Na desetine tehnika za farbanje jaja

Farbanje jaja za uskrs je jedan od najstarijih hrišćanskih običaja. Postoji nekoliko legendi koje objašnjavaju zašto se jaja farbaju za vaskršnje, odnosno uskršnje praznike. Prema jednoj priči kada je Marija Magdalena došla u Rim da propoveda jevanđelje otišla je kod cara Tiberija i poklonila mu korpu sa jajima. Car nije verovao u Hristovo vaskresenje i rekao je da bi to bilo kada bi bela jaja promenila boju u crvenu. Na to je Marija Magdalena rekla: Hristoj vaskrese i sva jaja u korpi postala crvena. Jaja se farbaju na Veliki petak, a crvena boja obeležava radost i vaskresenja.

jaja11

Još su stari narodi kao Egipćani, Grci, Kelti i Indijanci postanak sveta povezivali sa jajetom kao izvorom života, a uskršnja jaja su i danas simbol buđenja proleća i novog života. Za Hrišćane, jaje je simbol Hristovog uskrsnuća.

 

Tome i Kata Vojnić Mijatov iz Tavankuta imaju sedmoro dece i jednog unuka.

 

– Od roditelja smo naučili kako da farbamo jaja i šta taj običaj predstavlja. Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, Kata je svoju decu naučila kako da izduvaju jaje i onda ga ukrase. Jaje treba probušiti tankom čiodom prvo sa gornje a zatim i sa donje strane. Vrhom noža oprezno povećati ove rupe i iglom za pletenje pletenje probušite belu pokožicu u jajetu i ubacite vazduh u jaje. Pod pritiskom jaje će iscureti na drugu stranu. Ljusku oprati spolja i iznutra i ostaviti da se osuši – objašnjava Kata Vojnić Mijatov koju je majka naučila kako da šara jaja.

 

Njen sin Tomislav Vojnić Mijatov kaže da je od majke naučio kako da šara jaja.

 

– Za mene ovaj običaj mnogo znači, kao i za moju braću i sestre. Imamo priliku da naučimo kako su to naši preci radili – rekao je Tomisl.av Mijatov Vojnić(19).KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR