Ne propustite pomračenje sunca 20. marta

Uskoro nas očekuje ne tako redak astronomski događaj, pomračenje Sunca koje će iz naših krajeva biti delimično, dok će potpuno biti daleko na severu Evrope.

Pomračenje Sunca počinje oko 9:40h, 20. marta ove godine, a završiće se u podne. Mesec će prekriti manje od 50% Sunčevog diska što je sasvim dovoljno za ugodno posmatranje. Najbolje vreme za posmatranje biće oko 10:45. Nadajmo se samo vedrom nebu, jer s obzirom na ovo jako nestabilno vreme potrebno nam je mnogo sreće. Korišćenje zaštitnih folija i stakala se podrazemeva.

 

1999. godine

pomracenje-suncaKOMENTARI

 1. Sebo kaže:

  sad neće biti panika da ćemo umreti svi od pomračenja sunca kao što je bilo 99e?

 2. realnost kaže:

  🙂 e secam se te 1999-te.

  kao član sekcije mladih istrživača radio sam anketu na teritoriji kelebije neposredno pred pomračenje. a anketa je sadržala uobičajena pitanja tip, da li znate kako nastaje pomračenje, da li ćete ga posmatrati i šta ste pripremili za taj događaj.

  A odgovori meštana…

  kaze klinka: moja baka je bila u crkvi i osveštala je sveće… jer ce biti 7 dana mrak i sam ko ima osveštane sveće taj ce moći da ih upali.

  jedan gospodin srednjih godina: ja necu izlaziti tog dana napolje, cuo sam da ce sunce jako zračiti i da čak ko posmatra može da oslepi(bez obzira da li koristi masku za zavarivanje)

  jedna bakica me isterala napolje, mislila je da ću joj uvaliti neku knjigu "kule stražara"

 3. stormwatch kaže:

  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA Tajna drustva su kriva za pomracenje! NE IZLAZITE IZ KUCA LJUDI!!!!!!!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA I NE GLEDAJTE U MISEC!

 4. Mister No kaže:

  Mrak je svakako već decenijama. 🙂

 5. JaPaDa kaže:

  Samo dokaz koliko je narod glup. U Sunce ne valja gledati predugo direktno NIKADA, pa ni za vreme pomračenja, naravno. Međutim, eto, mnogi se nisu odmakli od nekog magijskog shvatanja stvari, uroka, proroka, gledanja u pasulj, osveštanih sveća i raznih priča o zaverama. Mrak je u glavama i to je najveći problem.

   

 6. Lenin kaže:

  @stormwatch

  Koji ti je bre?Od kad si se pobunjevačio?Misec?AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  😀 😀 😀

OSTAVITE KOMENTAR