Nadamo se da će se Indijcima svideti vojvođanska jabuka

Prva isporuka jabuka za Indiju krenula je u četvrtak.

Uzgajivači jabuka u Hajdukovu su optimisti i nadaju se da će uskoro i Indija biti na listi kupaca. Kako smo o tome juče izvestili, isplovio je prvi brod koji u tu zemlju nosi osam kontejnera. To je takozvana probna vožnja i ako potencijalni kupci budu zadovoljni robom, onda će u skorije vreme na Indiju krenuti i nove pošiljke jabuka.

Berba jabuka polako se privodi kraju. Uzgajivači kažu da su zadovoljni i sa kvalitetom roda i sa prinosom. Rusija je najveći kupac jabuka iz Hajdukova. Šandor Abraham takođe isporučuje svoje jabuke na rusko tržište, ali voće stiže i na rumunsko i na srpsko tržište. Ova voćar kaže da bi bio sretan ako bi se krug kupaca proširio i sa Indijom. „Počinju da nas istiskuju sa ruskog tržišta sa ovom jabukom Ajdared, a ako ta vrsta jabuke odgovara za indijsko tržište, to će biti dobro za nas, jer je oko 80 odsto roda na ovom području ta vrsta jabuka.”

Na imanju Karolja Urbana uskoro će takođe biti završena berba jabuka. Voćar iz Hajdukova uzgaja osam sorti jabuka, uglavnom za domaće i rusko tržište. Prema ovom proizvođaču, što više kupaca jabuka ima, to se voćari mogu osećati sigurnije. „Ovaj srednji prinos, koji sam upravo postigao, prilično je dobar, nadamo se da će cena biti malo bolja. Čuo sam da u Poljskoj manja proizvodnja jabuka, a manja je i u drugim evropskim državama. Sada možda postoji izvoz u Indiju, do toga još nismo stigli. Videćemo da li ćemo mi stići tamo ili ne. Inače uvek postoji mrtva sezona, oktobar je ta mrtva sezona, cena jabuka se ostvaruje oko decembra. Nadamo se da ćemo tada dostići cenu od 50-60 dinara. Od toga se već može privređivati.”

Prva pošiljka jabuka u Indiju krenula je u četvrtak, a tu vest je potvrdio i Branislav Nedimović. Srpski ministar poljoprivrede rekao je, između ostalog, da je otvaranje novih tržišta veoma važno. „To ima ogroman podsticaj na proizvodnju jabuka u Srbiji, bar ja tako mislim. Dobijamo tržište sa milijardu i dvesta miliona stanovnika.”

Ministar poljoprivrede je dodao da će se srpske jabuke i dalje isporučivati u Rusiju, jer tamo održavaju dobre odnose sa kupcima. Branislav Nedimović je naglasio da je za srpsku jabuku sledeća meta Kina.

RTV PannonKOMENTARI

 1. Joso kaže:

  Prije nekoliko godina bio sam na pijaci u Goi(Panaji Municipal Market – na slici).Nema šta nema od svežeg tropskog voća i povrća.Naravno i jabuka.Ali,ne znam kako se mi možemo s jabukama pojaviti na tom dalekom tržištu od preko milijarde ljudi?Naše jabuke im nisu ni za na jedan zub.

 2. Joso kaže:

  Panaji Municipal Market Goa

 3. Co21 kaže:

  Eto sta radi svetska globalizacija. Pogledajmo samo te Indijance. Onakva rasa, onakvi lovci, predatori, ljudi koji su mogli spavati na konjima. Na kraju narod koji uspeo preziveti bele doseljenike iz Evrope. Eto na sta su spali, da uvoze jabuke iz Hajdukova, Ljutova, Tavankuta itd itd

 4. Joso kaže:

  evo još nekoliko slika s te pijace

 5. Joso kaže:

  .

 6. Joso kaže:

 7. Joso kaže:

  ….

 8. No name kaže:

  Naše jabuke u Indiji? Možda, ako uspemo da ih zeznemo. Rusi nam vratili jabuke jer su pune pesticida, a pune su pesticida zato što se 30 puta prskaju, a prskaju se 30 puta jer bi ih inače bolesti i crvi pojeli, toliko su se navikli na otrove da se manje ne može prskati. Onda šta ćemo sa jabukama? Ovo što nam se uvaljuje na pijacama, tako lepe i otrovne kao ona koju je veštica dala Snežani, ne može da pokrije troškove 30 prskanja, pa moraju da idu u izvoz. Pošto su nas Rusi otkačili, našli novu žrtvu – ako nas i oni ne provale.

 9. Pera kaže:

  Kako maca pojede kontejnere? Pitajte Vladare sveta u senci.

 10. Indijanac kaže:

  Uh, Joso, ala su im cudne i ruzne te njihove indijanske domace banane, sve su neke sitne, zakrzljale i nikakve. Sigurno je to od upotrebe silnih pesticida i od cestog prskanja.
  Ove nase uvozne banane u nasim supermarketima su puno lepse.
  Kada budu videli nase srpske lepe rumene i zdrave jabuke, za njih uvozne, pasce u nesvest.
  Jedno vreme u vreme Milosevica je isla prica da su neki nasi turisti isli u neku egzoticnu azijsku drzavu na letovanje, gde tamosnje stanovnistvo jabuke nije nikada u zivotu videlo i da su nasi srpski turisti komplet isplatili svoje desetodnevno letovanje sa jednim koferom jabuka.

 11. Joso kaže:

  Ovo je ulični prodavač voća u Tamil Naduu.Vide se i jabuke.

 12. Joso kaže:

  Na ovoj slici s pijace iz Goe vide se jabuke i mandarine,ali ove dvi vrste voća u sredini ne znam šta su.Najgore je što čovek kad se nađe na takvom mestu za pola voća i ne zna šta je jer toga u Evropi nema.Na onoj prvoj slici je smrdljivi durian.

 13. Joso kaže:

  Te banane nisu zakržljale,nego je to njihova autohtona banana,a ove koje mi jedemo su iz Ekvadora i sasvim su drugačija vrsta.List banane se inače koristi i kao jednokratni tanjir za šaku riže što je obrok sirotinje….

 14. Trovach kaže:

  @No name…Cinjenica je da se jabuke moraju cesto prskati, ali se to zbog neznanja radi 20 puta, a ponekad cak i vise. Ja imam znanje i mogao bih sastaviti program zastite sa 10 do najvise 15 prskanja u toku vegetacije. Neko ce reci da su to skuplji pesticidi i bice u pravu, ali bas zbog toga broj tretmana pada na pola. Cena preparata ne mora biti presudna ako se tako smanjuje broj tretmana, utrosak goriva i ljudski rad. Naravno, mora se voditi racuna i o karenci.

 15. Croat kaže:

  Moj deda je imao veliki vinograd i vocnjak i tamo iz dalekih sedamdesetih ga se secam non stop u plavom mantilu sa bakarnom prskalicom na ledjima kako prska u vinogradu. Cesto je to bio samo plavi kamen ali bilo je i kojekakvih otrova. I tada smo jeli jabuke koje su bile tretirane verovatno gorim stvarima od ovih danas. Trovach je lepo objasnijo zasto rusi JOS ne moraju toliko da prskaju ali doci ce i oni do ovoga naseg. Vazno je da se ispostuje karenca a onaj ko bi bio jabuku taj neka nadje nekog pouzdanog dobavljaca i nek tamo kupuje i nek ne zali pare.

 16. Trovach kaže:

  @Croat…Zabluda je da je plavi kamen bezbedan. Bakar zagadjuje tlo, a nije bas bezazlen ako ga unesemo u organizam, misleci da je prskano “bioloskim” preparatom, Ove godine sam lozu prskao samo jednom, zbog naseg psa, ali nije bilo dovoljno. Plamenjaca je krenula u vreme pre berbe. Zakljucak, Ako se uradi u pravo vreme i odgovarajucim sredstvima, dovoljna bi bila 3 prskanja, a loza se stiti bar 10 puta u toku vegetacije.

 17. HAJDUK kaže:

  Indijcima će se sigurno svideti naša Vojvođanska jabuka sve dok se neko ne doseti da može da zaradi i više šaljući jabuke lošijeg kvaliteta, i tu će biti kraj kao i uvek. Samo je pitanje vremena kada će neki bahati pojedinac vođen željom da zaradi više i brže uništiti izvoz jabuka i u Indiju.

OSTAVITE KOMENTAR