Nemamo puno toga, ali imamo mamu

Sve spavamo na jednom krevetu, u istoj sobi, igramo se istim igračkama… ponekad se i posvađamo jer ni prostora ni igračaka nemamo dovoljno, ali se brzo i pomirimo, kaže sedmogodišnja Eleonora, koju sestre odmila zovu Smeška.

 

Uvek nasmejana Eleonora sa svoje četiri sestre i majkom živi u trošnom kućerku na periferiji Subotice. Na prvi pogled ne odaju činjenicu da njihova samohrana majka Ilona Kuktin iz meseca u mesec, nadljudskim naporima, od 12.330 dinara socijalne pomoći pokušava da im obezbedi bar dva obroka dnevno i čistu garderobu, a ako nešto pretekne, i da kupi drva ili plati struju kako bi mogli i dalje da se greju.

Ne odaju ni činjenicu da Antonija (9) i Eleonora imaju epilepsiju, da Milica (6) skoro od rođenja ima astmu, a da je Ivana (13) sa dve i po godine nesrećnim slučajem zadobila teške opekotine na 90 odsto tela, zbog čega i danas trpi posledice. Za sada, zdravljem može da se pohvali samo osmogodišnja Snežana.

 

Sobica u kojoj borave devojčice, a u kojoj se odnedavno, zahvaljujući njihovom dobrotvoru čika Tomi i teta Ani, šepuri i televizor u boji, prepuna je diploma osvojenih na različitim školskim, sportskim i muzičkim takmičenjima.

 

Nažalost, svestrani talenat nasmejanih devojčica ograničen je samo na školske aktivnosti jer za aktivnije bavljenje bilo čim i dalje razvijanje njihovih sposobnosti jednostavno nema novca.

– Ma, ne treba nam ništa, imamo sve što nam treba jer se majka bori za nas. U stvari, volela bih da imam bicikl. Pre sam imala, ali su mi ga ukrali iz dvorišta – skromno priča Antonija (9), osvajačica bezbroj diploma i medalja sa sportskih terena.

 

Zaboravlja ili ne želi da pominje ova skromna devojčica da nikada nije bila na letovanju i da može samo da mašta o životu koji ima većina njenih vršnjaka.

 

Antonija je redovna učesnica gotovo svih školskih, kako lokalnih, tako i regionalnih i republičkih takmičenja u trčanju, na kojima je po pravilu među prvoplasiranima. Ipak, veliki talenat trpi zbog nemaštine.

 

– Volela bih da mogu da treniram neki sport, pre svega atletiku, ali mi nemamo novca da plaćamo ni autobusku kartu za odlazak na treninge, a kamoli članarinu u školi atletike – dodaje simpatična i uvek nasmejana Antonija.

 

Za najmlađeg člana domaćinstva, malecku Milicu, najveći problem je to što nema gde da se igra jer je najbliže igralište nekoliko kilometara daleko od zabiti u kojoj žive, pa ističe da bi volela da njene sestre i ona imaju jedno, bar malo, u svom dvorištu.

 

– Volela bih i da majka ozdravi, pa da možemo ponekad da odemo do grada. Prošle godine smo samo jednom išli u centar Subotice, šetali se i igrali. Volela bih da to bude malo češće – kaže Milica.

 

Šestogodišnjoj devojčici su bile pune oči sjaja dok nam je prepričavala doživljaje s vršnjacima iz obližnjeg vrtića u koji redovno ide, ali ona, nažalost, najverovatnije više neće moći to sebi da priušti.

 

Naime, do sada je za svako treće i četvrto dete lokalna samouprava plaćala boravak u vrtiću, što je na mesečnom nivou 4.400 dinara, ali od nove godine ta odluka je ukinuta, pa je i taj trošak pao na Miličinu majku Ilonu.

 

Više o Blicovoj akciji Srce za decu pročitajte ovde

 

Dragan Šolaja, Foto: B. Vučković

BlicKOMENTARI

 1. Pavle Menalo kaže:

  Poštovani!
  Da li neko može da mi prosledi njihovu adresu?Dobro znam kako je to kad se neko želi baviti nečim kreativnim,dobrim a nema financijskih sredstava,i vrlo smo radi pomoći tim ljudima,makar za autobuske karte i članarine u sportskim i muzičkim klubovima koje devojčice pohađaju.

 2. katalin reule kaže:

  ja bih rado pomogla ovoj porodici samo neznam kako.

  dolazim uskoro kuci iz nemacke na par dana pa bih ih rado posetila i direktno pomogla toliko koliko mogu.

  bilo bi mi drago da me obavestite kako da dodjem do njih ili adresu.

  hvala unapred i pozdrav iz nemacke

   

 3. Dreamgirl kaže:

  Svi koji žele da pomognu ovoj porodici molim da nam pošalju mejl na adresu office@gradsubotica.co.rs sa svojim kontakt telefonom.
  U razgovoru sa predstavnicima Blic fondacije u Subotici, dogovoreno je da će se organizovati poseta porodici Kuktin krajem ove ili početkom sledeće nedelje. Na taj način će svi koji žele moći da posete porodicu zajedno sa Blic fondacijom ili putem nas da pošalju pomoć ovoj porodici

 4. mii kaže:

  Da li se moze dobiti njihova adresa da bi mogli da ih posetimo i pomognemo?

 5. kori kaže:

  sta ce mu toliko dete?

   

   

OSTAVITE KOMENTAR