Nestašica drveta i uglja u stovarištima ogreva u Subotici

Subotičani koji su naručili ogrevno drvo i ugalj, sa nestrpljenjem očekuju da ovi energenti stignu u stovarišta kako bi imali obezbeđeno grejanje tokom zime.

Brojni Subotičani koji za grejanje koriste ogrevno drvo i ugalj ove zime se suočavaju i sa poskupljenjem i sa nestašicom ovih energenata jer su stovarišta gotovo prazna zbog smanjene isporuke.

„Smanjena je isporuka ogrevnog drveta jer se, zbog kiša u septembru i oktobru, nije moglo ulaziti u šume pa nije isečeno dovoljno drva. Pored toga, povećani su troškovi kako seče ogrevnog drveta tako i samog transporta pa smo i mi morali da povećamo cene koje plaćaju krajnji potrošači“, objašnjava Lajčo Bašić Palković, vlasnik jednog od stovarišta ogreva u Subotici.

Tona lignita sada košta 8.900 dinara, iz rudnika „Kreka“ 12.100, Banovića 14.800, a sušenog uglja 14.000 dinara. Iako postoje unapred sačinjeni spiskovi, ugalj sa zakašnjenjem stiže do kupaca zbog smanjene proizvodnje i isporuke u stovarišta.

„Što se tiče uglja, i tu je situacija takođe jako teška. Razlog za to je što je, zbog letošnje havarije u rudniku sušenog uglja koji se proteklih nekoliko godina najviše troši u domaćinstvima, smanjena njegova proizvodnja. Mi ugalj dobijamo dosta usporeno, sa velikim zakašnjenjem tako da nam tek sada počinju da stižu isporuke za majske uplate“, kaže Lajčo Bašić Palković.

Kada će doći do normalizacije u snabdevanju ugljem i ogrevnim drvetom još uvek se ne zna. Trgovci se nadaju da će to biti uskoro, a do tada mogu samo da posavetuju krajnje kupce da za grejanje koriste neke od trenutno dostupnih energenata.

 

RTVKOMENTARI

 1. Oki kaže:

  Problem je što građani se sete grejanja tek kad zahladni!!!
  Drva se kupuju od maja do avgusta, da bi se osušila za predstojeću grejnu sezonu.
  Ugalj isto od juna do septembra da bi se prosušio do sezone.
  I ja sam tako prolazio dok nije došlo iz du..ta u glavu.
  I još je problem kod vlažnog ogreva, što neće da gori, dimi, vlaži i prlja odžak i cevi.
  Potrošiš mnogo više ogreva, moraš peć držati konstantno otvorenu da bi tinjalo, pa i to malo toplote ode u dimnjak!!!
  Narod samo treba da počne misliti.

 2. dzo kaže:

  Kamo srece da se niko ne greje na ovaj otrov! Besplatan prikljucak na gas za sve!

 3. Aleksa kaže:

  Gospodin Lajćo bi trebao iz iskustva znati da se drva koja se tokom godine iseku trebaju preko zime odležati, pa tek sledeće godine prodavati, bar je nekada tako bilo propisano.

 4. Stipan kaže:

  Procitasmo gde drvare nabavljaju ugalj za lozenje i koliko kosta tona, ali nijedne reci ne videh odakle se drva za lozenje dovlace.

 5. istina kaže:

  Kakve kise u septembru i oktobru???
  Ja se ne secam da su bile neke velike kise. Izmisljeni razlozi da bi mogli da povecaju cene. Preko leta je kubik bukve bio 6000 dinara a sada je vec 8000 dinara. Pa sta oni misle? Da ce ljudi da im kupuju po tim cenama? Pa struja se onda isplati cak i po skupoj tarifi u crvenoj zoni i nemas zajebanciju sa lozenjem celog dana.

 6. amin kaže:

  Prvo nikakve kise nije bilo. Drugo za onog Okija-drva se kupuju kad se skupi para. Oduvek bilo. I sta tebe briga dal cu ih kupiti u julu ili u decembru? Moj izbor. Kao da mi kazes da se kupaci kupuje u junu, e pa ja ako hocu u januaru kupicu ga u januaru. Svako kupuje kad moze i hoce. To nema veze s tim zasto su drvare prazne il nece da prodaju i kad se vidi da ima drva unutra. Nismo znali da drvare rade od maja do avgusta. Onda nek tako istaknu radno vreme na vrata.

 7. Oki kaže:

  @amin.
  E nek si ti meni napisao, eto ja sad mogu samo da zaključim da si bolesnik koji se ni ne greje na drva, već prostačina koja nema pametnija posla sem da napada.
  Moj prethodni komentar nikoga niti uvredio, niti prozvao, ali naravno ti zamišljaš da si cvrčak u basni“cvrčak i mravi“, tako da ti samo“ sviraj….. pesmu“!

OSTAVITE KOMENTAR