Na Bunjevačkom prelu izabrana najlepša preljska pesma i najlepša prelja

Bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je sinoć svečano jedan od svoja četiri nacionalna praznika – Dan Velikog prela. Tom prilikom je, kako tradicija nalaže, izabrana najlepša prelja.

foto: subotica.rs

Dan Velikog prela obeležava se svake godine 2. februara, na Marin dan. Nacionalni praznik tradicionalno okuplja veliki broj gostiju kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

Na Prelu se tradicionalno biraju najlepša preljska pesma i najlepša prelja. Najlepšu pesmu je i ove godine napisala Gabrijela Diklić, dok je za najlepšu prelju izabrana Nevena Vidaković.

“Zaista mi je velika čast što sam deo svega ovoga i što nosim titulu najlepše prelje. Ovo je za mene jedan poseban i veoma značajan događaj. Ovo mi je već drugi put da se takmičim i iskreno nisam očekivala ovako nešto. Ponosna sam”, izjavila je Nevena Vidaković.

Obeležavanju Nacionalnog praznika prisustvovao je i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, koji je još jednom poručio da Bunjevci i dalje mogu da računaju na podršku lokalne samouprave.

“U svemu što može da pomogne nacionalnoj zajednici Bunjevaca, očuvanje njihovog identiteta, kulture, jezika i svega ostalog što čini mnogobrojnu i kulturnu baštinu našeg grada Subotice”, kazao je Laban.

Nacionalni praznik “Dan Velikog prela” obeležava se u znak sećanja na 1879-tu godinu, kada je Veliko prelo prvi put javno održano, u organizaciji “Pučke kasine”.

“Od 1879. godine i prvog javnog okupljanja pa do ovog trenutka kada smo već ozbiljno zagazili u 21.vek, nismo pronašli ništa bolje, ni drugačije, ni pametnije da bi se okupljali i da bi se osećali lepo i da bi jednostavno pokazali svima da je naša zajednica još uvek živa, vitalna, da postojimo i da se borimo za svoja prava”, saopštila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevaca organizovala je, uz podršku Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Ustanova kulture “Centar za kulturu Bunjevaca”.

RTV

 

 KOMENTARI

 1. Samo istina kaže:

  Bunjevci proslavili nacionalni praznik kako i dolikuje,u veselju i radosti.Ne dajmo se ,cuvajmo nase od onih sa kockama sto nam kradu.

 2. Bunjevac kaže:

  Tol’ko kulturno,tol’ko lipo,sve ostalo je suvišno i kazati!
  Braća uvek,uvik zajedno!

 3. Boris kaže:

  Bilo je lepo videti da je Bunjevcima i njihovom lepom prazniku podršku svojim prisustvom pružio i Marko Križanović. Bandaš sa Dužijance 2018. godine.

OSTAVITE KOMENTAR