Nema para za odvoz uginulih životinja

Nadležni za poljoprivredu u Subotici imaju problem kako po zakonu da organizuju odnošenje uginule stoke. Država je tu nadležnost prebacila na lokalne samuprave kada su već rasporedile novac iz budžeta. Pre toga farmerima je zabranjeno da uginulu stoku zakopavaju ili pale na gazdinstvima.
Pošto kapacitet kafilerije u Somboru nije dovoljan, država je obavezala gradske uprave i opštine da organizuju prevoz uginule stoke i zakopavanje u javne stočne grobnice.

kafilerija

– Našli smo se u velikom problemu jer do sada nismo imali tu obavezu koja je po standardima EU i zahteva novac. JKP „Čistoća i zelenilo“ je prilagodilo nameni jedno vozilo i leševe odnose na staro stočno groblje, ali novac za njihovu uslugu nismo mogli predvideti u budžetu, niti su oni obavezni da nose leševe stoke s privatnih poseda. To će biti značajna stavka za naš budžet jer grad ne naplaćuje odnošenje – kaže Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu.
Stočarima „Čistoća“ za odnošenje daje priznanicu. Grad treba da raspiše tender da bi im to platio.
– Delimično smo rešili problem tako što im plaćamo održavanje stočnog groblja, a za trajno rešenje se nadamo realizaciji projekta s Ambasadom Norveške, po kojem bi sledeće godine izgradili hladnjaču u kojoj bi se uginula stoka prikupljala i vozila u kafileriju – kaže Ostrogonac.

 

Poljoprivrednici zadovoljni

 

Poljoprivrednici su zadovoljni što im Grad ne naplaćuje prevoz uginule stoke.
– Prošlog leta smo svi strepeli od zaraza jer smo na prevoz iz Sombora čekali i po nedelju dana bez mogućnosti da sami uklonimo leš – kaže poljoprivrednik Mihalj V. Vaš.

 

BLICKOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Ma kakvo stočno groblje uginule leševe životinja bacaju na divju deponiju bivše kerske ciglane blizu bolnice. Na to mesto bacaju i neupotrebljive iznutrice i iz privatnog klanja.

  2. TT kaže:

    Megille
    Crkotine odlazu na stocno groblje nalazi se odma pored precistaca,siri se nesnosan smrad,muve su ko laste.Psi lutalice lisice i ostale zivotinje razvlace crkotine,cak su i izbeglice uocene pore rupe gde se odlazu crkotine.

OSTAVITE KOMENTAR

61 + = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: