Narodna stranka: „Frilenseri“ zaslužuju podršku a ne gušenje

Povodom rigidnog nastupa vlasti prema “frilenserima” Gradski odbor Narodne stranke – Subotica izražava negodovanje i osuđuje postupanje režima.

Država bi trebala da na fer i pravedan način reguliše poslovanje “frilensera” i da sa posebnom pažnjom brine i zaštiti one kojima je ova vrsta rada jedini izvor osnovne egzistenicije, a ne da ih ekonomski uništi.

Naime, mnogim mladim ljudima je to prvi i jedini posao, pa ne treba da im zbog primene režimskih mera bude i poslednji samostalan posao u Srbiji.

Umesto da kao društvo podržimo “frilensere” režim ih svodi na uljeze društva, što svakako nije slučajno. Očito je na redu još jedno uterivanje straha, svima koji su našli načina da budu slobodni i samostalni, a da se učine zavisnim od “mrvica sa stola”i da se svrstaju u masu ucenjenih.

Ovo nije problem tamo neke poreske vlasti i “frilensera”, nego je ovo problem svih nas, ovo je problem i budućnosti Srbije. A rešenje ovog problema će uveliko odrediti, kako sudbinu mladih, angažovanih ljudih, tako i budućeg smera razvoja celokupnog IT sektora, kao jednog od naših najperspektivijih i najkonkuretnijenijih privrednih potencijala.

Upravo su mnogi gradovi i mesta širom Srbije ostali mlađi i sa više energije zahvaljući upravo “frilenserima”. I Subotica je jedan od tih gradova, koja svoj razvoj i perspektivu, unatoč depopulacionom trendu, može graditi upravo na takvoj vrsti angažmana mladih i kreativnih ljudi, i time unaprediti celokupni razvoj samog grada i regiona.

Subotica treba da bude lider i da joj bude prioritet pravljenje ambijenta koji privlači “frilensere”, a ne da “frilensere”, koji su naši sugrađani, liši bilo kakve brige i podrške lokalne društvene zajednice.  

Gradski odbor Narodne stranke Subotica ovaj vid samostalnog rada putem interneta prepoznaje kao jedan od najperspektivnijih, koji kao takav zaslužuje svaku vrstu podrške, a ne  nebrigu i njegovo gušenje i uništavanje u samom začetku. Šta više, ta oblast potrebuje ozbiljne subvencije i ulaganje države. I delić od onog koliko režim izdvaja sredstava za privilegovani krupni kapital, bio bi za početak i više nego dovoljan.

Promenom ovog režima i preuzimanjem odgovornosti Narodna stranka će posebno podržati sve građane koji nastoje da žive od svog samostalnog rada, poput “frilensera”. Oblast rada preko interneta ćemo urediti tako da će moći svako, slobodno i bez straha, da radi na svoju i društvenu dobrobit.

Shodno tome, Gradski odbor Narodne stranke Subotice traži pravdu za „frilensere” i da ona kao takva postane zakonom. Za razliku od režima koji rogobatne zakone predstavlja pravičnim.

Za Narodnu stranku – Gradski odbor Subotica

Prof. dr Miroslav Čavlin

Predsednik NS – GrO SuboticaKOMENTARI

 1. Co21 kaže:

  Tako je to kad taj isti freelancer nije isao „pravim“ putem kako se ocekuje u drzavi ekonoskog tigra. Nisu moljakali vlast za posao, nisu se uclanili u stranku, nisu se zaposlili u firmu velikodusnog stranog investitora iz Kine, Koreje, Italije itd, da im tamo deru kozu za 25-30 hiljada. Sve te blagodeti oni nisu hteli vec su se snasli samostalno, bez pomoci onog sto svaki dan prica po sat i po na nekoj tv sa nacionalnom frekvencijom. E pa kako ste tako buntovni, sad je doslo vreme da se ta ekipa ugasi nenormalnim nametima.

 2. Mister No kaže:

  Nisam upoznat sa značenjem pojma frilenser. Śta oni rade ?

 3. Freestyler kaže:

  I sad da odete u poresku ne bi znali da oporezuju ovo. Što se mene tiče, ti poslovi se ne ugovaraju niti obavljaju u RS, da je normalna država ne bi to ni radio u konkurenciji sa milionima indijaca i pakistanaca, tako da mali od mene može da dobije… Plaćanje se vrši takođe van RS. Pošten posao, pošteno plaćen, nećete dobiti ni dinara od mene. Ovaj oporbeni profesor istinu zbori.

 4. Pajo Vizin kaže:

  @Mister No

  Frilenser tj engleski Freelancer bi u prevodu bio ‘slobodnjak’, ili ‘honorarni radnik, externi saradnik nekog preduzeca’ i sl.

  Uglavnom se ovaj pojam vezuje za programere, dizajnere, internet-marketing stručnjake… Međutim, na freelancing sajtovima imate poslove i za arhitekte, novinare, kopirajtere, fotografe, prevodioce i u poslednje vreme je povećan broj poslova za lične asistente, trenere i sl.

  Satnica jednog freelancera je znatno niza u poredjenju sa satnicom zaposlenog radnika u nekoj inostranoj firmi, ali cak i ta umanjena satnica na kraju krajeva bude puno vislja i privlacnija jednom ‘domacem’ freelanceru u odnosu na satnicu zaposlenih u domacim firmama.

 5. K kaže:

  Bravo. Svaka reč na mestu. Podrška.

 6. Mister No kaže:

  @Pajo Vizin
  Hvala

 7. Kumanovska kaže:

  Vi mislite nekada isplatiti Vaše bivše saradnike ili samo izdajete saopštenja reda radi???-Na stranku mislim..

 8. Anonimni kaže:

  Druze uzimali frilenseri po par hiljada evra mesecno a sad im tesko da plate porez ako svi mogu da placaju porez samo oni ne iako zaradjuju vise od politicara. Hopsteri

 9. Pajo Vizin kaže:

  Druze bezimeni,
  Pitanje za tebe: Recimo, otisao si kod tetke u Nemacku, boravio kod nje tri dana, cetvrti dan te tetka zamoli da njenoj prijateljici okrecis kuhinju, jer je to tvoja struka i ti to znas profi da radis. Naravno, prihvatis taj projekat i kao freelancer zavrsis posao za 3 sata. Po zavrsetku posla, tetkina prijateljica izvadi 200 eur i da ti u ruke.
  Posle par dana, po povratku u majku Srbiju, da li ces otici u poresko i prijaviti svoju Freelance zaradu i platiti porez na to? Hmm…

 10. Jolly Roger kaže:

  @ Pajo Vizin

  Kao prvo Srbija sa time nema nikakve veze . Njena jurisdikcija prestaje tacno na liniji drzavne granice. Ovo sto ti opisujes nije nikakv samostalni (slobodni) rad. Ovde je rec o tipicnom kriminalu, odnosno radu na crno. Tu je pre svega krivicno delo tetke koja je nezakoniti posrednik u poslu. Tvoje krivicno delo je rad na crno bez bez radne dozvole, prijavljene obrtnice i poreskog broja tj. evidencije kod Nemackih poreskih organa. Na kraju je tu i krivicno delo prijateljice koja angazuje i placa radnka na crno. Kada bi Nemacke vlast saznale za jednu takvu rabotu sve troje bi bilo kaznjeno. Za takvo nesto se ne ide u zatvor ali se placa vrlo visoka novcana kazna. Prica ima i drugu varijantu. Tvoja tetka i ti ste otisli u posetu kod prijateljice koja je upravo u tome trenutku molovala kuhinju. Ponudila vas je pivom i nastavila da radi. A to sto je tebe inspekcija uhvatila sa molerskom cetkom u ruci je sasvim slucajno jer ti si kao ljubazan covek pokazao tetkinoj prijateljici kako treba drzati molersku cetku i nanositi farbu na zidove. Rad na crno? Boze sacuvaj ! Ti si samo bio u kratkoj poseti i popio flasu optimalno rashladjenog piva. To je ujedno razlog zasto drzave imaju milionske gubitke zbog rada na crno i neplacanja poreza.

 11. Milos kaže:

  drzava bi prvo trebalo da naplati porez od onog koji drzi pink televizuju i gazde od sinalka i slicnih a tek posle da krene da za***ava radnike-

 12. Pajo Vizin kaže:

  @Jolly Roger
  Eto vidis, kao sto i sam velis: „Kao prvo Srbija sa time nema nikakve veze. Njena jurisdikcija prestaje tacno na liniji drzavne granice.“ Bas tako!

  Pa tako i jedan Freelancer koji sedi u Srbiji i cacka nesto na computeru, ‘onako bzveze’ u svoje slobodno vreme, na serverima negde na internetu koji se nalaze ‘preko linije drzavne granice’ koje je organizovala neka ‘tetka iz nemacke’, takodje ‘ne spada u jurisdikciju Srbije’, kao sto i sam navodis.

  Razlika izmedju Molerisanja i programiranja preko interneta je samo u tome sto radnik nije fizicki prisutan na radnom mestu, zahvaljujuci 21.veku i cudu zvanom ‘internet’..dok je ostatak moje price iz prethodne poruke identican jer na kraju krajeva zarada dolazi Freelanceru u ruke.

  Sad, sto je drzava namirisala da se tu nesto desava, a nisu u stanju da se i oni posteno omaste od cele price, onda se smisljaju kojekakvi porezi a Freelanceri proglasavaju kriminalcima i radnicima na crno…to je neka druga tema.

 13. Jolly Roger kaže:

  @ Pajo Vizin

  Srbija je jedna od retkih drzava koja nema ni definisano svoje drustveno uredjenje, nepostoji nikakva radno-pravna sigurnost niti uredjeni poreski sistem. Pogotovu je nepoznat sistem oporezivanja kao i socijalnih davanja za pezijsko i zdravstveno osiguranje. Zbog toga u Srbiji moze svako da udari namet i harac prema vlastitom nahodjenju. Svaki poslodavac u Srbiji nije ni na sta obavezan i ne mora se pridrzavati nikakvih radno-pravnih normi. Najbolji indikator za pravni i finansijski status Srbije su cvrsto zalupljena vrata EU, i koja se nece otvoriti sve dok se ne budu prihvatile opstecivilizacijske norme i elementarna kultura ljudskog suzivota.

OSTAVITE KOMENTAR

34 + = 37