Nemački narodni savez odao poštu žrtvama iz Lidica

Nemački narodni savez – organizacija nemačke zajednice u Srbiji sa sedištem u Subotici – učestvovao je sredinom oktobra na konferenciji „Pomirenje kroz istinu“ u Plzenu u Češkoj, zajedno sa organizacijama iz Poljske, Ukrajine, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Češke i Slovenije.

Predsednik NNS-a, Rudolf Weiss, pozdravio je inicijativu organizatora ove konferencije – krovne organizacije nemačkih udruženja VLÖ – da se do pomirenja nemačkog naroda sa ostalim narodima dođe kroz dijalog i uvažavanje žrtava iz redova drugih naroda, kao i zajedničkim utvrđivanjem istorijske istine. U tom duhu, učesnici konferencije su posetili spomen-park Lidice, gde su za žrtve nacizma položili venac, a održan je i pomen kod spomenika za 82 stradale dece u tom selu.

Ispred Nemačkog narodnog saveza poštu žrtvama odao je predsednik, Rudolf Weiss. Na osnovu podataka memorijalnog centra u Lidicama, selo Lidice su nacisti uništili 10. juna 1942. godine kao čin odmazde zbog atentata na nacističkog vođu Rajnharda Hajdriha u Pragu, u maju te godine.

Lidice rudolf vajsKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR