Narodna stranka: Objekti u ulici Braće Radić nisu objekti od kulturne vrednosti već ruglo te ulice

Ivana Ćatipović, potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Subotici, izjavila je da se Narodna stranka neće baviti pitanjem rušenja objekata u ulici Braće Radić.

Narodna stranka apeluje da se poveća budžet za restauraciju spomenika i objekata od kulturne vrednosti. U suprotnom, ko će odgovarati ako se pomenuti objekti i slični njima obruše i nanesu povrede prolaznicima? Iz perspektive moje profesije smatram da sporni objekti u ulici Braće Radić nisu objekti od kulturne vrednosti već ruglo te ulice, zahvaljujući nedovoljnom izdvajanju novca iz budžeta za njihovu obnovu. Potrebno je oformiti komisiju koju bi činila lica određenih profesija, kao na primer arhitekte, građevinski inženjeri, naravno i istoričar. Smatram da ovo pitanje treba da reše stručna lica zaposlena na lokalu, a ne neko na republičkom nivou. Republički zavod za zaštitu spomenika treba da usvoji predlog sa lokalnog nivoa i u skladu sa tim menja Plan detaljne regulacije. Kao što odelo ne čini čoveka, tako ni fasada ne čini objekat. Iza naizgled zdrave fasade se kriju, urušeni zidovi, tavanica i korov. Ovim podržavam odluku Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici i ne sumnjam u izbor fasade po zavšetku novoplaniranog objekta.

Narodna stranka se neće baviti pitanjem rušenja objekata na brojevima 41, 43 i 45 u ulici Braće Radić. Ukoliko se utvrdi da je došlo do bilo kakvog kršenja zakona, to je pitanje nadležnih ustanova ne kvazi novinara, lokalnih portala i političkih partija.KOMENTARI

 1. Petar kaže:

  Zato što ih ruše žuti.

 2. Kovac kaže:

  Zaposlena je u DG i razumljivo je ovo saopštenje koje je napisala.

 3. Mudic kaže:

  Ivana Catipovic iz Narodne stranke kaze da se nece baviti sa firmom DG Gradnja, a ona radi kao inzenjer u toj firmi. Ovo je cirkus 🙂 Ko ne veruje nek proveri

 4. Znam vas kaže:

  Psst zato sto vam u stranci dulicev covek zato je ruglo a dulic gradnja dobija da gradi tamo kad vama odgovara onda je ruglo a doticna gospodja zastupa duliceve interese

 5. Petar kaže:

  A one kućne brojeve u istoj ulici, samo malo niže ruši fondacija bliska SVM.
  Eto kako niko nikome ne smeta kada ima dovoljno para za sve…

 6. Fjorip kaže:

  Dotičnu lično poznajem kao odličnog nadzora na DGjevim gradilištima, te mi je jako žao što se na ovakav način obrukala.
  1. Kao što je navedeno, zaposlena je u firmi koja je srušila kuće.
  2. Nije arhitekta, niti zaštitar, ona je građevinac, nema pojma koja je poenta “ambijentalne celine” kao i problem drugačije tipologije stanovanja (ubacuju poslovno stambenu zgradu u ambijentalnu celinu gde su zaštićene KUĆE).
  3. Nevezano za njen stav, izgleda da je načinjeno krivično delo.
  4. Da dotična ne radi kod Dulića, Narodna stranka bi osudila ovo.

 7. miki kaže:

  Da li je sa ovom Ivanom sve ok?! Koja gomila gluposti… nit se razume u zaštitu kulturnog nasledja, a još manje u Zakon o kulturnim dobrima. Pre pisanja bilo koje izjave bolje da je proučila Zakon. A o njenom ličnom sudu, da li je nešto ruglo ili ne, ne bih komentarisao… to govori samo o njoj i njenom neznanju! Sramota za stranku da je stala iza svega ovoga…

 8. Lule kaže:

  Gospodjice neznalice, za tvoju informaciju načinjeno je krivično delo! Umesto što braniš rušenje kulturnog dobra, nazivajući ga pritom ruglom, mogla si da pročitaš Zakon o kulturnim dobrima… razbistrilo bi ti se odmah i ne imala potrebu da trabunjaš u prazno!

 9. Josipa kaže:

  Bilo bi korektno da prenesete, kao nezavisni medij (pa nezavisni i od Dulića), i sledeću izjavu gradskog odbora Narodne stranke koju su danas dali, a u kojoj se ogradjuju od samostalnog nastupa Ivane Ć.

 10. Čokanjčićem ću te čokanjčićem ćeš me kaže:

  Ivana je, očigledno, “homo dupleks”. Ali, jebeš zaštitu kada kuće propadaju i urušavaju se, vlasnici nemaju novca da ih obnove pod uslovima koje postavlja Zavod za zaštitu, a grad neće ni ne može a i nije dužan da ih održava, jer su privatna svojina, bez obzira što su “ambijentalna celina”. Zavodu to nije u opisu posla, niti ima novac za to, on samo stavlja pod “zaštitu” i daje uslove za popravku (i to naplaćuje). Onda dođe DG, otkupi i ruši, DG zadovoljan, vlasnik zadovoljan što se rešio bede, i kraj priče. Krug se zatvorio. Jedino ode ambijentalna celina.

 11. Bradati anonimus kaže:

  Treba obelodaniti šta je namera investitora da tamo gradi. To je najvažnije da li će narušiti ambijent. Biće još rušenja u toj ulici pa je važno da novi objekti budu uklopljeni sa starim. Ako se dozvoli odstupanje, onda je to neprevda prema onima od kojih se zahtevalo da svoje kuće održavaju po propisima zavoda za zaštitu.

 12. Red i rad kaže:

  Lajte kere jakobsfelda

 13. Justice kaže:

  Mene, staricu i ženu koja je prošla mnogo toga u svom životu, ne bi uopšte iznenadilo da neko u skorije vreme sravni sa temeljom Gradsku kuću, simbol Subotice!
  Treba da vas je SVE sramota koji decenijama punite dzepove, dogovarate se za istim stolom i zafrkavate napaćene sunardnjake (NE NARODNJAKE I NAPREDNJAKE, nego gradjane Subotice)

 14. Avenir kaže:

  @ Justice

  Pa sad ako zafali parkinga, moze svasta da se desi.

 15. rax kaže:

  uskoro ce izbori, dobro je znati sta koja stranka zastupa. to je stranka onog jeremica, za njih svakako ne bih glasala, ali mozda oni koji su do sada imali to u planu, treba da razmisle jos jednom. uglavnom su svi isti. isti ljudi, koji su bili u ds-u, valjda je i dulic presao, nema ni jedne stranke koja zavredjuje i 1 glas. koliko je pametno ne glasati, ne znam, ali zaista nema nikoga, ama bas nikoga, ko je iole posten, sve se svodi na novac i zvanje. razlika izmedju ovih i onih je jedino u tome da je ds vodjen decom partizana, koji su stekli sve zahvaljujuci partijskoj knjizici od tita, dok je ova garnitura kompletno sisla sa brda, bez manira i imovine, pa su zato pohlebniji i neotesani. svi su do sada samo grabili i trosili nas novac, nasu imovinu i moralno, materiajalno nas osakatili.

 16. Smorko kaže:

  @lule hajde gluperdo navedi u kom clanu zakona o kulturnim dobrima stoji da je nesto krivicno delo. Glup i tup u isto vreme

 17. Istina... kaže:

  Bez’te iz “grada” ukoliko zelite da vas ne sahrani sa sobom.

 18. Hugo kaže:

  Pa ovu treba uhapsiti.Ona direktno potstice krivicno delo i ako je upoznata sa tim,plus sto ona i cini to delo jer je zaposlena u firmi koja rusi objects.
  Sto tuzilac cuti !

 19. Marko kaže:

  Podrska za Ivanu jer ovde to sto ja citam sto su pisali za nju to nije istina i sve sto kazu to nije istina jer ona je jedna ok cura skroz. Svi nekad mozda malo radimo nekad nesto sto ne treba al ona je ok generalno i ja podrsku dajem da ona nastavibda radi jer malo takvih devojaka ima IVANA uz tebe smo i pravda za Ivanu i ne dozvoli da ovi svi sto pisu protiv tebe i kazu da podstices neka krivicna dela da to nisu u pravu i ti radi samo kako mislis da treba ja sam uz tebe i podrska za IVANU pravda za Ivanu

 20. Mis kaže:

  Ista ta firma je vlasnik tih objekata. A zarvi pozoriste nije bilo zasticeno da ne moze da se srusi??? Molim prethodne komentatore za odgovor????

 21. Megatron kaže:

  Ruku na srce, nisu BAS svi objekti u ulici Brace Radic bog zna kakve palate. Naravno ima dosta jako lepih kuca i zgrada, ali medju njima vrebaju kojekakve “kocke” iz socrealizma. Sto se tice porusenih objekata, mozete da pogledate na Google Street View – u kakve su bile. Bio je jedan sredjen objekat, modernijeg izgleda, jedna poduza svapska kuca, u losem stanju i jedna ruzna kocka od zgrade. Realno tamo od kulturnog znacaja je najvise vredela ona svapska kuca, bila bi prelepa da se sredila. Kako ja vidim ovde je srz problema gradski zavod za zastitu spomenika, koji je dao dozvolu DG-u da srusi gorenavedene objekte. E sad sve ovo moze da se oprosti ako se na njihovim mestima podigne jedan lep objekat koji se arhitektonski uklapa u tu celinu, tako da bi bilo jako dobro ako bi neko pokazao kako ce ustvari ta nova zgrada da izgleda.

 22. Opozicionar kaže:

  Dakle,sviđalo se vama to ili ne,Narodna stranka je podržala svog potpredsenika,a o tome se ćuti i zataškava se!Sto se Polovina ne oglasi da vidimo stav NS,a ne stav novinara i potpredsenika?

 23. ludilo kaže:

  Poenta price ovde je da li je dozvoljena gradnja visestambenih jedinica ili samo porodicnih kuca. Ako nije dozvoljena gradnja visesstambenih jedinica( odnosno stambenih zgrada) onda nikakva lepa fasada ne moze da opravda gradnju ove nove zgrade. Naravno da ce ona biti lepsa od ovih starih kuca, ali nije to poenta. Poenta je zasto je prekrsen zakon da se nesto gradi ako to nije dozvoljeno u ovoj ulici. Ja nesumnjam da ce DG napraviti lepu zgradu ali pitanje je da li je to dozvoljeno da se gradi u ovoj ulici a cini mi se da nije.

 24. hugo grocijus kaže:

  izvršen je lapot nad objektima. To čeka slabe i oronule na ovim prostorima poluostrva.

 25. Istina... kaže:

  Zar niko ne sme da obznani da je ta neka nebitna marioneta koja daje izjave samo deo buljuka marioneta okupljenih u jednu od bezbroj marionetskih grupacija i da o svemu odlučuju projektanti i finansijeri ostvarivanja svojih projekata koji sve što im nije u interesu nazivaju ruglom, rugobom, nakaradnim, naopakim, zlim… Da skratim, biće to jednog dana divna Nova Atlantida. Šteta što nećete moći da se ponosite njome jer vas neće biti, zatrpaće vas sa sobom. Postaćete “sjajne”, “nikada bolje u istoriji”, “najbolje do sada”, iskopine. Ukoliko vas neko otkrije i iskopa ispod Regionalne deponije i Zelene trave zaborava.

OSTAVITE KOMENTAR