Nagrada Underground Spirit za braću Buharov

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Erste Underground Spirit”, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, su Igor i Ivan Buharov, autorski duo iz Mađarske.

 

Braća Buharov, Igor i Ivan, zajedno rade preko petnaest godina snimajući nezavisne kratke, eksperimentalne, igrane i dokumentarne filmove. Svojim jedinstvenim izrazom obišli su mnoge festivale širom sveta osvajajući publiku jednostavnim, apsurdnim pričama o čudnim junacima i njihovim životima. Kombinujući razne filmske tehnike Buharovi stvaraju snolike vanprostorne i vanvremenske priče.

 

Pored filma, ovaj dvojac je radio i muziku za nekoliko filmova, ali i nezavisne muzičke projekte. Njihov rad uvek je na granici primenjene i filmske umetnosti. Zajedno sa Vasilom Kroatom i Ištvanom Njolcašom  osnivaju grupu “Multiartist” koja je radila audio-vizuelne performanse, različite događaje, akcije, izložbe, koncerte, multimedijalne projekte. Takođe se bave i komponovanjem muzike za svoje filmove, a 1998. godine su osnovali i svoj bend Pop Ivan čiju muziku opisuju kao “mešavinu stilova i atmosfera” (latino ritmovi sa elementima modernog džeza i savremenih kompozicija).

 

Nagrada “Erste Underground Spirit” Igoru i Ivanu Buharovu biće uručena na Letnjoj pozornici tokom Festivala evropskog filma Palić.

 

Retrospektiva najznačajnijih filmova Igora i Ivana Buharova biće prikazana u toku Festivala evropskog filma Palić u okviru selekcije Omaž program posvećen dobitniku nagrade „Erste Underground Spirit“.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR