Nema više isključenja struje

Elektroenergetska situacija u Srbiji je stabilizovana, potrošnja struje je smanjena i od danas su prestale da važe vanredne mere za isključenje struje privredi, saopštili su članovi Radne grupe za sigurno snabdevanje energentima apelujući i dalje na potrošače da štede struju.

 

U Srbiji je juče potrošeno 129 miliona kilovat časova, čemu su doprineli smanjene potrošnje u industriji i manja potrošnja tokom praznika i vikenda.

 

 

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković rekao je da je EPS preporučio da narednih sedam dana i dalje ostanu na snazi  mere za smanjenje dekorativne i javne rasvete i mere o prekograničnom prenosa struje za potrebe EPS-a.

 

 

Marković je naveo da je ukupno smanjenje potrošnje bilo za oko osam odsto i dodao da je uvoz struje iako smanjen i dalje veliki i da je prekobilansni uvoz od 13 do 15 miliona kilovat časova dnevno.

 

 

Rast spoljnih temperatura utiče na smanjenje potrošnje, obnavljamo deponije uglja za termoelektrane, a i hidrologija se blago poboljšava, dodao je on.

 

 

Marković je naveo da je EPS dodatni prekobilanski uvoz struje za vreme ledenog talasa koštao oko 65 miliona evra, istakavši da će to kompanija kao i uvek morati sama da plati.

 

 

Situacija u snabdevanju mazutom i gasom toplana za sada je stabilna.

 KOMENTARI

  1. jasso kaže:

    koju glupost je ovaj direktor izvalio,kao EPS ce morati sam da plati struju uvezenu ovih dana ,kao da je nece obracunati potrosacima nego ce je pokloniti.

  2. strujno kolo se okreće kaže:

    Čim je počelo to Nema više isključenja struje  nastalo je  u Subotici: Ima isključenja struje. Za sada jednom dnevno ali tako da nema ni vode.

    Štab  za vanredno stanje ćuti o tome.

OSTAVITE KOMENTAR