Nada u zaposlenje: Lakše sa sertifikatom

Iako ima zvanje magistra ekonomskih nauka, Subotičanin Zoran Živanović je na birou više od godinu dana. Da bi došao do posla, završio je obuku za programiranje koju je organizovala subotička filijala NSZ.

– Bio sam redovan na obuci, ali sam i kod kuće radio, učio JAVA programski jezik, bazu podataka… Završio sam i druge kurseve, a nadam se da ću sa svim znanjem i stečenim sertifikatom uspeti da nađem posao programera – nada se Živanović. – Radio sam u više preduzeća u svojoj struci, a mislim da je ovo posao budućnosti.

I u poodmakloj trudnoći Sonja Bubnjević je pohađala obuku za programiranje.

– Oko godinu dana sam na birou i drago mi je što smo imali priliku da pohađamo ovaj kurs. Nadam se da ću u potragu za poslom krenuti čim stigne novi član i da će mi stečeno znanje i nove kvalifikacije pomoći – ističe Sonja.

Sa istim težnjama kurs informacionih tehnologija pohađao je i Danilo, koji je nezaposlen već tri godine.

– Na početku je bilo teško, jer je to jedan zaista ozbiljan kurs i žao mi je što je završen. Dobili smo sjajno početno znanje i na nama je da dodatno radimo na sebi. Ova oblast je izuzetno tražena i nadam se da ću brzo pronaći posao – dodaje Danilo. – Sada sam na praksi i nadam se da ću tu i ostati.

Diplome o stečenom znanju u oblasti informacionih tehnologija steklo je 20 ljudi, koji su pohađali nastavu od početka oktobra prošle godine do kraja marta, a koju su im držali predavači kompanije “Informatika AD”. Za 400 časova obuke polaznici su stekli osnovno znanje front-end web programiranja i upućeni su na praksu kod poslodavaca.

ČASOVI

– Subotička filijala NSZ je organizovala teoretski deo specijalističke informatičke obuke za 25 nezaposlenih, koji su u prostorijama Visoke tehničke škole imali četiri puta nedeljno – objašnjava Milena Kosović, organizatorka obrazovanja odraslih u subotičkoj filijali NSZ, dodajući da je cilj obuke da polaznicima pomogne da lakše pronađu posao.

 

Večernje novosti

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR