Na sajmu u Subotici 40 firmi traži 700 radnika

Na evidenciji subotičke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je oko 8.000 nezaposlenih lica iz Severnobačkog upravnog okruga, od čega ih je oko 4850 iz Subotice. Mnogi od njih radno mesto su potražili na Sajmu zapošljavanja koji je organizovan u atrijumu hotela „Galleria”.

Na 41. Sajmu zapošljavanja u Subotici, na kome je oko 40 poslodavaca iskazalo potrebu za ukupno 700 radnika, posao je tražila i Jasmina Suknović iz Ljutova.

„Tražim posao u proizvodnji. Industrijska zona me najviše zanima: „Continental”, „Norma Grupa”, „Dunkermotoren” i eventualno ću još da pokušam u Kompaniji ATB „Sever””, kaže Jasmina Suknović iz Ljutova.

Jasmina Suknović interesovala se za posao i u Kompaniji ATB „Sever”, koji trenutno traži 20 radnika.

„U pitanju su bravari, mašinski tehničari, metalostrugari, zavarivači… Naravno, tražimo i mašinske inženjere i elektroinženjere tako da postoji velika potreba za radnom snagom”, kaže Danijela Budinčević iz Kompanije ATB „Sever”.

Radnike traže i Pošta, „Norma Grupa”, „Kalcedonija”, Fabrika „8. Mart”, „Gomex”, Europetrol…

„Tražene su gotovo sve zanatske struke: bravari, metalostrugari, zidari, operateri u proizvodnji, moleri…”, kaže Dušan Torbica, direktor NSZ, Filijale u Subotici.

Nacionalna služba za zapošljavanje prošle godine je organizovala 70 sajmova na kojima je 16.000 radnika našlo radno mesto kod 2.000 poslodavaca.

„Mi u ovom trenutku, na nivou Srbije, imamo oko 569.000 nezaposlenih lica, a to je za osam odsto manje nego što je bilo u istom periodu prethodne godine. Primećujemo da se na području Filijale NSZ u Subotici broj nezaposlenih smanjio u značajnijoj meri, za oko 20 posto”, kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Udruženje poslodavaca Subotice ističe da su nedostatak kvalifikovane radne snage i visoki porezi njihovi najveći problemi.

„Glavni razlog nalazi se u tome što su i dalje porezi i doprinosi na plate izuzetno visoki i što mi ne možemo da iz dobiti ili profita koji nam ostane da radnicima povećamo plate”, kaže Milan Jerinkić iz Udruženja poslodavaca Subotice.

U Severnobačkom okrugu zaposleno je ukupno 56.802 lica, a od tog broja 46.424 u Subotici. U gradu na severu Bačke posao trenutno traže 4862 osobe, a zajedno sa onima iz Bačke Topole i Malog Iđoša ukupno je oko 8.000 nezaposlenih.

RTVKOMENTARI

 1. Pravdoljub kaže:

  Puno više radnika bi bilo prijavljeno da poslodavci ne traže razna uverenja pre zapošljavanja koji idu na teret kandidata.
  Ti troškovi za razna uverenja treba da su besplatna i kada smo već kod toga ljudima od prvoga dana treba obezbediti besplatan prevoz do slobodne zone, naravno za one koji su iz prigradskih naselja.
  Čovek da bi se zaposliomora putovati prvo na intervju, pa zatim se rastrčavati od suda, supa do higijenskog da bi pribavio sve i naravno sve plaća pa i put u početku. Za sve to treba imati novac koji mnogi nemaju.
  Poslodavci razmislite malo i o tome.
  Znam da sve ovo treba ali ljudi nemaju novca da sve pokriju odjednom i odmah na početku.

 2. Munemjea kaže:

  Gubitaske firme koje malo placaju i ne mogu da nadju radnike i ne treba !!! Neka se zatvore!

 3. M. kaže:

  Nisam bila zadovoljna!!Slaba ponuda…neki poslodavaoci nisu ni bili bas ljubazni.

 4. SFRJ kaže:

  Traže se robovi…

 5. #hešteg kaže:

  Naravno da je manji broj nezaposlenih lica na tržištu rada, kada je velik broj otišao “napolje”, trbuhom za kruhom…

 6. paulina kaže:

  ne traže oni radnike, oni traže robove…da su do sada dobro i pošteno plaćali radnike, sada ne bi tražili nove radnike….žalosno je što mnogi smatraju da radnici treba da se zadovolje sa 2oo do 3oo eura plate, i to bez slobodnog dana ili možda sa slobodnom nedeljom… a najviše pljuju oni koji ne žive od takve plate….sramota

OSTAVITE KOMENTAR