Ne naginji se kroz prozor

Letnji dani i širom otvoreni pendžeri, za stanare zgrada u blizini zelene/mlečne pijace,  znače i vanredne neprijatnosti.

 

Snalaženje oko vršenja nužde, prodavce sa pijace najčešće vodi pod prozore najbližih zgrada. Pogotovo one koji nemaju ama baš nikakvog srama. Stanari sa pogledom na ovakve prizore, polivaju ih vodom, negoduju i galame ali nema pomoći. Javni WC je još zatvoren ali je pitanje da li bi se i u suprotnom svi privoleli ovoj rudimentarnoj instituciji.

Ono što donosi blizina pijace, jesu i česte gužve na parkingu, teretna vozila, otpad…

Ispred nove zelene zgrade i ispred ulaza u školu za decu sa oštećenim sluhom, celi dan se vrši pretovar robe za pijacu a ostatak dana taj prostor je parking za teretna vozila. Oni koji su birali sebi ovde stan, teško da su na ovo računali. Naravno, tu je i taj problem sa nuždenjem ispod prozora i u dvorišnom delu zgrade.

Pred ulazom u školu

Ova velika pijaca jednostavno se „preliva“ i ponekad ozbiljno ugrožava komfor stanara ovog dela Radijalca koji u delu iza škole treba da dobije još nekoliko stambenih zgrada.

 

Mnogi gradovi Austrougarskog carstva, neki i dvostruko manji, još u ono vreme su sagradili zatvorene tržnice. Subotica je najbliže tome bila krajem tridesetih (vidi temu SUBOTIČKA MODERNA TRŽNICA :  https://www.gradsubotica.co.rs/suboticka-moderna-trznica/) , ali do danas nije došao taj dan. Zamisao iz devedesetih za čiju je realizaciju neophodno rušenje celog jednog bloka kuća, danas izgleda neizvodljivo iz mnogo razloga.

 

Ipak, izgradnja savremene pijace ne treba da bude prepuštena nekoj sledećoj generaciji.

 KOMENTARI

 1. CIRINELA kaže:

  Oduvek je Mlečna pijaca bila haos. U nekoliko navrata se pokušalo problem rešiti izmeštanjem iste na neku drugu lokaciju. Ideja se nikad nije sprovela jer su tu ogromni interesi i onih koji izdaju poslovni prostor, i magacinske prostore i Tržnice i JKParking servisa i da ne nabrajam. A rešenja ima.

 2. stormwatch kaže:

  A gde ima resenja?

 3. gomby kaže:

  Asto se tice gradski toaleta i Subotica je nekad imalavise nego danas , ali neki dan sam gledao TV. i tu su prikazivali drugegradove sa strane i jos 1800 i koje neki gradovi imali su preko 100 toaleta u svom gradu . Znaci to je i onda vec bilo nesto veliko za jean veci grad da kolko ima javnih toaleta a NASA Subotica time sigurno jos u dogledno vreme necemoci da se prednaci u svetu , pa ni u okolini , a i netreba dok ima zbunja i skriveni coskova …

 4. kercanin kaže:

  prozivka ima naj lepsu,cistiju,urednu pijacu…naselje koje su 90ih svi izbegavali,pljuvali…sad je naj lepse za zivot pa mogu reci i jedno od mirnijih

   

 5. JimmyQ kaže:

  Ma kakava pijaca na Prozivci?? Jeste celo naselje bilo socijalno i napredovalo je u zadnjih 5 godina, ali ta pijaca mu sigurno nije osigurala status kakav danas ima. OK, građevina kao takva nije loša, ali se najmanji deo prodaje odvija unutar nje. Okolo su kamioni, kojekakve prikolice a povrće i voće ne može da se nađe unutra od silnih preprodavaca pa bakice svoju robu prodaju po klupiocama okolo.

  Isti je slučaj i s mlečnom pijacom. Sve bi bilo super da postoji nekoliko WC-a u njoj i da se zabrani prodaja okolo. Istovari lubenice na pijacu i tamo prodaji, a kamion parkiraj na parkingu. Samo što neki prodaju parkirna mesta pod poslovne prostore :/ pa iznajmiš komad ulice i tu diluješ bostan 🙂

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: