Najinteresantniji Fića stigao iz Subotice

Sarajevo je danas bio domaćin prvog po redu Međunarodnog Fiat-Fićo festa. Ljubitelji legendarnog Fiatovog, a zatim i Zastavinog modela, iz cele Evrope okupili su se u Sarajevu da proslave njegov 62. rođendan.

fico

Automobili su prvo bili izloženi na Baščaršijskom trgu, gde su privukli veliki broj znatiželjnika. Bilo je tu raznih modela, a jedan od najinteresantnijih je stigao iz Subotice. Reč je o modelu 600D iz 1961. godine, koji je svoevremeno koristila jugoslovenska milicija.

– Idem stalno na oldtajmer ili fićo skupove. Ovo je policijsko vozilo i naravno da deca najviše vole takva vozila. Svi bi da budu ili vatrogasci ili policajci, pa onda bi i svi da se slikaju sa njim. Ovo je model iz 1961. godine 600D Zastava. On se pravio od 1960. do 1962. godine. Slabija je verzija od 18 konja, tako da uz brdo baš neće, ali ako smo stigli iz Subotice, onda znači da je sasvim OK. Može ići do 90 na sat, sve preko je mučenje. Može brže jedino kada se “zalaufa” prema dole, ali onda ne može da stane, jer su kočnice stare – kazao je Josip Neis, vlasnik modela iz 1961. godine i dodaje da ne zna koliko je dugo njegovo vozilo koristila policija.

fica

Prema rečima Fadila Ćerimagića iz Udruženja “Fićo-klub“, koje je organizator manifestacije, Sarajlije i turisti mogli su da vide 66 primeraka “fiće”, kojima su vlasnici iz svih krajeva Evrope, najviše iz regiona, stigli na prvi Fiat-fićo fest. Kako kaže vlasnici “fića” su pokazali da prva ljubav zaborava nema i da su mnogi od njih nostalgično vezani za svoja vozila.

. Ljudi su nostalgično vezani za “fiću”, zato što je on bio auto naše mladosti. S njim smo e provodili i vozili svuda, bio nam je glavni auto. Uz to ja sam još s “fićom” vozio i takmičio na brzinskim trkama daleke 1968. godine, pa sve do 1985. Godine. Prva ljubav zaborava nema, a na nagovor moje porodice, sina i žene, napravio sam Fićo fest i tako sam ušao u evropsku asocijaciju, koja organizuje ovakve manifestacije na raznim mestima. Uskoro je 2. septembra u Austriji u Gracu, a onda iza toga ima u Švajcaskoj, pa u Nemačkoj. Veoma sam iznenađen koliko u tim zemljama ima fića – kaže Ćerimagić

 

NovostiKOMENTARI

  1. Jagst 600 kaže:

    Zastava 600 D iz 1961 godine mog pokojnog oca je imala 24 KS. Fica 600D sa 18 KS nije mi poznat.

  2. Anonimni kaže:

    830 ccm 34 ks 750 ccm 24ks 600 ccm 18 ks

  3. jasso kaže:

    Bio je i Z 750 specijal od 30 ks,imao je samo drugu glavu motora,sa većim ventilima i karburator sa grlom od 30 umesto 28 mm,a sa sportskim auspuhom i uljanim vazdušnim filterom išao je i do 140 km na sat,promer klipa je bio 62 mm,a kasnije je bio 63 mm,taj motor je bio prvo ugrađivan u kombi vozila,a pri kraju proizvodnje fiće u model Z 850 iz čega je kasnije nastao motor od Juga 45,koliko se ja sećam,pozdrav…….

OSTAVITE KOMENTAR