Na današnji dan 1902. godine umro je dr Jovan Paču

Na današnji dan 1902. godine, u Zagrebu je umro subotički lekar, politički delatnik, kompozitor i pijanist dr Jovan Paču. Rođen je u Subotici, 13. marta 1847. godine. Živeo je u Aleksandrovu, školovao se u rodnom gradu – Srpskoj narodnoj školi na srpskom jeziku u Aleksandrovu, pa potom na nemačkom i mađarskom jeziku u subotičkoj i gimnazijama u Kečkemetu i Bratislavi. Studije medicine izučavao je u Pešti i Pragu. Kao student muzike bio je učenik Bedžiha Smetane i Vićeslava Soušeka.

 

Paču je kao unuk trgovca Arsenija i sin uglednog advokata i opštinskog beležnika bio u vezi sa srpskim društvenim i kulturnim krugovima u najznačajnijim porodicama utadašnjoj državi.

 

Kao mladić, Paču je u muzici sledio Kornelija Stankovića. U politici bio je pobornik ideja i učenja dr Svetozara Miletića i Ujedinjene omladine srpske. Te ideje branio je i širio političkim delovanjem, kao urednik lista Zastava, saradnik Srbadije, Srpske zore itd, i muzikom. Najpoznatija dela su: Chansonette serbe, Bez tebe draga, Prag je ovo milog srpstva, Čuj Dušane, Svetosavska pesma. Bio je član brojnih udruženja i ustanova: Društva srpskih naučnika, Matice srpske, Srpske akademije nauka, predsednik Srpske samostalne stranke, zagrebačke Srpske štamparije, jedan od osnivača udruženja Privrednik i Srpske banke u Zagrebu.

 

Kao lekar radio je širom slovenskih prostora u Austrougarskoj monarhiji. Dr Jovan Paču se nije ženio.

 

O životu i radu ovog Subotičanina dve knjige napisao je Zoran Veljanović, istoričar i publicista.KOMENTARI

  1. petar kaže:

    Interesantno je da se. od retkog prezimena pacu ne spominje dr jovan skoro mi je dosla u ruke publikacija arhiva vojvodine od z.veljanovica o dr jovanu pacuu njegov opis je za nas vrlo znacajan o onome cime se sve bavio a od pacua on je na samom vrhu

  2. petar kaže:

    do sada nepoznat po ovome ako nista drugo zasluzio je barem ulicu u novom sadu preciznije blizu mileticeve ulice

OSTAVITE KOMENTAR