Na Horgošu sprečeno krijumčarenje zaštićenih češljugara

Carinici su u subotu na izlazu prelaza Horgoš, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja pet češljugara, koji se nalaze na domaćoj CITES listi strogo zaštićenih vrsta.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu pristigao autobus belgijskih registarskih oznaka, koji saobraća na relaciji Severna Makedonija-Belgija.

Na pitanje da li imaju nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, 53-godišnji vozač, severnomakedonski državljanin je, u svoje i u ime prisutnih putnika rekao, da sem ličnog prtljaga u autobusu nema ničega drugog.

Međutim, kada je autobus izdvojen za detaljan pregled, carinik je iza drugog reda sedišta pronašao dve torbe i kartonsku kutiju, u kojima su se nalazili kavezi sa živim primercima zaštićenih češljugara “Carduelis Carduelis”.

Potom je još jedan kavez sa zaštićenom pticom pronađen među koferima i torbama putnika, u boksu namenjenom za prevoz prtljaga.

Vozač je rekao da ne poseduje nikakvu propratnu dokumentaciju i da je reč o pošiljkama, koje je prihvatio da isporuči u Belgiji uz izvesnu nadoknadu.

Pronađene zaštićene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu Palić, dok su vozača preuzeli policija i tužilaštvo u dalju nadležnost.

Napominjemo da je promet ugroženim divljim vrstama moguć samo u skladu sa CITES Konvencijom i nacionalnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, odnosno, neophodno je da primerke zaštićenih vrsta prate i da se carinskim organima pokažu odgovarajuće CITES dozvole.


RTVKOMENTARI

  1. Pitanje kaže:

    Ptice u zoloskom vrtu, vozac autobusa u pritvoru, a sta bii sa putnicima autobusa?

OSTAVITE KOMENTAR