Nemet: SVM ukida slobodne medije na mađarskom

V.d. glavnog urednika mađarskog programa Radija Subotice Erne Nemet tvrdi da Savez vojvođanskih Mađara, preko Nacionalnog saveta Mađara, u kojem ima većinu, želi da ugasi slobodne medije na mađarskom jeziku i da mađarskoj nacionalnoj zajednici plasira vesti samo preko jedne radio stanice, odnosno RTV Panon.

radio-subotica

„Nakon 47 godina, od 1. novembra mađarski program na Radiju Subotice prestaje da se emituje, pošto je Nacionalni savet Mađara (NSM) većinom glasova odbacio predlog da se osnuje Fondacija „za subotički mađarski radio. Osnivanjem ove Fondacije, mogao se spastiti program Radija Subotice na mađarskom jeziku“, poručio je Nemet u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine.

Nemet kaže da je njegov predlog o osnivanju Fondacije „Subotički mađarski radio“ mogao da da pozitivan ishod nužnoj privatizaciji ovog radija.

 

„Po ovom predlogu bilo bi moguće da se stvori mreža mađarskih radijskih studija širom Vojvodine. U nju bi pored subotičkog, bili uključeni i somborski, temerinski, zrenjaninski i kikindski studio. Ovaj predlog je Savez vojvođanskih Mađara, odnosno Nacionalni savet Mađara odbio“, izjavio je Nemet, koji je inače predsednik Odbora za informisanje NSM.

Članovi NSM verni SVM-u, na istoj sednici, zastupali su predlog da se radnici mađarske redakcije Radija Subotice prime u subotički Radio Panon, koji je u privatnom vlasništvu, a čiji je koosnivač NSM. Radnicima je bilo ponuđeno da čak i zadrže svoje emisije, ali su to skoro svi odbili.

„Pitanje je, naravno, zašto se ovo dogodilo? Kažu, nema para za osnivanje Fondacije. A ja pitam: Odakle onda pare za plate tih ljudi? Reč je naravno o tome da žele ućutkati i preostala slobodna glasila i hoće sve da utope u RTV Panon da bi taj medij filtrirao informacije“, kaže Nemet.

Po njegovim saznanjima, umesto da se osnuje mreža radijskih studija, plan je da se proširi radijus RTV Panon na celu Vojvodinu i od tog trenutka bi jedan čovek „diktirao vojvođanskim Mađarima, šta se dešava u Vojvodini“.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor je u za RTV izjavio da je glavno očekivanje slušalaca Radija Subotice da imaju celodnevni program na mađarskom jeziku na istoj frekvenciji i realno je da se njihovom zahtevu izađe u susret.

„I dalje ćemo imati celodnevni mađarski program i ko hoće na tim emisijama da radi i da na taj način zaradi svoju platu, biće u mogućnosti da to učini. Kako danas stvari stoje, to će biti moguće u okviru RTV Panon“, kaže Pastor.

 

RTVKOMENTARI

  1. adkersu kaže:

    Mister Shepard, fuck yourself and buzz off.

  2. Rastafarijanac kaže:

    Erne,
    Ma nema brige, sve će to ljubiša da sredi …

OSTAVITE KOMENTAR

2 + = 10

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: