Na subotičkom birou pandemija nije ostavila veće posledice

Dve stotine nezaposlenih je više na tržištu rada u Subotici ako se poredi april prošle sa aprilom ove godine. Dok u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da posla ima za onog ko hoće da radi, pre svega da radi na sebi, vlasti apeluju na radnike da se vakcinišu, čime ne samo da čuvaju svoje zdravlje već i produktivnost privrede.

Sedam hiljada i šest stotina nezaposlenih Subotičana nalazi se na evidenciji tržišta rada. To je za oko dve stotine više nego u istom periodu prošle godine, na osnovu čega u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ocenjuju da pandemija nije ostavila veće posledice po subotičku privredu. Za sad.

“Svi koji žele da rade mogu da nađu svoje zaposlenje. E, sad, to možda nije zaposlenje u zanimanju za koje su se školovali, ali potrebe tržišta rada nameću celoživotno učenje i prilagođavanje novim okolnostima. Tako da, shodno tome, imamo obuke za tržište rada, i ove godine kao i prethodnih godina, zatim imamo program obuka za poznatog poslodavca kroz koju prolaze nezaposlena lica kako bi se prilagodila nekom novom radnom mestu i stekla nova znanja i veštine za svoje zaposlenje”, kaže direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici Verica Vujadinović.

Vrednost tih znanja i veština bili su odlučujući za one poslodavce koji su uštede gubitaka u pandemiji tražili na drugom kontu, a ne u ljudskim resursima. Nakon godinu dana, sada je jedan od najvećih izazova očuvanje njihovog zdravlja.

“Još jedanput apelujem na sve građane Subotice. Naročito na zaposlene po firmama, a naročito, još više, na zaposlene u inostranim predstavništvima, zato što već nekoliko dana sam imao nekoliko razgovora sa menadžmentom stranih kompanija, predstavništava njihovih kod nas, gde oni traže od mene da im pomognem da njihovi zaposleni prime i idu na vakcinaciju, jer je primetan broj zaraženih u njihovim poslovnicama i to trpi poslovanje”, ističe gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

U toku je niz konkursa Nacionalne službe za podršku zapošljavanju, a kao i svake godine najveće interesovanje vlada za mere pomoći samozapošljavanju, novo zapošljavanje teže zapošljivih i paket usluga namenjenih zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

RTVKOMENTARI

 1. Ris kaže:

  Nije vreme za biranje posla, ali svako ne može sve da radi. Ima starih i bolesnih koji ne mogu osam sati da rade u istom položaju .Njima treba posebno pomoći jer im je teško naći novi posao, a rano je za penziju. Ima mladih koji su vredno učili i završili fakultet sa dobrim prosekom, rade za sitne pare.Sve to treba uzeti u obzir. Pandemija jeste veliki problem, ali kada prodje treba naći rešenje da se zaustavi odliv radno sposobnih iz zemlje.

 2. Nezaposleni Filozoff kaže:

  Procitah ovaj tekst iz kojeg sam zakljucio dve stvari. Prva je da su ovi u birou za nezaposlene samo zato tu da broje nezaposlene i dele beskorisne savete koje mi i sami znamo. Druga je da moras traziti posao sam za sebe, oni ti ga verovatno nece naci, a najveca vestina po njima je samozaposljavanje, sto potvrđuje da oni u stvari indirektno priznaju tacku jedan.
  Ja bih malo da se menjam sa njima, da ja malo sednem u njihovu fotelju i da malo filozofiram, a oni da traze posao koji bih mogao obavljati, pa onda kada nađu takav posao, posle da se menjamo, ja da radim, a oni neka filozofiraju dalje.

 3. pista kaže:

  Ovaj podatak je komedija, ali radi tacnosti treba reci da se broj od sedam i nesto hiljada odnosi na ceo okrug sa sve B.Topolom i Malim Idjosom, a u slucaju Subotice je nesto preko 4 hiljada – tako da je tek ovako komedija i to urnebesna. I sam sam bio na listi nezaposlenih, ali sam privremeno napustio zemlju i kada sam nakon 8 meseci otisao u filijalu, receno mi je da sam brisan posto se sest meseci nisam javljao da trazim posao. Rekao sam im da znam sta su moje obaveze sto se toga tice, a oni su me na kraju jedva ubacili nazad u svoju bazu. Tako da ove podatke sto se objavljuju mogu slobodno okaciti macku o rep, odnose se samo na one koji kvazi aktivno traze posao. Po nekim procenama broj onih koji su nezaposleni je 50 procenata veci od zvanicnih podataka.

 4. Djuro kaže:

  Ove treba privatizovati,biće im bolji prosek nezaposlenih cccc..

OSTAVITE KOMENTAR