Najsavremeniji sistem u subotičkoj toplani

Do 2015. godine, zahvaljujući potpisanom sporazumu između lokalne samouprave, Vlade Srbije i nemačke razvojne banke KfW, Subotica će imati u potpunosti rekonstruisan i visoko efikasan sistem daljinskog grejanja, najavljeno je na današnjoj pres konferenciji u Gradskoj kući.

 

Pomenutim sporazumom predviđeno je ulaganje 6,8 miliona evra i završetak rekonstrukcije i modernizaciju daljinskog grejanja u Subotici.

Zamenjeno 30 kilometara toplovoda

 

Kako je rekao direktor Subotičke toplane Pero Rikić, ovo je nastavak pređašnje rekonstrukcije, gde je zamenjeno oko 30 kilometara toplovodne mreže, uključujući glavne magistralne vodove.

 

Prema njegovim rečima, obnovljeni su vodovi ka naselju Prozivka i Opštoj bolnici, prema naselju Radijalac, do trga Lazara Nešića i centru grada do ulice Matka Vukovića.

 

Pored toga, do sada je obnovljeno i automatizovano 150 podstanica, kao i 550 kućnih paketnih podstanica u zgradama manje spratnosti – pretežno se radi o kućama u Kertvarošu i Novom Gradu. Novim sredstvima, prema Rikićevim rečima, biće obnovljeni svi ostali vodovi.

 

Tačnije, biće urađeno 15 kilometara magistralne toplovodne mreže, 40 podstanica u zgradama, 100 kućnih paketnih podstanica, a biće ugrađena i nova kotlovska jedinica u samoj Toplani snage 25 megavata koja će zameniti parne kotlove.

 

Pored toga, lokalnoj samoupravi će biti ponuđeno da se u sklopu ovih radova zameni i oko 70 podstanica u javnim ustanovama, odnosno da se cevni sistem i kotlarnica u bolnici rekonstruišu.

 

Stepen korisnosti kotlova biće 95 odsto

 

Rikić objašnjava da će nakon te rekonstrukcije stepen korisnosti kotlova biti podignut na 95 odsto , a gubici bi bili svedeni na minimum. On napominje da je pored 6,8 miliona evra, Subotici opredeljeno i 482.000 evra za konsultantske i ekspertske usluge, što predstvalja donaciju KfW-a.

 

„Zahvaljujući tome Toplana dobija softverske pakete kojima će moći racionalnije i jednostavnije da upravlja kapacitetima, u smislu proširenja i priključenja novih objekata“, rekao je direktor.

 

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić ocenio je da je Subotica do sada najviše uradila po pitanju rehabilitacije sistema daljinskog grejanja.

 

On je izjavio da će Subotica po završetku ovih radova biti grad sa potpuno rekonstruisanim daljinskim grejanjem.

 

„Ovim ugovorom omogućujemo dalju rekonstrukciju, a svi elementi sistema biće usklađeni sa evropskim normama i bićemo broj 1 u Srbiji kada je daljinsko grejanje u pitanju“, rekao je Vučinić.

 

Subotička toplana je jedna od 18 toplana koje su obuhvaćene ovim programom, a sredstva je dobila po izuzetno povoljnim uslovima, sa subvencionisanom fiksnom kamatom od 2,5 odsto, periodom otplate od 12 godina i grejs periodom od četiri godine.

 

Izvor: RTVKOMENTARI

 1. Grumpy kaže:

  Sunce ti žarko, kad roknu novu cenu grejanja!!

 2. Marko kaže:

  A sad nova cena grejanja….Nisu odavno…..

 3. mesab kaže:

  „Bićemo broj 1 u Srbiji kada je daljinsko grejanje u pitanju“, reče g-din gradonačelnik. Kako to bićemo, pa valjda smo mi to bili i do sada? Zar nismo u samom vrhu po ceni koju plaćamo?
  Neznam dali još neka gradska toplana u Srbiji ima paušalno plaćanje po metru kvadratnom i još plus tekuću potrošnju, po instrumentu koji je samo njima dostupan i oni ga očitavaju. Bilo bi bolje da obe tarife sjedine u jednu i tako ispostave račun, manje bi bio uočljiv namet koji plaćamo i leti i zimi, ovako se samo dodatno nerviramo, prinudjeni da platimo ovu i ostale komunalne obaveze kako znamo i umemo, a za ostalo potrebno za život, neka nam Bog pomogne. 🙁

 4. Narod kaže:

  Sve ce to narod pozlatiti!

OSTAVITE KOMENTAR