Na pijaci do kraja godine bez fiskalnih kasa, a za biblioteke, arhiv, muzeje…

Na pijacama ipak neće biti fiskalnih kasa, tačnije, do kraja godine. Prodavci na subotičkom buvljaku zadovoljni su ovim postignutim dogovorom sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i ministorm finansija Sinišom Malim. Kako kažu, sada im ostaje da vide kako će se situacija oko fiskalizacije odvijati na dalje.

Primena opšte fiskalizacije počela je 1. maja, a zahvaljujući dogvoru pijačnih prodavaca i predsednika Srbije, fiskalnih kasa na pijacama ipak do kraja ove godine neće biti. Jedan od prodavaca na subotičkom buvljaku, Marin Budinčević, kaže da je kupaca svakako sve manje i da im ostaje da vide kako će na dalje teći pregovori.

Da prodaja nije dobra, potvrđuje i Amir Osmančević, koji na subotičkom buvljaku radi godinama. On smatra da bi fiskalizacija samo dodtano pogoršala prodaju, te pozdravlja odluku o odlaganju.

Ovaj dogovor postignut je tokom drugog sastanka pijačnih prodavaca sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Da li će se doći do “finalnog rešenja” ovog problema biće jasnije u mesecima koji slede.

Nove fiskalne kase važe i za biblioteke, arhiv, muzeje

Od uvođenja nove fiskalne kase nisu oslobođene delatnosti iz stvaralačke, umetničke i zabavne oblasti u koje spada i grana delatnosti: biblioteka, arhiva, muzeja, galerija, zbirki i ostale kulturne branše, piše u Biltenu Ministarstva finansija.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Ne znam.. zaista kaže:

  Da li mislite da li još negde, osim možda u nekim državama Afrike, grupa pijačnih prodavaca (švercera) može napraviti dil s predsednikom države da ne plaća porez? Koji su im argumenti? Ucena? Otplata „duga“ za masovnu izlaznost na izbore? Ne znam.. zaista.
  Šta da misle njihove komšije koje svoju robu prodaju na samo par koraka od njih i imaju na istoj toj pijaci lokale i koji moraju imati kase?
  Ne znam… zaista!

 2. Indijanac kaže:

  Znaci od Nove godine kada budem narucio pesmu na svadbi i pljunem harmonikasu na celo 100 evra, morace momentalno da mi izda fiskalni racun.

 3. Anonimni kaže:

  Bravo za pijaare

 4. Tramp kaže:

  Žalosno , ali to je tako u državi Srbiji.Ove štete koje proizilaze od šverca ,neplaćanje poreza ,doprinosa itd , g. predsednik će nadoknaditi nekim kineskim kreditom. Pozdrav i živeli.

 5. danijela kaže:

  Znaci sad kada mi dodje poreska u radnju na 600m dalje od Buvljaka treba da kazem nemaju ni oni necu ni ja? Pa koja budala dozvoljava sverc? Znaci da zatvorim firmu, odem na buvljak, odjavim svih 10 radnika donesem svercovanu robu umesto sa placenom carinom i niko mi nista ne moze?

 6. Sale kaže:

  Bruka i sramota,svi placamo porez,pio,zdravstveno,skolstvo a oni prodaju švercovanu robu sumljivog kvaliteta,cokolade,sireve itd na +40na otvorenom i nisu duzni da izdaju racune jedini trosak zakup tezge…
  I kako sada neko ko ima redovnu legalnu radnju da bude konkurentan svercerima sa cenama,znaci kad je stani pani ajmo svi blokirati Beograd i problem se gura pod tepih.
  Svi sverceri kukaju a rade taj posao decenijama pa da je lose promenili bi ga odavno ali onda nebi imali svi po par nekretnina i nova kola…
  STOP ŠVERCU I SIVOJ EKONOMIJI!

 7. Guardia di Finanza kaže:

  Ne mora uvek i svuda da bude fiskalna kasa. Problem oko poreza se moze resiti tako da sluzbenici finansijske uprave izadju na lice mesta, pogledaju kako ide posao (naravno sve to anonimno) i na osnovu svog subjektivnog zapazanja ostvarenog prometa na odredjenoj tezgi – razrezu porez. Ukoliko prodavac nije saglasan sa visinom poreza, moze to da potkrepi i svojim dokazima pomocu postavljanja fiskalne kase. Zato mislim da svakome na pijaci treba omoguciti vlastiti izbor da placa porez odokativno ili pak na osnovu fiskalne kase i stvarnog trgovackog prometa.

 8. Jelena kaže:

  A ljudi kakvi ste. Pa šverc nam živu glavu sačuvao 90-ih. Trgovina i muzika kad se fiskalizuju komotno se sami pakujte i idite dođavola. Nije nas ni do sad fiskalizacija spasila, neće ni od sad.

 9. Djavolak mali zajebani kaže:

  Treba razdvojiti robu koja je za buvljak polovne stvari I robu koja je svercovana ti koji svercuju vecina imaju dobar obrt I mogu I radnje da drze a ovi koji prodaju polovne stvari koje su skupljene po kontejnerima ili donesene od kuce prodaju da prezive

OSTAVITE KOMENTAR

+ 48 = 51

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: