Nekako s proleća…

Ako je išta napredovalo, tj ako se pomeranje ka boljem tako zove, onda je to stalna promena naselja Prozivka. Od nekadašnje „spavaonice“ kako su je pomalo pogrdno zvali zbog nedostatka sadržaja, danas je to  možda i najpoželjniji stambeni kompleks u Subotici sa uređenim šetalištem, brojnim sportskim terenima, marketima, pijacom, školom, vrtićem…Zapravo, naselje kakvo bi trebalo da izgleda i svako drugo u gradu.

Rešenje deponije, kanala i otvaranje ambulante usrećilo bi  10 odsto Subotičana koji ovde žive, a otvaranje multifunkcionalnog objekta sa dodatnim kulturnim sadržajima, čemu teže, definitivno bi zaokružio ovaj grad u Gradu. Interes je Taj koji razvija Prozivku; mnogo ljudi, mnogo potreba i interesa…pa se naprosto većinom sama gradi i razvija.

Istovremeno, centar Subotice kog krase nasleđene secesijske lepotice zbog kog je ovaj grad nadaleko poznat, prepuštene su većinom zubu vremena, omeđene žutim trakama upozorenja na opasnost, a nekadašnje najlepše ulice sasvim zapuštene.

Ovo je centar grada, Drapšinova s jedne strane i Maksima Gorkog kraj glavnog puta s druge, u prolećnom i zimskom izdanju

Zapostavljene su brojne lepe stare zgrade, koje bi uz malo ulaganja i brige bljesnule i pridružile se onoj nekolicini održavanih zbog kojih je Subotica istaknuta na turističkoj mapi. Interes da se one sačuvaju je zadatak svih nas. Pored urednog plaćanja dažbina, narod svoj deo posla gotovo svakodnevno obavlja i na raznim portalima i društvenim mrežama, upozoravajući i podsećajući one koji direktno odlučuju o tome.

Za sve to vreme smenjuju se parole, obećanja, stranke na vlasti… Mnogi delovi grada još su bez vodovoda, kanalizacije, asfalta…isti oni o kojima se to pisalo pre deceniju, dve, tri… I uvek je neko novo teško vreme, danas-nikad teže; al kako nam iskustva i predviđanja pokazuju takva nam samo dolaze. A kako se ono kaže „živeti se mora“, „raditi se mora“, pa hajde da to bude za sve nas, da ovo bude početak jedne takve godine, jednog proleća naroda jednog grada koji vapi za nadom da može bolje.KOMENTARI

 1. Sale kaže:

  Peckham city…

 2. Subotica kaže:

  Sve je centralizovano.BG I NS moraju da se pitaju,tamo se odobravaju projekti,pa onda po kašičicu svima po malo,po partijskoj zasluzi itd.A lokalna samouprava se uvek žali da je kasa prazna i tako u zacarani krug.Nema boljitka dok se sistem ne promeni.Svaka nova vlast je za nijansu bolja ili gora i suštinski se ništa ne menja.

 3. Trovach kaže:

  One 3 stvari stvarno fale da bi Prozivka bila grad u gradu. Svidja mi se kako je uredjeno setaliste (ponekad se i mi Kercani tamo prosetamo), ali je neverovatno da tako veliko naselje nema ambulantu.

 4. Siniša Veliki kaže:

  Samo da upozorim, plac u Drapšinovoj nije gradska odns. javna svojina već privatna (pripada “Duvan Coop” doo.), tako da se ne može očekivati od grada da počne tamo nešto da gradi ili uređuje. Jedino što oni pravno mogu da urade jeste da pošalju zahtev/molbu ili upozorenje valsniku zbog situacije u kakvom se nalazi, no to već znamo kako ide-Mafijaška posla.

 5. Uuaaaa Vučiću kaže:

  Gospodo pa niti jedna investicija iz koje se ne može na crno izvaditi po neki blindirani, zatamljeni audi i po nekoliko hektara zemlje nije u interesu ovih danas na vlasti. Može biti da je ovaj današnji Bakić sa malo nižom granicom, pa ne traži baš audi nego recimo škodu ali za nas ostale to sve znači jedno te isto.

 6. Zatvoreni Milošević kaže:

  Taj plac u Drapšinovoj je čist prikaz krađe za vreme privatizacije i žutih-naravno tu je i firma koja je akreditovana specijalizacijom u krađi-tako da isto kao i zorka, bazen u dudovoj itd. možete zaboraviti da će tamo išta da se mrdne dok se ponovo ne dočepaju vlasti (žuti i ekipa), ili dok ovi sendvičari ne budu vratili Balabana da ponovo preti čupanjem grkljana pa da se useru i predaju to zemljište dobrim starim Labanovim kumovima.

 7. Vince Tonkovic kaže:

  Bez sredjivanja shit rivera Prozivcani nece imati promenu na bolje. Leti je smrad nesnosan.

 8. Jožef Velika Kasa kaže:

  Plac u Drapšinovoj je ista priča kao i onaj u Matije Gupca( gde je objekat uništen zbog požara, a njegove ruševine ostavljene nedotaknute odkako se to desilo). Firma “Doo Majur” koja je vlasnik tog zemljišta neće da mrdne iz raznoraznih razloga te tako ostavlja 819m2 rugla u centru koji grad ne može da renovira ili sagradi novi objekat jer kako je to @Siniša Veliki objasnio to nije javna već privatna svojina.

 9. Ris kaže:

  Prozivka je postala najurbanije naselje u gradu. Sklop zgrada 70-ih i novh.Takav je i Radijalac, centar čeka na Pozorište, na Dom vojske, Korzo da se animira. Svi drugi kvartovi naše varoši su zapostavljeni, u neke ne ide ni gradski autobusi, nema asfalta,mladi kupuju stanove sa periferije u centru ili idu u veće gradove i više se ne vraćaju. Treba udahnuti život Subotici, može biti lepša od Novoga Sada.

OSTAVITE KOMENTAR