Nastavak Jazziré festivala za vikend

Peti po redu Jazziré festival savremenog džeza i eksperimentalne muzike se ove godine održava u dva različita vikenda, na početku novembra i na kraju.Više o tome kakva je atmosfera bila prvog dana možete pročitati u tekstu koji smo tom prilikom objavili: 

https://www.gradsubotica.co.rs/otvoren-jazzire-festival/

 

U petak i subotu se nastavlja festival, a program je čak i bogatiji nego što je bio prva dva dana:

 

Petak, 29. novembar od 20.00 časova, Pozorište Deže Kostolanji, Subotica

 

ZVUK PTICA (projekat u izradi)

Jasna Jovićević – saksofoni, elektronika

Bojan Bojić – elektronika

Armand Mesaroš – bas

 

GIBSON – TRILLA DUO (Brazil – Portugalija)

Yedo Gibson – saksofoni

Vasco Trilla – bubnjevi

 

ZVUK PTICA je projekat tri organizacije civilnog društva pod dirigentskom palicom Udruženja “Artrust” Jasne Jovićević, a koji sprovodi javnu kampanju za zaštitu ptica Jezera palić i Ludaš. Muzički deo ovog projekta je već i ranije imao svoju prezentaciju na drugim festivalima, ali je sada na pragu konačnog uobličavanja i priprema za studijsko snimanje. Ovaj put na koncertu nastupaju subotički umetnici koji će istraživati na relacijama eksperimentalne i improvizovane muzike, naravno pod snažnim uticajem već odavno nam poznatog džez izraza koji neguje Jasna Jovićević.

 

jasna jovicevic

Kroz ovaj koncert, ali i koncert Svetlane Maraš koji će se održati dan kasnije u Skladištu, dajemo svesrdnu podršku jednoj drugoj Jasninoj kampanji koja ističe značaj i uticaj žena u džezu.  

 

GIBSON – TRILLA DUO (Brazil – Portugalija) – Brazilac koji živi u Amsterdamu i Portugalac sa stalnim prebivalištem u Barseloni. Bogato muzičko (ponajviše jazz) iskustvo i rad na različitim projektima je za njima, koji u ovoj kombinaciji muzičara rezulturaju vrlo svežim i dinamičnim pristupom džezu. Možemo da očekujemo neočekivano: od nežnog, suptilnog i minimalističkog do muzički snažnog i ekspresivnog muzičkog izraza, verovatno i totalnu improvizaciju. Prava prilika da se upoznamo sa muzičarima koji nam stižu iz zemalja i delova sveta koji retko dolaze u naše krajeve, i donose muzičko osveženje u odnosu na ono što inače imamo prilike da čujemo i vidimo na našim pozornicama.

 

Yedo sax BW

 

Zatvaranje festivala

Subota, 30. novembar od 20.00 časova

Skladište (Fondacija Danilo Kiš), Subotica

 

SVETLANA MARAŠ (Beograd) – live electronic music/ sound art

Svetlana Maraš – elektronika

 

EYOT (Niš)

Dejan Ilijić – klavir

Slađan Milenović – gitara

Marko Stojiljković – bas

Miloš Vojvodić – bubnjevi 

 

Svetlana Maraš je kompozitorka i umetnica koja se bavi zvučnim instalacijama. Studirala je kompoziciju na Akademiji umetnosti u Beogradu, doškolavala se širom sveta i sarađivala sa eminentnim umetnicima iz mnogih oblasti koje se vezuju za savremeni elektronski zvuk, a magistrirala je u Helsinkiju na departmanu za Nove medije.

Godinama unazad aktivna je na polju eksperimentalne muzike. Njen rad obuhvata više polja nove muzike i sound arta i kreće se od performansa i interaktivnih instalacija, do teorijskih radova iz ovih oblasti. Pored izvođačke prakse koja se bazira na kompoziciji i manipulaciji kompleksnim elektronskim soundscape-ovima uz pomoć kompjuterske tehnologije i algoratimskih rešenja, Svetlana se još bavi istraživanjem mogućih načina muzičkog izražavanja kroz tekst, objekte, digitalnu tehnologiju.

Više informacija na http://www.svetlanamaras.com

 

S Maras

 

Niški kvartet Eyot koji predvodi pijanista i kompozitor Dejan Ilijić, kako danas stoje stvari, izgleda da korača daleko ispred svojih kolega na savremenoj srpskoj džez sceni. Ako ništa drugo, oba albuma objavili su za inostrane izdavače u SAD i Nemačkoj, imali su video dana na vodećem svetskom džez portalu allaboutjazz.com, pobednici su takmičenja Midem Off u Kanu, a nastupali su već širom Evrope i Azije. Kroz svoju muziku ovi mladi momci iskazuju odavno potrebnu svežinu i odvažnost na našoj muzičkoj sceni, u kompozicije su utkali sofisticiranost klasičnog klavira, elemente istočnoevropskog folklora, ali i blago dodali glatke obrise elektonske fuzije.

 

Momci iz Eyota su ovih dana boravili u Bristolu, gde su snimiti treći album u produkciji Džima Bara (Portishead, Get the Blessing).

 

Više informacija: http://www.eyotmusic.net

 

U petak se ulaznice mogu kupiti po ceni od 200 dinara (100 dinara za osobe mlađe od 26 godina i penzionere, besplatno za osobe sa posebnim potrebama i ranije akreditovane novinare) na blagajni pozorišta “Kosztolányi Dezső” pred početak koncerta.

 

U subotu, za završno veče, ulaz je besplatan!

 

Pokrovitelji festivala su Grad Subotica i Fondacija Danilo Kiš.

Medijski partneri: Radio Subotica, RTV Panon i portal Subotica.com.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR