Najbrži golubovi Zvonka Bogdana

Do sada je bio poznat po sjajnom izvođenju tradicionalnih vojvođanskih pesama i velikim uspesima u konjičkom sportu, a ubuduće će u biografiji Zvonka Bogdana stajati i da je zvanično vlasnik najbržeg goluba pismonoše na severu Bačke, kao i najboljeg jata mladih golubova u regionu.

 

zvonko bogdan

Kaže da njegova ljubav prema golubovima pismonošama traje već 40 godina, ali se pre dve godine, privremeno digavši ruke od konjičkog sporta, okrenuo trkama golubova pismonoša i odmah počeo da niže uspehe.

 

Malo ko zna da je Zvonko Bogdan član Kluba odgajivača sportskih golubova pismonoša „Spartak“, dobitnik priznanja kao vlasnik najbržeg goluba pismonoše, koji je razvio brzinu od 95 kilometara na čas, zatim za najbolje jato mladih golubova i još nekoliko priznanja za pojedinačne uspehe njegovih „trkača“.

 

– Ključ uspeha je u dobroj selekciji, treningu, odgoju, smeštaju i kvalitetnoj hrani. Kombinacija svega toga određuje šampione. Poslednjih godina sam konje ostavio po strani i okrenuo se takmičenjima goluba pismonoša, koji uz adekvatne vremenske uslove mogu da razviju brzinu i do 120 kilometara na čas – objašnjava Zvonko Bogdan.

 

– Uzgajao sam golubove, amaterski, još od detinjstva, ali dok su se drugi takmičili, ja sam imao druga interesovanja. Tada su me fascinirali konji i muzika, tako da su golubovi bili više ukras u mom domaćinstvu, iako sam 1971. godine bio prvi Jugosloven, koji je sa crvenim pasošem, doneo iz Belgije golubove pismonoše – kaže Zvonko Bogdan.

 

BLICKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR