća što bi u principu bila i najjeftinija varijanta. Međutim ipak tim preduzećima treba obezbediti određena sredstva iz fonda za ekologiju za sve te predviđene radove, kao što primerice bager naveden u tekstu ali i ta saobraćajnica, sadnice itd…

   

  Uglavnom ideja je odlična, što ne znači da će biti realizovana.

 3. gore-dole kaže:

  haha… dobar je ovaj crtež.. kao da je neka mašina iz Baltazar-grada.. 😀

 4. Mr IKS kaže:

  Vrlo lako resenje.

  Zar nismo rusili skelet,pozoriste,objekte gde sada nicu stambenjaci,ili gde je hotel Galerija?

  Zar uskoro necemo rusiti Zelenu fontanu,fasade (koje se inace i same ruse) i……?

  Gospodo iz Cistoce,do sada ste vec te privremene puteve mogli davno od SELEKTIRANOG

  SHUTA URADITI.Cekate novce za asfalt(citaj-izbore),ej,MALO MORGEN !!!

  Usput,samo dva pitanjca.

  Sta sa shutom od rusenja Zorke (ni NATO shut iz 1999 mu po "kvalitetu" nije ravan ?

  Sta sa svim onim shutom koji je pohranjen po privatnim deponijama (divljim),koje su

  formirane umesto eksploatisanog banjskog peska ?

  ……i jos mnogo cega, moj SAVETNICE !!!

 5. djomla kaže:

  Mr IKS, o kakvom asfaltu vi pričate?

   

  Reč je o nekakvoj deonici koja nigde nije ucrtana i nije deo niti jednog plana, stoga se za nju ne može dobiti ni lokacijska, ni građevinska, niti bilo koja druga dozvola, pa se ni javna nabavka a ni radovi ne mogu izvršiti. Dug je put i velika dokumentacija do asfalta.

 6. Mr IKS kaže:

  Gosp djomla

  Zar u tekstu ne pise…preostaje da se organizuje pristup kamiona…!?

  Zar ce kamioni naseg cenjenog JKP.za koje su izdvojena znacajna sredstva i zbog cije

  svemirske tehnike je nedavno podignuta cena usluga (tako rece Striko),voziti tone i tone

  mulja po SHUTU ?

  Moj predlog za kompromis.Prebacite deo Y kraka,i onako nam ne sluzi za nista.

 7. Palićanin kaže:

  Ja ovakvo rešenje nisam učio na faks, jedva čekam da se realizuje plan (sa uslovima, dokumentacijom, bla bla što u ovakvim slučajevima je (bilo bi) potrebno)….

  drugo: mulj, kao kompost, može se prodati ("Nejasno je zašto do sada to nije urađeno")

 8. Neša kaže:

  Za sve što G. Mesaroš navodi na kraju konstatuje "nejasno je zašto do sada to nije urađeno". Ono što je daleko važnije i što predstavlja suštinu a što je takođe NEJASNO je čemu desetine javnih preduzeća među kojima je i nedavno osnovano JP "Park Palić" koji troši novac građana i dokle će se izmišljati razni planovi i projekti koji uglavnom nikada ne budu završeni nego se u nedogled razvlače i periodično dopunjuju novim sredstvima iz budžeta. S obzirom da je G. Mesaroš, koliko vidim, doktor nauka neka nama građanima RAZJASNI navedeno a NEJASNO.

 9. sole kaže:

  OVO KAO IZ CRTANOG SUNDER BOB.TU CE NEKO DIGNIT LOVU ZA PRONALAZAK.

 10. Hanák Margit kaže:

  SOLE i svi mi ! : za pronalazak i za sve ostalo, a nista nece se uraditi !  TREBA NOVI PRECISTAC,KAO DA NE POSTOJI JEZERO ! ZNA SE KAKAV -KAO KOD GRADOVA GDE NEMA NI REKE NI JEZERA .

   

 11. ridick kaže:

  jako jako sporo se realizuju sve ideje, svi planovi … tapkamo u mestu vec godinama.

   

   

 12. ivan kaže:

  Ja se divim "genijalnim" idejama koje na s s vremena na vreme "iznenađuju" počev od "genijalne" ideje iz 1976. godine da se Palić izmuljava i uništi kompletna biocenoza Palića. "Genijalna" ideja je bila i da se postojeći izvori zablombiraju betonskim čepovima na dnu jezera. Takođe je bilo "genijalno" i "punjenje" Jezera iz Tise iako se zna da je reka Tisa na mnogo nižoj nadmorskoj visini od Palića i da voda teče nizbrdo a ne uzbrdo kao u glavama subotičkih "genijalaca", pokušano je i "sigurno" rešenje sa prevodnicom kod Velebita. Taman kada je nestalo "genijalnih" ideja, "neko" se ponovo dosetio "genijalne" ideje da se stavi prečistač koji ni samog sebe ne može da prečisti a kamoli Palićko jezero, pa je došla  nova "genijalna" ideja da se investira u proširenje kapaciteta istog. Krug se polako zatvara, Palić nije postao čist kao Bodensko jetero (o čemu su "genijalci" naveliko pričali i ubeđivali građane Subotice), kanalizacija se i dalje uliva u Palić kao i nekada kada su počele da se rađaju "genijalne" ideje i samo "glupavi" razmišljaju o tome da bi to valjda bio prvi korak, da se industrijska voda, fekalije i sav drugi otpad ne slivaju u jadan nam Palić. Gospodo, kupite bager, i komunalcima još jedno 500 kamiona za iznošenje (fekalija) iz Jezera, baš kao što to rade braća arapi u Dubaiju, gradu koji su takođe izgradili "genijalci" sa "genijalnim" idejama avaj, zaboravivši da treba i kanalizaciju da izgrade.

   

 13. Mister No kaže:

  Ideja je dobra.Da li može funkcionalno da zaživi u praksi pokazaće vreme.

 14. Neša kaže:

  @Ivan

  Svaka čast, pun pogodak u srž problema. Od kako sam je prvi put čuo, neprestano mi u ovakvim situacijama pada na pamet izjava prof. Miodraga Zeca: "osnovni problem ove države što je bitna forma a ne suština". Formalno, kod nas je sve savršeno a suštinski sve je sranje!!!

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: