Neronova njuška otkrila milionske prekršaje

Iako su savremeni skeneri olakšali carinicima posao u suzbijanju krijumčarenja u poslednjoj deceniji, njuh carinskih pasa je nezamenjiv. Zajedno sa inteligencijom i poznavanjem psihologije krijumčara, te njuške često otkrivaju nove dimenzije skrivanja. Najbolji njuh u carini ima Neron, a njegova njuška otkrila je milionske prekršaje.

Milan i Neron su nerazdvojni pune četiri godine. Milanova ljubav prema psima i Neronova privrženost svom “gazdi” predstavljaju važnu kariku Uprave carina u sistemu suzbijanja krijumčarenja. Milan Sojević je stručni vodič službenih pasa Uprave carina i zadužen je za Nerona, Belgijskog ovčara obučenog u Rumuniji.

Performans koji oni izvode iz ugla Nerona nije ništa drugo nego igra skrivača, gde traži ono što mu je Milan dao da ponjuši – duvan ili drogu, što je i demonstrirao u pokaznoj vežbi za gledaoce Radio-televizije Vojvodine. Neron obožava ovu igru i ponosno pozira kada otkrije traženo. A i u Carini su ponosni na ovu “igru” jer Neron zapravo sklanja milione sa crnog tržišta.

“Najveća zaplena je šesdeset kilograma marihuane u autobusu koji je dolazio iz pravca Kosova koji je bio upućen za Beč”- kaže Neronov “gazda”.

Neronova njuška ekspert je za otkrivanje skrivene akcizne i nelegalne robe – svega onoga što donosi veliku zaradu na crnom tržištu, ili na čemu država gubi zbog neplaćenih dažbina. Samo u poslednjih nedelju dana je otkrio tri velika bunkera cigareta, dok je u poslednjih nekoliko meseci otkrivao skrivene lekove, kao i desetine kilograma droge.

“Psi su nam od jako velike koristi u otkrivanju akcizne robe, cigareta, duvanskih proizvoda, narkotika, lekova. Mi trenutno posedujemo tri psa koja su obučena za narkotike, duvanske proizvode. Jedan od njih je kod nas – Neron. On se pokazao kao jedan od najboljih, možda čak i u Evropi, tako da nam je on od jako velike pomoći”- ističe šef odseka Uprave carina za suzbijanje krijumčarenja na Graničnom prelazu Horgoš, Svetozar Nakarada.

Carinici vape za još carinskih pasa. Ali i za vodičima. Jer bez dobro obučenog vodiča, sam pas poput Nerona ne vredi mnogo. Tačnije, njegov njuh ne vredi mnogo bez inteligencije i primene psihologije njihovih vodiča u proceni gde treba usmeriti njegovu njušku.

 

RTVKOMENTARI

 1. Vesko kaže:

  Sta bi se tek otkrilo u jednoj nasoj opljackanoj firmi, Neron i Milan spasili bi mnogo toga i vece vrednosti nego na carini i oboje bi zasluzili nagradu, vecu nego stecajni upravnik kioji je nagrađivan za unistavanje, bankrot i prodaju te firme.

 2. Inspektor.. kaže:

  Slabo otkriva krijumčare pas Neron…naime ono što se dešava na Subotičkom buvljaku je slika i prilika krijumčarene robe…

 3. bac Vranje kaže:

  @ Vesko
  u nasem narodu postoji jedna poslovica koja kaze “Oteto-Prokleto”, pa sad kad znas kako je ta tvoja firma osnovana 45 onda ti je sve jasno

 4. Sale kaže:

  Jel nanjusi i skrivene sireve,virsle i kobasice po haubama i gepecima koji zavrsavaju po pijacama!?

 5. S&S kaže:

  Gde je Neron bio u nedelju u vreme glasanja. Šta bi tek tu otkrio.

 6. Ivana kaže:

  Malinoe su ubedljivo najbolji psi. Ponosna sam vlasnica jedne zenke.

 7. zig zigi kaže:

  Nerona za ministra policije!

 8. Cave canem kaže:

  @ Nerona za ministra policije!

  Ne moze ! Doticni ne vlada cirilicom. Osim toga njegova inteligencija nije dovoljno kompatibilna i jako odudara od inteligencije ministara i ostlih clanova kabineta vladajuce koalicije.

 9. Anonimni kaže:

  @VESKO-masa nas je prošla identično ili i gore nego Ti. ALI TI !!!-jedini kukaš li kukaš. Da ne bude da si odveć dobro poznavao te Tvoje “pljačkaše” ?-I znašššššš Gosto ispali Tebe lepo čovek što ti sasu u lice sve,,,

OSTAVITE KOMENTAR