Neizvestan Festival pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, zbog manjeg budžeta i neblagovremene podrške Ministarstva kulture, ove godine će, umesto u maju, biti održan krajem septembra.

festival-subotica

Prvobitno je bilo predviđeno da 21. Festival bude održan od 18. do 24. maja, ali će biti organizovan od 21. do 27. septembra zbog, kako je novinarima danas izjavio direktor festivala Slobodan Marković, neblagovremenih sredstava Ministarstva kulture.

 

Marković je rekao da je festivalu prošle godine po konkursu odobreno šest miliona dinara, a uplaćen svega jedan milion, i to mesec i po dana nakon završetka festivala.

 

Da ne bismo opet pravili taj finansijski debakl, čiji je garant Otvoreni univerzitet, onda smo bili prinuđeni da odlukom saveta odložimo festival za septembar” rekao je Marković.

 

On je podsetio da je Festival prošle godine obeležio 20 godina postojanja i rada, navodeći da je novac koji je nedostajao nadoknadio Otvoreni univerzitet, kao izvršni producent festivala.

 

Prema njegovim rečima, ovogodišnji festival, sa smanjenim budžetom, imaće i manje predstava, možda i manji broj dana, iako je već sada za učešće na festivalu prijavljeno oko 160 predstava iz svih krajeva sveta.

 

"Meni je drago da je Subotica u žiži interesovanja. I nema sumnje, koliko kog se to nekome dopadalo ili ne, mi spadamo u sam vrh svetskih festivala. Na žalost, u ovom trenutku nemamo toliko razumevanja za kulturu", rekao je Marković.

 

TanjugKOMENTARI

  1. vokille kaže:

    Prošle godine Trench, sada i ovaj festival za najmlađe. Zabrinjavajuće je na čemu se štedi. Kultura je osnova jednog društva. Više troškova  ode zbog korupcije nego od kulture. Na ovom nivou, kulturne manifestacije predstavljaju statističku grešku, koliko se izdvaja na njih. 

OSTAVITE KOMENTAR