Nedostatak stručne radne snage u Severnobačkom okrugu

Jedan od načina rešavanja probema nedostatka radne snage jesu obuke za konkretna radna mesta kod poslodavaca spremnih da radnika nakon tih obuka odmah i zaposle. Iako je broj nezaposlenih u Severnobačkom okrugu na istorijski niskom nivou, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje bi voleli kada bi imali veću bazu iz koje bi mogli da podmire potrebe privrede kojoj nedostaje stručna radna snaga.

Četiri hiljade i dve stotine pedeset Subotičana je po poslednjim informacijama na evidenciji tržišta rada, a kada se na to dodaju stanovnici Malog Iđoša i Bačke Topole u Severnobačkom okrugu zvanično traži posao 7.150 ljudi. I pored ovih brojki, nedostatak stručne radne snage u ovom regionu je evidentan.

„Kada je reč o nekim stručnim zanimanjima, kao što su kuvar, kao što su zidar, tesar, kao što su zavarivači, kao što su druga zanatska zanimanja, tu imamo problem zato što uglavnom ta lica ili rade ili su nekada, pre par godina, otišli da rade u inostranstvo, tako da je deficit tih zanatskih zanimanja“, kaže direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici Verica Vujadinović.

Iako je posao zagarantovan nakon školovanja, takva zanimanja i dalje ne privlače dovoljno dece za upis u srednje škole. Zbog toga se poslodavci okreću obukama koje organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

„To bih izdvojila kao način da se neko lice prilagodi poslodavcu, odnosno poslodavac može da konkuriše za obuke za konkretno radno mesto, gde će obučiti lica da rade konkretno kod njega na konkretnoj mašini i da će se lakše prilagoditi u svetu rada. To je način da pomoćni radnici steknu koliko-toliko dodatna znanja i veštine i da se prilagode svetu rada“, dodaje ona.

Ovo je samo jedan od 12 javnih poziva nacionalne službe za zapošljavanje planiranih za ovu godinu.

 

RTVKOMENTARI

 1. Adrijana kaže:

  Još kad bi se plata prilagodila radu koji se očekuje od traženih profila možda bi našli kompromis.
  Ovako…Svi idu gde se više i bolje plaća,pa kom obojci, kom opanci…

 2. Adrijana kaže:

  Još kad bi se plata prilagodila radu koji se očekuje od traženih profila možda bi našli kompromis.
  Ovako…Svi idu gde se više i bolje plaća,pa kom obojci, kom opanci…

 3. A jaoj kaže:

  Samo da ne bude kao posle pada
  Miloševićeve vlasti, bili su podobni članovi DES-a bez obzira na stručnu spremu. Sve smo to već doživeli .

 4. Shurda kaže:

  Kad bude radno mesto plaćeno toliko da se može od plate podmiriti potrošačka korpa, režije, školovanje dece…niko neće nigde bežati.

 5. Fikus kaže:

  Samo vi obucavajte mlade za deficitarna zanimanja, zapad je gladan takvih.
  U sezoni kod nas jedva ako moze da se nađe DOBAR I ISKUSAN keramicar ili vodovodar.
  U momentu kada budu adekvatno placeni, bice ih dovoljno, niko ne ide u inostranstvo da radi samo zato sto mu se ide, vec iz moranja.

  • istina kaže:

   Resetujte zidare, keramičare, pandure, portire, čobane na fabrička podešavanja oduzmite im kupljene menadžerske diplome i eto vam KV radne snage. Vučko sit a ovčica koliko hoćeš.

 6. Milos kaže:

  Pa to je rezultat politike u zadnjih 30 godina. Svi koji su bili u vlasti u tom periodu su odgovorni za ovo stanje. Najgore je sto ni dan danas se ne radi nista po ovom pitanju da se stanje popravi. Jos uvek je najbolje da zivis kod mame i tate, da se bavis politikom, da prodajes drogu ili da si navijac. Sve ostalo je lose placen posao.

 7. Lelemud kaže:

  Da nije suština problema nedostatak stručnih poslodavaca? Samo pitam.

 8. ................................................. kaže:

  „Ovu firmu sam ja nasledio od moga dede!-ima da radiš kako ja kažem, da vežeš konja gde Ti gazda kaže! Ili u suprotnom doviđenja“-pa za trideset i pet hiljada i doviđenja ima posla i na drugom mestu. J tebe Tvoj deda kada Ti tako naduvanom ostavio firmu, da neznaš sa ljudima i da ne umeš shvatiti da ljudi nemogu u trideset i pet pa ni u pedeset i pet hiljada sve uklopiti od hrane do putnog troška. Ne potcenjujte radnika poslodavci, dokle god tako radite nemojte očekivati boljitak i najvažnije mora postojati jak nezavisan sindikat koji će radnike braniti od nadobudnih polupismenih šefčića..

  • istina kaže:

   Sindikalni lideri su takođe borci za svoju fotelju i svoje privilegije isto kao pomenuti dedin unuk samo što dedinom unuku nasledstvo realno i pripada, ne podržavam bahatost ali sindikalni lideri i liderke su još gori barem u zdravstvu.

 9. zig zigi kaže:

  Jbg kad su seljacine okupirali ovu drzavu.
  Carinik direktor elektrovojvodine, zoloskog vrta pa gradonacelnik, vulin ministar odbrane pa policije, kremicar direktor bie, grobar predsednik drzave, tole pocasni gradjanin….
  Dzej koliko funcija drzi u pokrajini? Kad bi proverili strucnu spremu svakog politicara danas pa unazad dvadeset godina ovaj spisak bi bio jos tragicniji.
  Eto zbog toga odlaze mladi kad zavrse skolu i ne pada im na pamet da se vrate dok su ovi tu.

 10. Hajducko- burazerska privreda kaže:

  ==============================================================

  @ „To bih izdvojila kao način da se neko lice prilagodi poslodavcu, odnosno poslodavac može da konkuriše za obuke za konkretno radno mesto, gde će obučiti lica da rade konkretno kod njega na konkretnoj mašini i da će se lakše prilagoditi u svetu rada. To je način da pomoćni radnici steknu koliko-toliko dodatna znanja i veštine i da se prilagode svetu rada“, dodaje ona.

  ==============================================================

  Nekada se takav vid „skolovanja“ zvao NKV – Priuceni radnik. Radnik koj moze das obavlja samo jednu ogranicenu vrstu posla i samo kod jednog odredjenog posoldavca. On je od njega totalno zavistan i prepusten na milost i nemilost tome istom posodavcu i koji moze da ga iskoristava i ucenjuje do mile volje, kako i kada mu padne napamet.

 11. Tramp kaže:

  A jel postoji kvalifikacija VK -Cocijalac.

 12. Radnik kaže:

  Eo kuvao bi ja tamo da mi redovno plate, ovako u Srbiju nemislim da se vratim. Volim Suboticu, al je tuga tamo nazalost, ne samo u Subotici, u celoj Srbiji. Srce mi se lomi sto sam napustio porodicu, ali sta ces. Kad se situacija popravi, eto me nazad. Pozdrav

 13. Dragan kaže:

  Stručne snage?
  Posle samo mesec dana dele otkaze u industrijskoj zoni mimo svih ispunjenih kriterijuma.Može im se.Sramota.Gde je sad predsednik?

 14. Anonimni kaže:

  Spadam u grupu deficitarnih zanimanja ,ali po ovim komentarima niti kome treba školovan vodoinstalater ni kuhar.
  Prvo moramo se mijenjati od radnika pa do gazde,više poštivanja tolerancije bolje plate pa da li tražimo priučenog radnika ili školovanog sa iskustvom i praksom .To su dvije jako bitne odrednice,ako imate na jednom poslu iskusnog vodo instalacija i početnika imate dva problema,ovaj početnik ne će da radi jer kaže koliku on ima platu a ovaj drugi iskusni kaže što bi ja radio za sebe i njega i treći je problem GAZDA i tu nema napretka.

 15. ................................................. kaže:

  istina
  22. 02. 2022. u 23:40
  @@@ISTINA
  Sindikalni lideri su takođe borci za svoju fotelju i svoje privilegije isto kao pomenuti dedin unuk samo što dedinom unuku nasledstvo realno i pripada, ne podržavam bahatost ali sindikalni lideri i liderke su još gori barem u zdravstvu. istina
  22. 02. 2022. u 23:40

  Sindikalni lideri su takođe borci za svoju fotelju i svoje privilegije isto kao pomenuti dedin unuk samo što dedinom unuku nasledstvo realno i pripada, ne podržavam bahatost ali sindikalni lideri i liderke su još gori barem u zdravstvu.
  Zar ćeš meni pisati ko su i ko su bili sindikalni lideri???-realno pripada dedinom unuku? Takvom mu NE pripada i kraj diskusije, pripada državi ili radnicima. Ne ceni! Ne ume da čuva i nema ćao i kraj priče. I šta sam ja naveo????? Naveo sam OVO „mora postojati jak nezavisan sindikat „-DAKLE MORA POSTOJATI JER SADA NE POSTOJI. Gore na sedmaku u OU imaju i pijanih spodoba koje kao brane prava radnika. ma dajte molim vas.

 16. Anonimni kaže:

  Otvorite svoje firme.sa svojom lovom pa postuj onoga sto kasni.i nezna….sve vas volim a klijent ce da placa…narode koliko znanja tokiko para realno….iskoristite znanje bar 80% i bicete placeni…..da radis ali radis..16h kao napolju dam ti i ja zapadnu platu….ali ne idemo na bolovanja cim smo u srbiji….a napolju radi guza…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 63 = 67

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: