Nedostaje mesta u jaslicama

Majke koje se posle porodiljskog bolovanja vraćaju na posao, nakon što je beba napunila godinu dana, imaju sada novu glavobolju. U Predškolskoj ustanovi „Naša radost” primaju samo bebe rođene 2019. godine, ali ne i potom. Ukoliko nema „baka servisa”, roditeljima mališana ostaje da se ove godine snađu i dete ili predaju dadilji na čuvanje ili upišu u privatni vrtić.

„Nama u jaslenom uzrastu nedostaje bar 100 mesta za najmlađe i to ćemo nastojati da rešimo u narednom periodu”, kaže Veljko Vojnić, tehnički direktor „Naše radosti”.

Inače, u 2019. u Subotici je rođeno 1.386 beba, ili 65 manje nego prethodne godine. Negativni prirodni priraštaj je konstantan već godinama, ali i pored toga obdaništa ne uspevaju da prime svu decu. Zbog toga je vredan pažnje bio podatak da je najstarija predškolska ustanova u zemlji, koja kroz različite organizacione oblike, brine o deci već gotovo 180 godina, prošle jeseni upisala najveći broj mališana. Za sve uzrasne grupe, od jaslenog do predškolskog prijavljeno je 4.430 dece koja mogu da pohađaju neki od 56 objekata. To je 100 mališana više nego prethodne godine.

Prema rečima Vojnića u poslednjih pet godina „Naša radost” uspela je da za 500 mesta uveća kapacitete svojih objekata. Osim toga, izgrađeno je i otvoreno obdanište u Starom Žedniku, u planu je gradnja objekata u selima Đurđin i Mala Bosna, te se i tako nastoji da se rastereti pritisak na obdaništa u gradu, a na ovaj način deca ostaju u poznatom okruženju.

Liste čekanja postoje i za starije uzrasne grupe u najnaseljenijim delovima grada kao što su Radijalac i Prozivka. S obzirom na to da zbog virusa korona ne dolaze sva deca u vrtić, iako više nisu potrebne potvrde da roditelji u uslovima pandemije ne mogu da rade od kuće, za sada su uspeli da rasporede mališane po objektima.

PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 7 =