Nema više one moje Subotice

Kada nekoga voliš želiš mu sve najbolje, želiš da ostvari svoje potencijale, da raste i blista. Naravno da prihvataš i njegove mane, ali nisi ravnodušan ako vidiš da se ne razvija, boli te što ne napreduje. Baš takav odnos ima Tatjana Stojanović, rođena Subotičanka prema svom gradu.


Tatjana Stojanović

„Ne mislim da je time što sam ovde rođena, grad više moj nego nekoga ko je od negde došao. Ono što je bitno i što nas čini Subotičanima jeste da ga osećamo, da čuvamo njegovu lepotu, razvijamo mogućnosti, volimo ljude, negujemo kulturu i odnose, da ga poštujemo i da se tako ponašamo – kaže Tatjana i priseća se vremena kada je pre više od tri decenije bila predsednica dečjeg kućnog saveta u zgradi Šenoina 3. u naselju „Tokio“.

Naselje Tokio sredinom osamdesetih

„Mi, deca, smo se organizovali da skupljamo papir i zaradimo neki novac od kog smo posle pravili kolače i priređivali predstave za stanare, svi smo se poznavali, stanove smo držali otključanim, komšije su bile prijatelji. Nema više tog mog grada. Vrednosti su se promenile, a mi smo se nekako izgubili – kaže setno Tatjana, dodajući da su ostale emocije i sećanja, poneki srdačan susret, osmeh, pozdrav u prolazu, radosna deca, retki pravi ljubazni trgovci…


Foto: Tatjana Stojanović: Jedna dobra priča-pasaž u kom se nalazi Kafe Priča

„Od mogućnosti koje je grad imao, malo smo toga iskoristili, nismo čak ni održali ono što je postojalo. Centar grada u kom je na malom prostoru skoncentrisano toliko lepote i vrednosti, oronuo je i zapušten.


U samom centru grada svakodnevno nam je propadala fontana od Žolnai keramike

I sve još nekako na prvi pogled i deluje, ali čim malo zagrebeš vidiš da je ili  nedovršeno ili se ruši.


Foto: Tatjana Stojanović

Lepote kakve imamo se moraju održavati i čuvati – kaže Tatjana dok za svoju dušu uživa u šetnji svojim gradom i fotografiše prelepe detalje koji krase gotovo svaku subotičku kuću.


Foto: Tatjana Stojanović

 KOMENTARI

 1. Suboticauberalles kaže:

  Biće, gospođo, da ste samo ostarili.

  Svaka generacija ovog grada koja Suboticu oseća “svojom”, ima bar neku primedbu na njegovo stanje danas, u odnosu na neko “juče”.

  Ruku na srce, grad se slabo održava, ali ‘oće to kad se javna preduzeća koriste za izliv narodnih, što bi se reklo, novaca nekih tridesetak godina.

 2. Dr Magistrala,autoban kaže:

  Tako je lepo opisala Suboticu u ovako kratkom tekstu,a istovremeno bez tenzije.

 3. Pera kaže:

  @Suboticauberalles

  Nije Gospođa ostarila nego ima ZNANJE, memoriju, sećanje, sposobnost poređenja, kritičku svest a to je neprijatelj REALNOSTI, faktičnosti, istini. Činjenica je da od kraja osamdesetih “grad” propada po svim pokazateljima i samo deli sudbinu cele “divne i fantastične” “eks” juge, koja nikada nije umrla. No, vašim mentorima to opiranje zamagljivanju svesti smeta. “Javna” preduzeća, u vlasništvu Vladara sveta u senci (i kapitala), služe za pljačku u njihovu korist, poltronske marionete samo ubiraju svoj procenat. Nije tačno da se država i narod pljačkaju “nekih tridesetak godina”, pljačka traje vekovima, ali je potrebno prikazati da su za sve krivi “nacionalisti” (“desničari”, “populisti”, “krezubi”, “bradati” i sl.) tj. potrebno je abolirati Internacionaliste iz vremena sve do kraja osamdesetih. U propagandi mentora KP nije kriva ni za šta, naprotiv veličaju se komunizam, titoizam, jugoslovenstvo, jugonostalgija…

 4. Ris kaže:

  Greška je što što nema više predsednika kućnog saveta, što su upravnici iz nekih drugih zgrada, što se ne poznajemo. Otuđenost je zauzela mesto druženju i uzajamnoj pomoći. Stare gradjevine se sporo ili nikako održavaju, a sve što se novo izgradi ne prihvaćamo. Nepoverljivi smo i uplašeni.Subotici fali još jedan fakultet, možda poljoprivredni, domaća fabrika, iskoristiti maksimalno Dudovu šumu, Palić, vratiti ljudima optimizam i osmeh. Možemo mi to, vlast i gradjani zajedničkim snagama.Ne dajmo naš grad da propada, da se preda zubu vremena, skinimo je sa infuzije!

 5. Suboticauberalles kaže:

  @Pera nisam ni rekao ništa što bi trebalo do ovolike mere da ti uzdrma gaćice, ali ajd.

 6. Cvetic kaže:

  Suboticauberalles ti ocigledno nisi Suboticanin tj pravi Suboticanin jer da jesi nikada ovako nebi komentarisao.
  Tatjana je u pravu sve sto je napisala i na sta nas sve lepo podsetila. Bili smo opusteni, sedeli na majmun placu, znali se iz skola i dan danas se pozdravljamo. A generacije 90 prolaze jedno pored drugog. Kada je bilo lepse? A komentar da stari je jako neumesan bio

 7. Pera kaže:

  @Subotica”iznadsvega”

  Nick ti govori čiji si, kakvi su vam interesi. Vama je i propali grad dobar ukoliko imate ličnu korist i to je osnov razlike. Dok otimate imaćete, zašto da stvarate, zar ne. Replikom na moj komentar ne pobijaš moje argumente nego samo vređaš (besmislenim “trešenjem gaća”) što dokazuje moje navode tačnim. Vama i vašim slugama sistematski nestajući “grad” je dobar, meni ne. Uživajte u ličnoj samopropasti, ona je posledica istinitosti vaše “izuzetnosti”.

 8. Srecko Cirjakovic kaže:

  Meni ne treba niko da priča, niti da čitam o Subotici. 50 godina sam na ulicama, i kafanama ovoga grada. Znam Suboticu, kada je Prozivka bila livada, kada su automobili (Fiće) saobraćali korzoom, znam Engelsovu kada su ti trebale čizme. Na uglu Engelsove i Korzoa ogradjen prostor zardjalim tablama lima a iza lager Zastavinih automobila…
  Subotica NIKADA nije bila lepša nego danas. Autor ovih slika služi se falcifikatima i pokazuje tablu “zabranjen pristup” ispred fontane pokrivene daskama od pre 10 godina. Ne pokazuje radove na istom tom mestu gde će početkom Avgusta biti najlepši trg u regionu. To licemerje i lažna nostalgija, sve više je prisutna u cilju svrgavanja lokalne vlasti koja je najbolja u zadnjih pedeset godina. Žal za zelenom fontanom koja je bila ruglo grada i kada je postavljena. Nazivanje te iste fontane “nasledje Subotice” a podignuta je 1986. U funkciji bila do 2010. Zbog loše izrade puštala je vodu koja je odlazila pod temelje restorana Spartak, Gradske kuće i Pozorišta.
  Cilj ove priče je poznat

 9. Dragi Điki kaže:

  Imaš ti pravo druže. Nekad nije bilo ni gradske kuće nego je tamo bila livada. Sve je ovo bila močvara a onda je došao LABAN. Napravio je najlepšu fontanu u regionu od Sente do Bajmoka i Bačke Topole.

 10. Veritables kaže:

  @ Srecko Cirjakovic

  “Autor ovih slika služi se falcifikatima…”

  Ovaj citat je dovoljan da se zna sa kime imamo posla.

 11. Agi kaže:

  Nisam iz Subotice, ali volim je, kao i celu Vojvodinu, koja je zapustena, nista se ne ulaze i niko ne mari, zalosno i tuzno…

 12. Cvetic kaže:

  Srecko Cirjakovic, vecu glupost davno nisam citala. Pa ako tako dobro poznas Suboticu i secas se kad je Prozivka bila livada, onda ces se setiti stvarnonlepih i bezbriznih vremena. Kako mozes reci da Subotica nikad nije bila lepsa nego danas? Puna kineskih radnji, godinama nezavrsenog pozorista….. mislim da si malo pobrkso pojmove

 13. Komsija kaže:

  …a sve zbog kurte I murte

 14. Anonimni kaže:

  Subotica propada od 1914.-e.

 15. Milovan kaže:

  @Srecko Cirjakovic

  Neće biti da baš tako dobro poznajete Suboticu
  Tabla za koju tvrdite da je stajala pre deset godina je zapravo stala na tom mestu sve dok nije počela izgradnja nove ( izborne ) fontane.
  Meni je zelena fontana bila lepa , vežu me mnoge lepe uspomene. Na kraju, nije ona kriva što je godinama očigledno sistematski zanemarivana dok se nije pretvorila u ruglo, to je slika i prilika svih koji su vršili funkcije u gradu u tom periodu.
  Nova ( izborna ) fontana estetski ne odgovara tom prostoru , makar prema slikama plana koje sam mogao da vidim. Daj Bože da uživo izgleda lepše ali ako se ne bude održavala čeka je sudbina zelene fontane.
  Lako je nešto ostaviti da propadne , da bi se opravdalo rušenje, ali uspomene na zelenu fontanu neće nestati. Takođe, ako se nešto gradi to treba da ima neku estetsku vrednost a ne da služi u svrhu izborne kampanje.

 16. Vladimir Prozivka kaže:

  Srećko Ćirjakovic, ništa ti ne poznaješ oko Subotice. Stari prozivčanin (65 godina) mogu više da ti objasnim šta je Subotica bila nekad a šta je danas kada ste od nje napravili ruglo i ti i tvoja stranka. Ajde sad brzo da mi nađeš adresu na internetu jer sam smeo da napišem nešto protiv tvoje izjave.

 17. Suboticauberalles kaže:

  @Pera

  Ja ne znam sa kim misliš da razgovaraš. Ja sam samo čovek, tvoj sugrađanin, sa mobilnim telefonom. Ne patim od nikakvih deluzija, rođen sam ovde, radim ovde, plaćam porez ovde, osnovao porodicu ovde, živim ovde i volim moj grad.

  Ja nisam nijedan tvoj argument pobio, jer nisi nijedan ni dao. Samo si se ražestio, nizašta i pomešao me sa nekim koga smatraš nekakvim protivnikom, pa si pokušao, da se nekako obračunaš sa mnom. Čini mi se da imaš određen broj svojevrsnih frustracija, te da si nekako nezadovoljan.

  Stojim iza svake reči iz mog originalnog posta, jer je svaka reč na mestu.

 18. Cvetic kaže:

  Suboticauberalles,ja bi volela da mi kazes sta je ova sadasnja vlast dobro ucinila nasem gradu Subotici? Kako mozes reci da je najbolja vlast kad svi znamo sta se desavalo iza zatvorenih vrata naseg dobrog gradonacelnika. Dobro je jedino sto je uspeo da zaposli sina na carini, a nesto dobro kazi sta je uradio

 19. amacak kaže:

  “Suboticauberalles,ja bi volela da mi kazes sta je ova sadasnja vlast dobro ucinila nasem gradu Subotici?”

  obilaznica

 20. Sofronije kaže:

  @ Srecko Cirjakovic – valjda su ti SNS-ovci namestili posao da ti postavljaš betonske kocke oko fontane , kada je već toliko hvališ ! A i koji će nam ku*ac još jedna fontana, pa spomenici i ostale gluposti ! Subotica propada – neverovatno da niko to nevidi !

 21. Suboticauberalles kaže:

  @Cvetic jesam li igde ikad rekao da je “sadašnja” ili “ondašnja” ili bilo koja vlast najbolja?

  Godinama čitam ovaj portal i gledam vas kako se delite na pro i anti ovo ili ono, a u velikom broju slučajeva, kao da su u komentarima orangutani sa tastaturama.

  Čim neko ne osudi vlast, znači da je za Vučića, pa drvlje i kamenje.

  Čim osudiš vlast – mora da si žuto go*no, pa opet drvlje i kamenje.

  Jako je teško voditi ikakvu diskusiju sa, pretpostavljam, ljudima na nivou intelektualnog korova.

  Ok, grad je zapušten. Je l’ to hoćete da kažem? I? Šta sad? Je l’ treba da ga volim manje, jer je nekad bio bolji, po nekim metrikama? Sećam ga se i u boljem izdanju, ali on je i dalje moj grad. Moj i moje dece.

  Isuse Hriste, kakvih magaraca ima.

  A to da je gospođa “ostarila” je bila, delom, šala. Umesna ili ne, svakako sa dozom istine. Svi smo ostarili. Siguran sam da mi dotična gospođa nije zamerila, kad se već javno eksponira, mora biti spremna i na takav komentar.

  Internet je džungla.

 22. Cvetic kaže:

  Suboticauberales, neznam otkud ti pravo da bilo koga vredjas ili da sudis o necijem intelektuslnom nivou, da li je tebe neko vredjao? Nije! Pa ovde iznosimo svoja misljenjs i mislim da nema potrebe da bilo koga vredjas.

 23. Suboticauberalles kaže:

  @Cvetic kad neko gura reči u moja usta, ja skinem rukavice. Moje opaske nisu bile upućene direktno vama, ali ako vi ne vidite o čemu vam govorim, možda ste deo problema.

  Odlučili ste da ignorišete svaku poentu, a da se, vrlo šturo i ne baš potpuno pismeno, skoncentrišete na ono što je i bilo namenjeno takvima.

  Pritom, niste dovoljno fer da odgovorite na moje pitanje upućeno vama.

 24. Cvetic kaže:

  Suboticauberales, evo odgovaram na Vase pitanje i odmah na pocetku Vam se izvinjavam jer sam pobrkala Vas i Srecka Cirkovica koji je pisao za najbolju vlast. Jos jednom primite moje izvinjenje za pogresno upuceni komentar

 25. Suboticauberalles kaže:

  @Cvetic, izvinjenje prihvaćeno. Živeli.

 26. Nedotepan kaže:

  Dosta već kukanja za tom “prelepom Suboticom” koju je ova vlast “upropastila”! Smeta vam što BAŠ SADA grade fontanu jer je Zelena propala zato što je ONA VLAST iz 1985. kada je gradila zajebala u startu! (azbestne cevi ugrađene u telo fontane koje su procurile – pa ti vidi kako da ih zameniš a da je ne srušiš!) Majmuni jedni, po vama u gradu ništa ne bi smelo da se radi jer sve što se uradi je IZBORNA PROPAGANDA! Hoćete malo slike kako je izgledala Subotica pre ove “katastrofalne vlasti”, ona od pre 30-40-50 godina za kojom kukate? Hoćete da vidite tarabu na Korzou na mestu “Beograđanke” koja je stajala 20 godina??? Da vidite fasade umotane u sivi, talasasti lim? Ali onda, za vreme Ćopavog, niste smeli ni da prdnete na vlast!!! Nikada vam ništa nije dobro, vi ste stoka nezahvalna, samo se hvatate za to što je neko (gradonačelnik) rekao u besu nešto nekoj bitangi (zna se kojoj!), i to vam je duševna hrana! “Treba biti smeran, te mirno zaustaviti svoje simpatije i antipatije, ako se želi doznati šta je u ovom svetu stvarno”, rekao je još čika Frojd. Niste to u stanju, niste u stanju da budete objektivni, samo vam pljuvačne žlezde rade!
  Lepota od Pozorišta sa razglednice negde u ono “divno vreme”:

 27. Nedotepan kaže:

  A ovo je bila ta “lepa Subotica”, sada je na ovom mestu “ružni, odvratni Hausbrandt”!

 28. Nedotepan kaže:

  Prvomajska ulica – to je bilo ono pravo, a ne danas kada su “dođoši” na vlasti upropastili Suboticu!

 29. Nedotepan kaže:

  Nema više one moje Subotice – lepe autobuske stanice ispred Gradske kuće i Pozorišta, ovo će sada samo upropastiti sa novom fontanom!

 30. Nedotepan kaže:

  Evo još jednog boljeg rešenja umesto “izborne fontane”!

 31. Nedotepan kaže:

  Ma sve je otišlo u vražju mater, ništa više nije kao nekada, šta će ovde bazen za kupanje?

 32. Nedotepan kaže:

  Javni WC na Železničkoj stanici, sladoled i bomboni…

 33. Nedotepan kaže:

  Pogled na bife “Beba” i pekaru “Daraboš” (levo) – divni centar grada koji budi nostalgiju!

 34. Anonimni kaže:

  Znači ovako je izgledala Subotica dok nije došao Laban…

 35. Nedotepan kaže:

  @Anonimni – Budalo!

 36. Cvetic kaže:

  Suboticauberales, hvala za prihvaceno izvinjenje

 37. Cvetic kaže:

  Nedotepan bas si pravo ime za sebe dao. Slike sto si nam sad pokazivao u bile lepe u to vreme. Gradio se grad ali ne zahvaljujuci Labanu. Pokazi nam neku sliku sa Labanove vlasti ili sto nam nestavis snimak sta se desavalo u kancelariji. I treba da te je sramota sto nekoga nazivas budalom. Ovo nije stranica za vredjanje

 38. Nedotepan kaže:

  A šta sada dislajkujete, u p…u materinu, samo da mi je znati? Hoćete da kažete da su “Biser”, blato, ćumezi i autobusi bili lepši samo zato jer nije bilo Labana? Danas “ništa ne valja” jer postoji Laban i “Subotica nikada nije bila zapuštenija i gore izgledala”!? Ma stvarno ste marva đilasovsko-žutaćka koja se ovde skuplja! Evo vam vaše “zlatne Subotice” iz “zlatnih 70-ih” kako se “putovalo” kroz Kvarnersku ulicu (između Prvomajske i Jo Lajoša) -a nije bilo Labana da vam smeta i kvari “idilu”!
  Eh, stvarno više nema one moje Subotice!

 39. Nedotepan kaže:

  Da, Sofronije, Subotica stvarno propada – a da to niko ne vidi! Očigledno. A za sve to je kriva stranka na vlasti.

 40. Nedotepan kaže:

  Kako smo mi to kao klinci nekada umeli da kažemo: serete kvake!

 41. Nedotepan kaže:

  @Cvetic – i ti sereš kvake! Ne vređam ja nikoga, vi vređate zdrav razum svojim bedastim lupetanjima. Pazi ovo: “Slike što si nam pokazivao bile su lepe u to vreme”. Mooooooliiiiiiim? Lepe – blato, ćumezi? Šta ti to pišeš, ženska glavo? Ko je rekao da se grad gradio zahvaljujući Labanu??? Alooooooo? Ko? Ja nisam. Samo reagujem na izvaljivanje bedastoća tipa da je “neko došao sa strane i upropastio nam grad” i “da Subotica nikada nije bila gora i zapuštenija nego danas”! Da ti objasnim, kada se hoće vređati neko ko je došao odnekud pa ostao onda se kaže “dotepanac”, a ja sam “nedotepan” jer nisam niotkuda (od nikuda možda pravilnije) došao! Možda ti je sada malo jasnije. Za budale kažem od milošte da su budale, inače bi bile budaletine, pa sad ti shvati kao vređanje, ne znam kako da nazovem idiota koji tako nešto gore navedeno može da napiše – da Subotica nikad gore nije izgledala!? A ne znam ni tebe kako da nazovem kada pišeš: “Pokazi nam neku sliku sa Labanove vlasti ili sto nam ne stavis snimak sta se desavalo u kancelariji”. Kakvu “sliku sa Labanove vlasti”, u kojoj “kancelariji”, šta lupetaš? Ako misliš na onaj incident, on se desio u nekom hotelu, a ne “iza gradonačelnikovih vrata”. Gradonačelnik Laza Mamužić je 1902. smenjen nakon što je pucao (u dvoboju) na jednog novinara. Pa šta? A 30 godina je gradio grad. Ovaj nesrećnik bar nije ni u koga pucao, osim rečima! Koji ste qrac bolesno opsednuti Labanom, zabole me i za njega i za one koji ga mrze ili vole, lepo sam citirao ono Frojdovo: „Treba biti smeran, te mirno zaustaviti svoje simpatije i antipatije, ako se želi doznati šta je u ovom svetu stvarno“. To što vi ovde tvrdite NIJE STVARNO, slike vas demantuju, JESTE Subotica gore izgledala, sorry, ali tako je, i sa tim slikama, bar pretpostavljam, Laban nema nikakve veze. O tome šta je urađeno ili nije urađeno u gradu od kada je on gradonačelnik, možemo diskutovati, pa i kritikovati ga ako postoje razlozi. Ali ovakvo baljezganje kakvo se ovde prosipa, izvinite, nije način!

 42. pičkousti vam se smeši kaže:

  Ima ovde u politici yebivetara svake vrste.N.pr.Mirko Bajić je još veća budaletina od Labana pa uprkos tome svako toliko “saopštava” i mediji još uvek pokazuju spremnost da svaku njegovu glupost prenose.A sve to neko plaća.Ustvari,u politici i nema normalnih u ovoj državi što je znak teške krize društva.Ne znam kud to sve vodi.

 43. Nedotepan kaže:

  @pičkousti vam se smeši – Kako samo za Ćopavog u ono vreme nisi smeo da kažeš da je pičkousti? Prpa? A za ovog predsednika smeš? E, stoka ste vi a ne narod! Bič pa po leđima, da se naučite redu!

 44. Nedotepan kaže:

  “Da, Sofronije, Subotica stvarno propada – a da to niko ne vidi! Očigledno. A za sve to je kriva stranka na vlasti” – toliko ste tupavi da niste razumeli ironiju pa na ovo dajete “pluseve”! Minuse treba da udarate, minuse, idioti. Hajd navali, daće čika Điki bonu!

OSTAVITE KOMENTAR