Nemci, Bunjevci i Hrvati u Subotici traže zaštitu prava na jezik

Mogućnost da se zbog neuspešne privatizacije ugasi Radio Subotica, javni servis na pet jezika, za manjine u Subotici je ugrožavanje prava na informisanje na maternjem jeziku. Bunjevci i Hrvati imaju problem i sa udžbenicima, što im ugrožava pravo i na obrazovanje.
– Zakon predviđa da se mediji čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina finansiraju iz budžeta, a u drugoj odredbi kaže da će mehanizam biti regulisan zakonima koji još nisu usvojeni. Znači, imamo nedorečeno pravo koje ne možemo da iskoristimo a mehanizam treba da bude regulisan zakonima koji još nisu usvojeni – kaže Darko Sarić-Lukendić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.

lukendic

Kako kaže, nedostaju im i udžbenici na hrvatskom. Zbog toga nastavu na ovom jeziku upisuje oko 40 đaka, a moglo bi 150.

– Nedostaju nacionalni dodaci, ali za njih nema novca. Ranije su korišćeni udžbenici iz uvoza, ali zbog različitih programa izrađeni su prevodi za sve predmete u osnovnim školama, izuzev za geografiju i istoriju u šestom razredu i fiziku u osmom. Za srednjoškolce nemamo nijedan prevedeni udžbenik, već deca uče iz beleški i knjiga za koje imamo saglasnost za delimičnu upotrebu kao dodatna nastavna sredstva – kaže on.
U Bunjevačkom nacionalnom savetu kažu da gašenjem radija više neće imati emisiju na svom jeziku, ali ni novca da to učine na drugom mestu. Takođe i njima nedostaju udžbenici na bunjevačkom.

– Ne shvatam da neko može da ugasi radio bitan za mađarsku, hrvatsku, srpsku, nemačku i bunjevačku zajednicu. Od udžbenika imamo čitanku za prvi i drugi razred i gramatiku do četvrtog razreda. Radimo na nastavku za treći i četvrti razred, ali ne znamo kako ćemo platiti izradu i štampanje. Sami smo izradili i fotokopirali radne sveske od petog do osmog. Imamo 432 đaka koji pohađaju izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, a počeli smo pre devet godina sa 60 đaka. Najveći problem je finansiranje učitelja za manje grupe od 15 đaka. Ako ne nađemo rešenje bez nastave ostaje 51 učenik – kaže Suzana Kujundžić-Ostojić.

ostojic

Oko 300 Nemaca u Subotici zadovoljno je svojim položajem, pogotovo od kada postoji bilingvalna nastava i zabavište na nemačkom jeziku, ali mogućnost gašenja radija teško prihvataju.
– Nemačka zajednica već 17 godina ima emisiju, prvu u Jugoslaviji. Postoje nagoveštaji da dobijemo termin na drugom radiju, ali ne možemo prihvatiti nestanak simbola grada – kaže Rudolf Vajs, predsednik Nemačkog narodnog saveza.

vajs

 

BLIC

 

 KOMENTARI

 1. roki kaže:

  Mogu li da se uclanim u nemacki nacionalni savet i da dobijem pasos nemacki, bio bih vam jako zahvalan:-))

 2. Moje ime kaže:

  Kako nemaju gde da se cuju? U Subotici postoji jos radio stanica . Zakupite termin i „veslajte“ za sve pare.

 3. Rastafarijanac kaže:

  @Moje ime

  E, ako tako budu radili, moraće i da plate emitovanje programa. Neće privatni radio da emituje za klikere. Ovako je jeftinije: Postaviš koalicionog partnera u jednu firmu, sina u drugu, pa sve bude džabe. A lova namenjena tome ostane u džepu.

 4. Megille kaže:

  Ma svi su oni šarlatani, Vajs i ekipa .sada su se udružili ,jer im izmiće dobra tezga gde su zaposlili svoje rođake i imenjake . Trpaju pare u svoje djepove , a da im poreski obveznici plačaju njihove zarade. Pa nek zakupe svoj termin na radiju. Pojma vi nemate koliko njih tezgare oko ovih radioemisija.

 5. Dorfer kaže:

  Svi ti kvazi predstavnici Bunjevaca ,Hrvata i Nemaca dobro su živeli od etnobiznisa . Sada su u nevolji jer im izmiće dobra tezga. Uostalom u čije ime govori Vajs Rudolf ,on više nije predstavnik Nemaca,izgubio je na izborima.

 6. Megille kaže:

  @ roki , Idi na Mađarski konzulat i traži mađarski pasuš. I Vajs ima mađarski pasuš ,ni on nije Nemac ,samo je promenio ime i prezime…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 63 = 70

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: