Na punom stadionu Spartaka

Fudbalski klubovi Spartak i Crvena zvezda su pola veka gajili posebno prijateljske odnose. Naravno, ne na terenu već na jedan sportski i džentlmenski način. Te veze su negovane još od osnivanja Crvene zvezde, kada je ta prva ekipa crveno belih, bila sastavljena od igrača iz Beograda i Subotice.

.I tog 2. septembra 1981. godine, bio je to jedan susret starih prijatelja, koji je krunisan susretom vetrerana dva kluba a iza toga i utakmicom između prvih timova. Bila je to čuvena generacija Zvezde koja je igrala finale kupa UEFA, podmlađena braćom Đurovski.

Iako je meč bio prijateljski, na stadion je došlo 20 000 gledalaca. Na dve utakmice su videli 13 golova (6 : 4 veterani i 3 : 0 za Zvezdu – prvi tim), a da ceo spektakl ostane nezaboravan, pobrinuli su se subotički rvači koji su upravo stigli sa svetskog prvenstva u Oslu. Na stadion su ušli – novi prvak sveta Refik Memišević, srebrni Momir Petković i bronzani Karolj Kasap. Ovaj triling boraca i sportista discipline starih Grka i Rimljana sa drevnih olimpijskih igara, doživeo je ovacije na punoj subotičkoj areni.

refik memisevic

memisevic refik

Zlatna plaketa veteranu Dragi JovičevićuKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  da li postoji video materijal sa utakmice jugoslavija – madjarska 1984 kada je na stadionu bilo 30.000.gledalaca.Ili neka fotografija u boji?

 2. anzsi80 kaže:

  gol madjara, to sam nasao na jednoj stranici pa sam postavio na you tube.
  http://www.youtube.com/watch?v=Pyh6oEHwShQ

 3. Lansky kaže:

  Kujundžić , Ognjanov, Takač i Palfi – Subotičani u timu Crvene Zvezde iz 1949. godine

 4. Aleksa kaže:

  Gospodine Lansky.

  Naslov Vašeg napisa je Na punom stadionu Spartaka, međutim zadnja slika je snimljena na Stadionu JNA – Partizana, a preuzeta je iz Knjige o Spartaku autora Živojina Inića iz 1997. godine.

 5. Lansky kaže:

  Slika koju pominjete nije u tekstu nego u mom naknadnom komentaru. Zanimljiva  je zbog sastava tima Crvene zvezde a objavljena je u Spartakovoj monografiji, kako ste i vi naveli.

  Kako piše, to je slika iz 1949. i nema veze sa pričom o 2. septembru 1981. godine o kome je reč u temi "Na punom stadionu Spartaka".

 6. andjeloo kaže:

   

  Lansky:

  Kujundžić , Ognjanov, Takač i Palfi – Subotičani u timu Crvene Zvezde iz 1949. godine

   

   

  Господине Лански

  Бела Палфи није из Суботице ма колико то Вама тако звучало .

  Бела је рођени Зрењанинац где је и започео своју фудбалску каријеру .

  Додуше у једном јако кратком периоду , након ослобођења , играо је за Спартак али то заиста није довољно да се неко назове становником нашег града .

   

 7. Aleksa kaže:

  ANDJELOO

  Niko ne spori da je Bela Palfi rođen, da izvinite u Bečkereku, ali je u Spartak dolazio dva puta i odigrao 150 utakmica. I mi, stariji navijači Spartaka se sa ponosom sećamo da je on odigrao sjajne partije za Spartak i postizao odlučujuće golove na mnogim utakmicama, te ga smatramo za jednog od istaknutijih igrača Spartaka u vremenu od 1948 do 1954 godine.

 8. andjeloo kaže:

  Алекса

  Не видим никакву сврху вашег уписа .

  Полемика је да ли је Бела Палфи Суботичан или не , а не колико је утакмица одиграо и колико је голова дао  .

  Како је , да извините , рођен је у Петровграду , где је и постао фудбалер , где је и окончао свој живот и где је и сахрањен .

  У међувремену играо је фудбал у више клубова .

  Колико сам схватио по вама је довољно бити истакнути играч Спартака пар сезона и одмах га доживотно прогласити Суботичанином .

 9. zorandjala kaže:

  suboticanin u zvezdi iz tih vremena je bio Janko Zvekanovic koji je posle fudbalske{Igracke} karijere dugo radio kao trener na kipru, ofk kikindi odakle se vraca u suboticu gde je i umro.

 10. Aleksa kaže:

  @ andjeloo

  Da izvinete,da se i dalje malo prepucavamo, pa kako je Bela Palfi rodjen 1923.godine, a Beckerek je promenio ime u Petrograd 1935.godine, ipak je rodjen u Beckereku (vidi Wikipedia). Ipak je dobro malo se informisati, a ja nisam ni tvrdio da je on Suboticanin nego da je bio jedan od istaknutijih igraca Spartaka.

   

   

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: