Narodna stranka Subotica: Rešenje za radnike na internetu

Gradski odbor Narodne stranke Subotice predočava stav Narodne stranke o rešenju, ozbiljnog, problema „frilensera“ sa vlasti, koji jasno izražava član Predsedništva i Predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo Narodne stranke, Vladimir Kovačević.

„Vlast je u Srbiji u prethodnom periodu delila besplatno zemljište, davala velike podsticaje stranim investitorima, opraštala je dugove svim poslušnicima partije, a sada bi da uništi najprogresivniju radnu snagu Srbije i da od frilensera traži nadoknadu za svoju pogrešnu politiku i prazan budžet. To najbolje govori koliko je pogrešna ekonomska politika vlasti u prethodnih osam godina.

Rešenje za radnike na internetu je slobodna zona IT industrije u kojoj će se ubuduće obračunavati porez od 5% na sve prihode od usluga koje oni obavljaju.

Frilenseri, kojih je bezmalo 100.000, nisu na teretu države i prihoduju od intelektualnih usluga koje plaćaju stranci.

Prosečan mesečni prihod radnika u IT sektoru koji pruža svoje usluge u inostranstvu iznosi nešto manje od 1.000 evra. Država se sprema da retroaktivno naplati porez na prihode za poslednjih pet godina, a poreska stopa sa kamatom i kaznenim odredbam iznosiće i do 80%.

To znači da država planira da po jednom frilenseru potražuje u proseku čak 48.000 evra, i da bi, ako ne budu imali da plate toliko, „vojska sudskih izvršitelja mogla da im otima imovinu“.

Pored ostalog, podsećanja radi, porezi i doprinosi iznose 60% od plate i da podrazumevaju privilegiju zdravtvenog osiguranja.

Retroaktivnom naplatom poreza država čini krađu za tu privileguju. A kako su se lečili ti ljudi???

Plaćanjem usluga privatnih lekara. Ko će im nadoknaditi ta sredstva ako porez plate retroaktivno.

Skandalozna je bilo kakva retroaktivna naplata poreza.

Narodna stranka je spremna da frilenserima pruži svu neophodnu pravnu pomoć“ – podvukao je  Vladimir Kovačević, član Predsedništva i Predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo Narodne stranke.

Gradski odbor Narodne stranke Subotice, nastavljajući beskompromisnu borbu traženja „pravde za frilensere“, poziva sve frilensere kojima je potreba pravna pomoć da nam se obrate na sledeću e-mail adresu: subotica@narodna.org.rs .

                                                                        Predsednik Izvršnog odbora GrO NS Subotica

                                                                                    Ilić AleksandarKOMENTARI

 1. Ovdašnji,,, kaže:

  Potpisniče ovog saopštenja znam da ste čovek od reči..kada će moj honorar???

 2. ??? kaže:

  Ko se to javlja

 3. Anonimni kaže:

  slusaj ove buzdovane ko vas sta pita

 4. 1/2 kaže:

  1/2 + zatezna kamata i dođe mi sada pedeset hiljada.

 5. Dragica kaže:

  Hvala na podršci!

OSTAVITE KOMENTAR